Gălăţenii, cobai într-un experiment eşuat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Viitorul îl reprezintă încălzirea centralizată!”, perora primarul Dumitru Nicolae. „Cea mai ieftină şi mai rentabilă încălzire este cea în sistem centralizat!”, susţine sus şi tare primarul Marius Stan. O fi, nu zic nu. Dar la alţii, nu în Galaţi. Aici, încălzirea în sistem centralizat s-a dovedit a fi, ani de zile, extrem de proastă şi de scumpă! Metri cubi de apă rece, plătită la tarif de apă caldă, lăsaţi să curgă în van, doar ca să vină pe ţeavă apă călâie, pentru un duş. Calorifere abia dezmorţite de un agent termic care mai mult se pierde prin conductele vechi, ruginite şi găurite.

„Ce bine era când era rău!”, pot spune cu umor negru gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire, care, de ieri, nu mai au nici apă caldă, nici căldură… atâta câtă mai aveau. „Scapă cine poate!”, s-ar crede, mai ales că sezonul debranşărilor se apropie.

Fals! Gălăţenii „legaţi” de Apaterm pentru vina de a avea locuinţele în zona unitară de încălzire - instituită de-a valma în 2008 şi fără ca ei să fi fost întrebaţi - vor trebui să rabde în continuare, fără apă caldă. Că poate căldură le dă Cel de Sus, doar, calendaristic, e primăvară. Strigător la cer, deşi nu se ştie când şi dacă vor mai primi agent termic, sub formă de apă caldă sau căldură, ei sunt obligaţi să rămână captivii unui sistem de termoficare muribund, care nu se ştie dacă va mai fi viu la toamnă. Iar primarul Marius Stan declară sus şi tare că nu desfiinţează zonele unitare decât dacă se constată că sistemul centralizat nu mai poate fi salvat. Desigur, dacă se va constata moartea încălzirii centralizate în septembrie, nimeni din autorităţi nu-şi pune problema dacă oamenii vor şi reuşi să se mai salveze din calea frigului… Aşa că pentru unii dintre ei s-ar putea să fie prea târziu!

Dar hai să fim optimişti şi să gândim pozitiv! Să presupunem că Guvernul îi dă Primăriei CET-ul cu tot cu reţele primare şi secundare, ştearsă de datorii, fată mare, ce să mai! Şi vine şi investitorul care produce gigacalorii şi le livrează gălăţenilor de la 30 septembrie 2015! Ştiu că azi (când scriu) este încă 1 aprilie, dar era vorba că gândim pozitiv. Deci pleacă agentul termic spre consumatori şi ajunge la toţi grămadă, datornici şi nedatornici, pentru că nu există branşare individuală… Blindăm datornicii! Şi gălăţenii bun-platnici se vor trezi iarăşi în frig din cauza vecinilor rău-platnici. „Dacă trăieşti la bloc, respecţi regulile de condominiu, altfel pleci cu apartamentul în altă parte!”, sunt vorbele cu iz ironic ale unuia dintre foştii directori ai Apaterm, George Cubasa. Adică „şerbii” încălzirii centralizate să-şi „decupeze” locuinţa din bloc, s-o ia în cârcă şi plece cu ea unde? În afara zonei unitare, ca să li se permită dreptul de trăi în condiţii civilizate, cu apa caldă şi căldura pe care le plătesc?

Ştiţi cum se numeşte toată treaba asta? Experiment! Un experiment vădit eşuat, pe care îl trăim şi-l plătim cu toţii de ani de zile. Un experiment în care pierderile Apaterm au înghiţit bani frumoşi de la bugetul local – banii noştri - un experiment în care, de câteva ierni, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat stau cu sufletul la gură întrebându-se: „Oare ne dă/mai avem, azi, căldură? Şi oare ne mai permitem s-o plătim?”. Un experiment care se doreşte a fi continuat, deşi e clar pentru toată lumea că nu duce nicăieri. Iar gălăţenii sunt cetăţeni, nu cobai!

Citit 1790 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2015 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.