Minciuna are bugetul mic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum o „belea” nu vine niciodată singură, Victor Ponta nu numai că a fost făcut KO la alegerile prezidenţiale, dar odată revenit în funcţia de prim-ministru trebuie să şi onoreze toate promisiunile făcute cu atâta generozitate în perioada electorală.

Social-democraţii & comp. au mizat totul pe această campanie. După ce au pierdut la mustaţă şi prezidenţialele în care a candidat Năstase, şi pe cele în care a candidat Geoană, părea aproape de neconceput ca Ponta să nu iasă preşedinte. Ritmul în care s-a plusat şi s-a tot plusat cu „pomeni electorale” e o dovadă a ardorii cu care PSD îşi dorea câştigarea prezidenţialelor. Dacă e să punem cap la cap toate majorările salariale promise personalului din educaţie şi sănătate, indemnizaţiile pentru persoanele defavorizate, reducerea de CAS, indexarea pensiilor, fondurile necesare asigurării confinanţării proiectelor europene şi atingerea ţintei de deficit bugetar convenită cu instituţiile internaţionale, ar fi nevoie de vreo 15 miliarde de lei în plus la bugetul de stat pe anul viitor.

Pe parcursul întregii campanii electorale, Victor Ponta a susţinut sus şi tare că nu e nici o problemă, bugetul duduie şi că nu va fi nevoie de noi creşteri de taxe şi impozite. Nici nu i-a venit foarte greu să spună asta. La urma-urmei, atât timp cât el ar fi fost la Cotroceni, altui prim-ministru i-ar fi revenit sarcina de a fi „paratrăsnet” pentru eventuala nerespectare a angajamentelor.

În prezent, însă, Victor Ponta este pus în faţa propriilor promisiuni şi trebuie să demonstreze că nu au fost minciuni. Proba de foc este, desigur, prezentarea bugetului pe 2015, iar soluţiile pentru rotunjirea visteriei sunt limitate. Se vor tăia banii de la investiţii, se va eradica peste noapte evaziunea fiscală, vor veni marţienii şi vor investi masiv în economia românească sau vom avea, fatalitate, creştere de taxe şi impozite?

Modificările Codului Fiscal au fost până acum ţinute „la sertar”, dar se apropie momentul în care cărţile trebuie să fie date pe faţă. Cât vor fi până la urmă accizele în funcţie de care vom plăti energia, combustibilii, cât vor fi până la urmă impozitele pe proprietăţi, se va aplica sau nu TVA de 9 la sută la legume şi fructe?

Nu puţini au fost cei care, pe când tot ploua cu pomeni electorale, au atras atenţia că „Împăratul/bugetul e gol!” De fiecare dată, Victor Ponta ne-a spus să votăm liniştiţi că Executivul lucrează pentru noi. Acum, îi va reveni, se pare, sarcina ingrată de a rosti chiar el adevărul pe care a încercat să-l ascundă în campania electorală.

Colac peste pupăză, Victor Ponta nu va mai putea ignora mesajele care vin din partea noului preşedinte legitim ales, Klaus Iohannis, aşa cum le-a ignorat pe cele ale preşedintelui repudiat de popor, Traian Băsescu. Iar noul preşedinte nu numai că vrea o reformă fiscal-bugetară, dar a declarat încă de pe acum, când încă mai este preşedinte al PNL, că se doreşte eliminarea de pe scena politică a actualului Executiv. Prin urmare, Victor Ponta e pe cale să cadă în groapa bugetară pe care el singur şi-a săpat-o cu atâta sârg.

Partea proastă e că schimbarea Guvernului nu va aduce şi la rezolvarea problemei. Victor Ponta poate să plece acasă, dar „nota de plată” pentru greşelile lui tot din portofelul nostru va trebui să le plătim.

Citit 1038 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Noiembrie 2014 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.