Era vorba despre ruşi...

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Are gălăţeanul pe cap suficiente probleme ca să se mai gândească acum şi la ruşi. Ba are căldură-n casă, ba n-are. Cum a făcut rost de bani pentru brad şi porc, i s-a şi afişat întreţinerea pe noiembrie. Plus că nici covoarele nu-s toate bătute şi mai sunt doar cinci zile până la Crăciun… Cum-necum, viaţa noastră are ritmul ei, iar înainte de sărbători parcă nici nu ni se mai pare chiar atât de rea. O să ne mai amintim noi şi despre afaceri externe, nu-i vorbă, dar mai pe la Revelion, după ce ne mai potolim pofta de distracţie şi o să ne liniştim în bucătărie, la un pahar şi la o vorbă mai lungă. Atunci, oricum ne pricepem cu toţii la de toate!

Cât timp ne pregătim de petrecere, nori negri vin spre noi de la Est! La numai vreo 1.500 de kilometri de Galaţi, Moscova a dat în clocot. Rubla s-a devalorizat, miercuri, cu o cincime, iar mulţi dintre ruşii de rând – cu maşină şi casă luate cu credite în valută – abia dacă îşi pot reveni din şoc. Au înţeles că nu mai bani ca să-şi plătească băncile. Unii au pierdut tot. Cel mai probabil, oamenii se aşteptau ca sancţiunile pe care Occidentul le-a tot impus Rusiei în ultimele luni şi ieftinirea petrolului din care ţara făcea o grămadă de bani să îi ardă la buzunare. De asta nici nu-l mai prea avea rusul la inimă pe fostul erou naţional, preşedintele Putin. Totuşi, puţini oameni simpli s-ar fi aşteptat, probabil, ca moneda rusească să se prăbuşească atât de violent.

De ce să ne pasă nouă de ruşi şi de probleme lor, în preajma Crăciunului nostru? Din cauză că năpasta lor e rău prevestitoare şi pentru economia noastră. O să sufere şi gălăţeanul măcar un pic, mai devreme sau mai târziu, mai ales că ieri, pe piaţa financiară românească, au început să apară primele semne ale crizei ruseşti. Finanţele au anulat o licitaţie de obligaţiuni de 500 de milioane de lei, pe fondul instabilităţii din regiune.

La începutul secolului al XX-lea, auzind că Rusia sa ţaristă fusese numită „colos cu picioare de lut”, Puşkin s-a făcut foc şi pară şi… a scris o poezie. Chiar dacă poetul s-ar răsuci astăzi în mormânt auzind-o, adevărul e clar: Rusia a rămas tot un colos cu picioare de lut. Ţara de oţel despre care vorbeşte Vladimir Putin în conferinţe nu există. Rusia e măcintă din interior de probleme etnice, accentuate de sărăcie şi ”împunsă” din Est de China, a cărei populaţie creşte. Putin anunţa ieri că ruşii vor trece criza în doi ani. Chiar dacă ar fi aşa, câţi dintre oamenii de rând  vor putea avea atâta răbdare?

Dacă ruşii l-ar da jos pe Putin, lucrurile s-ar putea calma. Asta, dacă n-ar pune mâna pe putere un lider cu atitudini şi mai ostile faţă de Europa, ceea ce ar dăuna şi Republicii Moldova şi Ucrainei şi României. Dacă Putin nu cade, tot va trebui să facă el ceva  pentru a recâştiga inima poporului. Iar acel ceva ar putea fi un conflict armat care să-i redea rusului impresia că deţine supremaţia. Un război modern, fără soldaţi şi tranşee. Un conflict de care avem motive să ne temem din cauză că noi, oamenii de rând, nici măcar nu îl înţelegem...

Ce-i drept, gălăţeanul n-are timp şi nici chef să se gândească la ruşi. Până când, Doamne fereşte, s-o trezi cu ei la uşă...

Citit 1225 ori Ultima modificare Joi, 18 Decembrie 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.