Cine sunt băieţii răi din administraţia publică?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A devenit o realitate de necontestat faptul că articolele de pe site-ul ziarului „Viaţa liberă” abundă de comentarii negative la adresa instituţiilor publice locale. Săptămânal, sunt sute de postări acide despre activitatea Primăriei, Consiliului Judeţului sau a altor instituţii, iar la acest noian de postări se adaugă sutele de mailuri şi de scrisori primite prin poştă. Este clar că avem de-a face cu un fenomen şi că există un mare nivel de nemulţumire în rândul populaţiei.

Plecând de la această constatare, „Viaţa liberă” vă propune un nou demers civic. Haideţi să-i identificăm împreună pe acei angajaţi ai statului care nu-şi fac datoria. Şi să-i demascăm! Însă, pentru a nu cădea în demagogie politică şi mitocănie, trebuie să stabilim, din capul locului, câteva reguli. Prima condiţie ar fi, de aici încolo, să discutăm totul la nivel de individ şi nu la modul global  sau prin prisma politicii. Trebuie să pornim de la premiza că oamenii (şi nu partidele sau instituţiile) sunt cei care fură, corup, sunt corupţi, se poartă urât, nu se pricep sau n-au chef de muncă. Aşadar, trebuie să rostim/scriem nume, să enumerăm fapte, să identificăm cauze.

A doua condiţie este să ne asumăm cu toţii responsabilitatea. Dumneavoastră, cititorii, trebuie să aveţi grijă să nu ne puneţi pe piste false, pentru ca noi, ziariştii, să nu pierdem timpul alergând după cai verzi pe pereţi. Nu avem timp şi bani de irosit, cu atât mai mult cu cât se ştie că presa are parte de tot mai puţine încasări, pe fondul sărăcirii populaţiei, a şmecheriilor la limita legii din piaţa de publicitate şi a dezvoltării canalelor media gratuite pe internet. În aceste condiţii, puţinii jurnalişti disponibili trebuie folosiţi eficient, pentru lucruri care sunt sută la sută dedicate interesului public. Evident, ziarul îşi asumă şi el partea lui de responsabilitate. Ne obligăm să tratăm toate informaţiile în mod egal, netrunchiat, fără „filtre” politice şi/sau de altă natură.

A treia condiţie priveşte partea de feed-back (răspuns). Pe măsură ce vom reuşi să documentăm, să aducem probe şi să redactăm articolele pe tema „Băieţii răi din administraţia publică”, dumneavoastră cititorii, ne puteţi ajuta să completăm demersul. Ne pot scăpa unele aspecte, putem greşi, deci ochiul vigilent al opiniei publice trebuie să ne fie alături. Acolo unde aveţi posibilitatea să ne furnizaţi probe, nu ezitaţi să o faceţi! Trebuie să ştiţi că legea este de partea presei în ceea ce priveşte protejarea surselor de informare. Practic, nicio persoană nu poate fi chemată în instanţă în astfel de situaţii, aşa că nu există nici un motiv să vă temeţi. Noi vă garantăm că vă vom păstra identitatea secretă.

Nu în ultimul rând, vă rugăm să aveţi răbdare. Este evident că nu vom reuşi, în câteva săptămâni sau luni, să demontăm toate mecanismele strâmbe care s-au construit în administraţie în ultimii 25 de ani. E nevoie de înţelegere, de timp, de profesionalism, de seriozitate. Dacă vom coopera sub aceste auspicii, cu siguranţă că vom izbuti, împreună (dar şi cu sprijinul ONG-urilor gălăţene, pe care le aşteptăm alături de noi), să forţăm schimbarea sistemului public, astfel încât drepturile cetăţenilor să devină prioritare. Totul e să vrem!

Citit 1791 ori Ultima modificare Duminică, 19 Octombrie 2014 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.