Frigul care ne uneşte

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În această săptămână, caloriferele gălăţenilor au fost mai mult reci. Motivul? Eterna ceartă dintre Apaterm şi Electrocentrale. Unii se jură că plătesc, alţii se jură că nu primesc. Din punct de vedere jurnalistic, nu putem decât să punem declaraţiile reprezentanţilor celor două societăţi în oglindă. Din punct de vedere uman, această joacă de-a uite banii, nu sunt banii se traduce printr-un atentat grav la sănătatea a zeci de mii de gălăţeni ce depind încă de sistemul centralizat de termoficare.

Un sistem care a reprezentat pentru toate partidele o adevărată vacă de mult. Un sistem care a îmbogăţit zeci de administratori de asociaţii de proprietari. Un sistem în spatele căruia s-au ascuns mereu oameni puşi politic, oameni care nu au avut alt scop decât acela de a-şi umple buzunarele proprii şi vistieriile partidelor, atâta timp cât au ocupat vremelnic funcţiile. Buni sau rău-platnici, cu toţii am fost uniţi întru umilinţă de cele două societăţi. Deja s-a ajuns mult prea departe, pentru ca această situaţie să mai poată fi suportată.

Pe această cale aş invita autorităţile statului să arunce o scurtă privire asupra situaţiilor contabile din Apaterm şi Electrocentrale, ducându-se chiar până în anul 2004. Personal, am avut ocazia de a vedea aceste documente. Cu un ochi neavizat, pot spune negru pe alb că s-a furat. Cât s-a furat, obiectiv vorbind, nu cred că poate spune nimeni cu exactitate, mai ales gândindu-ne la faptul că multe dintre situaţiile contabile sunt încă pe hârtie şi nu în format electronic. Au dispărut sume uriaşe din scripte, sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Poate nu este vorba de sume la fel de mari ca în cazul EADS sau mai ştiu eu ce alte retrocedări de păduri, dar totuşi este vorba de banii gălăţenilor, care au plătit de atâta timp bătaia de joc a autorităţilor. Au plătit atât cash, cât şi cu sănătatea.

Cine a furat? Ca jurnalist, nu pot decât presupune, această presupunere bazându-se însă pe bun simţ, nu pe situaţiile complete. Pentru că, pe lângă cei despre care cred eu că au furat, mai pot apărea şi mulţi alţii, despre care nici nu visăm că ar fi băgat mâna în borcanul cu miere.

De ce apelez la organele de control ale statului? Pentru că doar o anchetă serioasă, ce poate dura un an sau chiar mai mult, ne poate spune cu exactitate magnitudinea flagelului.

Cred cu tărie că dacă această anchetă va fi făcută vreodată vom avea mari surprize din punctul de vedere al capetelor ce vor cădea. Pentru că, pe lângă administratori, pe lângă rău-platnici, vom avea parte şi de mulţi, foarte mulţi politicieni cunoscuţi ai Galaţiului, ce au condus destinele acestui oraş în ultimii 20 de ani.

Pe lângă mult-anunţata curăţenie naţională a clasei politice este nevoie şi de o curăţenie locală. Aplicată. Pentru că altfel vom avea în continuare ierni ca aceasta, în care bun-platnicii vor plăti frigul din calorifere, vom avea în continuare un oraş aproape de a fi transformat în zonă defavorizată, vom avea în continuare îmbolnăviri şi decese cauzate de frigul din case. Vom avea în continuare ceea ce nu merităm.

Citit 889 ori Ultima modificare Joi, 27 Noiembrie 2014 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.