De ce poate fi dată Primăria în judecată

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gestul Primăriei Galaţi de a subvenţiona preţul gigacaloriei, cu scopul de a reduce facturile la încălzire ale populaţiei, pare admirabil. Este un gest responsabil, căci criza mondială şi ineficienţa aleşilor i-au adus pe gălăţeni într-o cumplită sărăcie. Admiraţia pentru gestul edililor locali merge însă numai până la un punct. Adică până la acel punct delicat în care se termină drepturile celor branşaţi la sistemul de încălzire gestionat de Apaterm şi încep drepturile celor care îşi încălzesc locuinţele cu surse alternative.

Atâta timp cât toţi locuitorii Galaţiului sunt egali în faţa Codului fiscal (deci plătesc impozitele locale după aceeaşi modalitate de calcul), este firesc ca şi în privinţa subvenţiei publice să funcţioneze principiul egalităţii. Mă bazez, când scriu aceste rânduri, pe articolul 16, alineatul 1, din Constituţia României: "Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţii publice, fără privilegii şi fără discriminări". Ce bine sună legea fundamentală!

Marea problemă a modului actual de subvenţionare a preţului gigacaloriei este aceea că o mare parte din bani se dau de-a valma, pentru TOŢI CLIENŢII Apaterm, fără a se ţine cont de veniturile acestora sau de alte criterii de ordin social. Fără îndoială, este normal să fie ajutaţi oamenii cu venituri mici. Ar fi logic, bunăoară, ca toţi cei care au venituri de sub 400 de lei pe membru de familie să beneficieze de subvenţie sută la sută din partea Primăriei, căci e evident că aceşti oameni nu au din ce-şi plăti căldura. Ar fi un demers de o moralitate indiscutabilă. În plus, probabil că astfel s-ar salva şi Apaterm de la colaps. Nu de alta, dar cea mai mare parte a datoriei uriaşe a populaţiei la întreţinere vine tocmai de la categoriile sociale defavorizate. Cele 23 de milioane de lei (cam 5 milioane de euro) date de Primărie anual ca „subvenţie generală” s-ar potrivi de minune ca ajutor social punctual, pe bază de tranşe de venit. Totul e ca lucrurile să se facă logic.

Însă câtă vreme nu se iau astfel de măsuri, deci primesc subvenţie pe gigacalorie, la grămadă, şi oameni care iau lefuri de peste 5.000 de lei sau oameni de afaceri cu portofelul plin, toată povestea ia o altă turnură. Devine profund imorală! Practic, Primăria Galaţi ÎNCALCĂ LEGEA atât timp cât de subvenţia pe gigacalorie nu beneficiază, în actuala formă (neajustată social), toţi locuitorii oraşului. Adică şi cei cu centrale termice de apartament, şi cei cu sobe, şi cei cu calorifere electrice, şi cei cu echipamente solare. Şi aceste echipamente tot gigacalorii produc! De ce ar fi discriminaţi cei peste 100.000 de gălăţeni care nu depind de Apaterm? Este ca şi cum statul ar subvenţiona cartofii vânduţi în Micro 19, dar ar refuza să facă acelaşi lucru pentru cartofii vânduţi în Micro 20. Păi, e corect?

Evident, trecerea la un sistem de subvenţionare bazat pe tranşe de venit ar elimina ilegalitatea din toată această poveste, căci am vorbi atunci despre nişte ajutoare sociale incontestabile. Până atunci, însă, toţi cetăţenii care îşi încălzesc locuinţele altfel decât prin ţeava Apaterm au tot dreptul din lume să-şi  ceară, inclusiv în Justiţie, drepturile.

Citit 1467 ori Ultima modificare Duminică, 23 Noiembrie 2014 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.