Pod către Fileşti sau Movileni?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Exproprieri! Pe terenuri cumpărate din timp de băieţi... informaţi! Aceasta se află cred în spatele multor sfori trase pentru oricare drum sau pod la care noi sau vecinii visăm… Ne batem cu Brăila în… poduri, din ´90 încoace! La Brăila sau la Galaţi? Gândim sărăcăcios! Măcar ca perspectivă, cu pod, tunel ori teleferic, ar trebui să gândim că toate oraşele mari de la Dunăre merită un pod. Şi nu atât pentru legături, ci pentru că nu există mare oraş european civilizat care să nu se fi dezvoltat pe ambele maluri ale fluviului.

O serie de proiecte realizate la Galaţi de tineri arhitecţi propunea dezvoltarea oraşului pe ambele maluri. Observaţia venea de la arhitecţi sosiţi de la Londra şi care prezentau situaţia marii capitale europene, vorbind însă şi despre alte porturi care "îmbrăcau" Dunărea, precum Viena sau Budapesta.

În anii trecuţi, am auzit la televiziunile locale că reprezentanţi ai unor comune de peste Dunăre şi-ar fi dorit să se alipească judeţului nostru. E firesc, de pildă, ca locuitorii comunei I. C. Brătianu să-şi dorească accesul mai facil la birourile unei administraţii judeţene de peste drum, la spitalele noastre, la liceele şi universităţile din Galaţi, aşa cum se şi întâmplă în oarecare măsură în cazul micului trafic comercial, cu peşte, zarzavaturi etc. Comuna, ajunsă un sătuc în care nu găseşti nici chioşcuri, ci doar o cârciumă amărâtă, le oferă vara un turism sărăcăcios gălăţenilor asfixiaţi de căldură pe asfalt, care vin cu maşina sau bicicleta să întindă un pled în praf sau prin bălăriile pline de PET-uri…

Sigur, argumentul "contra" vine de la sine: un oraş ca Galaţiul, într-o decădere economică continuă, doar de încă un cartier sărac ar mai avea nevoie! Însă, unite administrativ de Guvern ori doar punând la punct parteneriate, comunităţile Galaţi şi I. C. Brătianu ar avea doar de câştigat. Miile de gălăţeni ar putea beneficia din nou de ceea ce însemna înainte de Revoluţie plaja Cocuţa, desfiinţată acum de autorităţile tulcene. Puţinii curajoşi care-şi întind vara corturile pe malul plin de gunoaie de pe partea cealaltă ar putea fi urmaţi şi de alţii, dacă ar exista condiţii elementare de igienă.

În preajmă, oamenii cu stare din Galaţi, care ar trebui, după noul Plan de Urbanism General, să-şi poată face vile noi tocmai în nordul Fileştiului, unde să "beneficieze" de aerul Combinatului, sau la Movileni, şi-ar putea ridica peste Dunăre căsuţe de vacanţă uşoare, cu amenajări pentru înot, plajă sau pescuit. O comunitate care ar fi nevoită să-şi treacă automobilele cu bacul în vacanţe şi weekenduri ar presa în timp şi mai mult pentru construcţia unei legături peste/pe sub Dunăre. Şi poate, tot acolo, ar apărea un heliport sau aeroport care să ne lege de lumea bună a afacerilor.

"Tot pescuind, vine şi marea", scria cândva poetul Odysseas Elytis. Dezvoltând oraşul peste Dunăre, vom obţine şi podul! Iar în nopţile de vară, vom putea privi luminile frumoase din satul de vacanţă de peste fluviu şi luminile restaurantelor deschise acolo. Nu ca acum, când, ca pe vremea Imperiului Otoman, vedem doar întunericul…

Citit 1676 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2015 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.