Criză economică? Nu! Criză de gospodari…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se fac – iată! - vreo zece ani de când Galaţiul a fost scos de pe harta investiţiilor majore susţinute de Guvern. Pur şi simplu, toate finanţările importante ajung la alţii, iar noi ne uităm cu jind, de după gard, cum prin alte părţi se poate ceea ce la noi este doar vis. În ultimii patru ani a fost şi mai jale. Nu s-a mai investit nimic! Ni s-a aruncat în faţă, până la obsesie, tema crizei economice. La un moment dat, aproape că începusem să credem că planeta se scufundă. Apoi, luând de-a mărunţelul programele de investiţii din România, am descoperit că doar aici, pe „falia” dintre podişul Covurluiului şi malul Dunării, se întâmplă fenomene administrative paranormale. Şi-atunci am avut certitudinea. La Galaţi nu-i problema c-ar fi criză economică, ci că avem o acută criză de gospodari.

Zilele trecute, colega Corina Dobre a încercat să afle cum s-au implicat deputaţii şi senatorii de Galaţi în sprijinirea judeţului pentru obţinerea de fonduri publice pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Ştiţi dumneavoastră: şosele, autostrăzi, poduri, căi ferate, terminale de mărfuri. Citind răspunsurile date de aleşii noştri mi-am dat seama că-i doare în moţul de la bască de soarta judeţului. De altfel, principalii vinovaţi pentru că Galaţiul n-a primit mai nimic prin programul strategic pentru dezvoltarea transporturilor sunt tocmai ei, aleşii. Pasivitatea lor ne-a arătat că, de fapt, politicienii vin în faţa noastră, la fiecare patru ani, doar pentru a pune mâna pe nişte mandate (cu privilegiile aferente), nu pentru a se pune în slujba alegătorilor…

Similar s-a întâmplat şi în privinţa investiţiilor în obiective sportive. Bunăoară, Sala Sporturilor a stat opt ani închisă pentru că nu s-au găsit bani pentru o amărâtă de consolidare. Arena de box a rămas în faza de structură de rezistenţă până s-a demolat. Bazinul olimpic de înot zace de un deceniu în stadiul de fundaţie… Însă bomboana de pe colivă am gustat-o acum o săptămână, când s-a anunţat programul naţional de investiţii în sport. Ei bine, Galaţiul n-a primit nici un sfanţ. Din nou! Bazinul de înot nu se va finaliza, în schimb Brăila a obţinut bani pentru a-şi construi de la zero un astfel de bazin, deşi are deja unul funcţional. Lobby parlamentar pentru Galaţi? Zero! Indolenţă la superlativ.

Iar dacă peste toate acestea adăugăm şi faptul că judeţul Galaţi a pierdut (tot în faţa Brăilei) şi cele 3.000 de locuri de muncă aferente investiţiei Yazaki – pentru asta trebuie să „mulţumim” Consiliului Judeţului, care a dormit în păpuşoi! – avem tabloul complet al degradării zonei noastre.

Am ales până am cules – zice înţelepciunea populară. De un sfert de secol alegem în fruntea noastră oameni care promit marea cu sarea. Probabil că a sosit momentul să reacţionăm. Poate că ar fi cazul să punem mână de la mână cu toţii, presă şi opinie publică, şi să analizăm promisiunile şi faptele tuturor celor care ne reprezintă în Parlament. Să le facem fişele de mincinoşi şi să dăm cu ele în cap la alegerile viitoare. Şi să nu uităm că votul este uninominal. Să încetăm să-i mai votăm, ca turma, pe eternii baroni politici şi să încercăm să-i identificăm şi să-i punem în fruntea noastră pe oamenii cu adevărat gospodari. Fără gospodari ne paşte ruina!

Citit 1331 ori Ultima modificare Marți, 27 Ianuarie 2015 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.