Circoteca frigului se va întoarce

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Odată cu dezmorţirea caloriferelor, s-a lăsat o linişte eliberatoare peste oraş. Deşi frigul din apartamente ne arde pe toţi, ieri, la mitingul din faţa Primăriei, neinspirat organizat de PMP exact când oamenii aveau deja căldură în apartamente, a adunat doar 100 de protestatari. Dacă el s-ar fi desfăşurat la începutul săptămânii, când autorităţile dădeau nedezmeticite din umeri a neputinţă, ar fi strâns cu siguranţă mult mai mulţi nemulţumiţi, care din cauza frigului din case nu ar mai fi văzut că nuanţa politică a organizatorilor nu se asortează cu cea a convingerilor lor.

În plus, ideea protestului a fost orientată spre o ţintă greşită. Că nu demisia lui Marius Stan ar rezolva problema, deşi, e adevărat, acesta nu s-a spetit să asigure căldură oraşului. După ce şi-a lăsat concetăţenii să dârdâie în reprize, a mai aruncat la Apaterm ceva subvenţii, tot din banii gălăţenilor, nelăsând astfel societatea nici să moară, dar nici să trăiască. Mai trebuie să apară în ecuaţie şi consilierii locali, care n-au schiţat niciun gest că ar vrea să rezolve situaţia. De fapt, soluţii concrete n-a vrut să ia nimeni. Pe fondul lipsei unei reacţii vehemente din partea populaţiei, autorităţile n-au făcut decât discuţii, promisiuni, analize fără rezultat. Sistemul central de termoficare e lăsat să respire artificial, doar de dragul celor care au o funcţie şi nişte salarii de apărat.

Li s-a promis subvenţie cetăţenilor care vor să-şi pună centrale. Nu s-a făcut. S-a promis înfiinţarea unei noi societăţi, Calorgal. Nu s-a făcut. S-au promis branşamente individuale. Ioc! Din peste 300 de oraşe câte aveau, înainte de Revoluţie, sistem centralizat de termoficare, Galaţiul a rămas printre ultimele 70 care n-au reuşit să se debaraseze de "greaua moştenire". Deci sunt în jur atâtea exemple de bună practică şi soluţii care s-au aplicat cu succes, acolo unde într-adevăr s-a vrut. Cum problema trenează de ani buni şi e moştenită şi lăsată cu grijă în acelaşi stadiu de toţi primarii Galaţiului, înclin să cred că nu este vorba doar de incapacitate, ci de rea-voinţă. Prin urmare, orice ar promite autorităţile nu are rolul decât să lungească boala, nicidecum să rupă pisica şi să facă lucrurile să meargă.

Soluţia nu este instalarea unui nou primar care să perpetueze mai departe ceea ce au făcut şi cei dinaintea sa. Singura variantă viabilă ar fi ca autorităţile să fie forţate să găsească soluţii şi să le şi pună în practică. Spun asta pentru că văd că gălăţenii, cum au dat un pic de condiţii normale, s-au şi culcat pe o ureche. Şi problema nu e că vor mai tremura un pic de frig, până se va încălzi afară, pentru că vine primăvara. Circoteca frigului se va reîntoarce să muşte cu dinţi şi mai sănătoşi la iarnă. Asta în condiţiile în care majoritatea celor dependenţi de încălzirea centralizată plătesc bani grei pe facturi, dar n-au certitudinea că li se vor asigura condiţii decente de trai, deşi ei şi-au făcut datoria să-şi achite utilităţile. Se vede treaba că toate acestea nu sunt suficiente şi că suntem nevoiţi să recurgem şi la alte forme de a ne convinge aleşii să-şi facă treaba. Trăncănitul pe la colţuri, votul din patru în patru ani şi înjuratul pe site-urile de socializare sau pe forumurile ziarelor n-au dat rezultate.

Citit 1841 ori Ultima modificare Joi, 26 Februarie 2015 20:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.