Galaţiul, sufocat de nesimţiţi (II)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În precedentul articol pe temă, nu am epuizat nici pe departe diferitele categorii de nesimţiţi care ne fac viaţa amară zi de zi în Galaţi. Mai avem încă destule exemple, din păcate. Atât de mulţi sunt cei lipsiţi de cei şapte ani de acasă, încât aproape că au ajuns minoritari oamenii normali, care se comportă civilizat.

Există nesimţiţii care-şi lasă maşina pe trecerea de pietoni, exact în curbă, în intersecţii, pe locul rezervat persoanelor cu handicap, în parcările marilor magazine, nesimţiţii care se bagă în trafic, absolut aiurea, nerespectând nicio regulă şi punându-le celorlalţi participanţi la trafic viaţa în pericol. Să nu-i uităm pe cei care, la volan fiind, trec prin bălţile de pe marginea drumului cu toată viteza - uneori, chiar mai mare decât permite legea - fără nicio grijă sau atenţie la pietonii de pe trotuar. Niciun moment nu se gândesc, e clar, cum ar fi dacă s-ar afla dumnealor pe trotuar şi ar fi stropiţi cu apă şi noroi din cap până în picioare.

O altă categorie de nesimţiţi, pietoni, de data aceasta, o reprezintă cei care sar în faţa maşinii, în plin bulevard, fără să se asigure măcar, doar fiindcă e prea greu să meargă până la trecerea de pietoni aflată la 20 sau 50 de metri distanţă. Nu se gândeşte unul că maşina este, totuşi, o fieroaică de câteva tone şi nici şoferul nu e Dumnezeu, să o oprească doar cu puterea gândului! De florile călcate în picioare în timpul traversării cu pricina, nici nu mai vorbesc. Dar, dacă tendinţele sinucigaşe ale gălăţenilor cu pricina sunt, până la urmă, o chestiune de opţiune, nu pot să îi înţeleg pe aceia care traversează în goana mare şi prin loc nemarcat, cu câte un copil sub trei ani de mânuţă. Copil care, atenţie, nici măcar nu este ferit cu trupul de către părinte, aflându-se, de cele mai multe ori, direct în calea maşinilor! Să mă ierte părinţii cu pricina, dar asta nici măcar nu e doar nesimţire, e de-a dreptul inconştienţă criminală. De unde se vede că nu totdeauna cine are copii şi merită să-i aibă!

O altă categorie de nesimţiţi, şi încă una înfloritoare în ultima perioadă, o reprezintă cea a călătorilor frauduloşi. În condiţiile în care în curtea Transurb nu înfloreşte profitul, ba dimpotrivă, o grămadă de oameni continuă să călătorească fără bilet sau abonament. Se întâmplă, invariabil, ca la controale cel puţin 20 de persoane să fie date jos dintr-un singur autobuz. Mai grav mi se pare, însă, faptul că aceşti călători frauduloşi nu sunt nesimţiţi doar fiindcă fură pe faţă din banii noştri, ai tuturor, ci şi pentru că, de fapt, sunt nişte găşti de golani care-i terorizează pe călătorii de bun-platnici. În majoritate adolescenţi, aceştia se urcă în gaşcă, deseori sub influenţa băuturilor alcoolice şi, probabil, a etnobotanicelor, şi-i terorizează pe pasageri. Înjură, scuipă, adresează injurii, îmbrâncesc şi, mai nou, lovesc oamenii sărind apoi din autobuz exact înainte să se închidă uşile la plecarea din staţie. Sunt şi şoferi care opresc autobuzul şi vin să-i pună la punct, uneori controlându-i la bilete şi dându-i jos din autobuz între staţii. Dar sunt şi alţii, poate mai vârstnici sau mai puţin curajoşi, care nu o fac. E nevoie de intervenţia Poliţiei Locale: poate n-ar strica să se mai urce din când în când, să se ducă zvonul că există controale. Nu de alta, dar mâine, poimâine golanii scot cuţitele. Şi nesimţirea se transformă în crimă.

Citit 1880 ori Ultima modificare Vineri, 24 Octombrie 2014 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.