Păcăleala cu loteria fiscală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimele zile, de când s-a extras bonul câştigător la loteria fiscală, am auzit, de la cetăţeni, o mulţime de nemulţumiri şi cometarii negative: ba că ziua norocoasă, o sâmbătă, nu prea este propice cumpărăturilor, ba că, dacă se duce omul în weekend la cumpărături, acestea se fac la supermarket, iar valorile sunt mai mari, ba că suma câştigătoare, în 6 şi 6,99 lei, e foarte greu de nimerit. Pentru toţi cei care cred că loteria fiscală a fost înfiinţată pentru a câştiga românii nişte bani nemunciţi, fac astăzi nişte precizări necesare.

Loteria fiscală a fost înfiinţată pentru a ajuta Fiscul - nu populaţia - să intre în posesia unor informaţii absolut necesare pentru a eradica sau măcar micşora fenomenul evazionist. S-a mizat pe dorinţa de câştig a românului cu posibilităţi financiare mici, care poate până acum nu dădea atenţie bonului fiscal, dar o face dacă există vreo posibilitate cât de mică de câştig. Practic, toate aceste persoane care nu aşteptau, nu luau sau nu cereau bonul până acum, au devenit agenţi fiscali fără voie.

Toate bonurile fiscale câştigătoare depuse la ANAF vor fi verificate, implicit controlându-se firmele emitente. Asta înseamnă că inspectorii fiscali vor avea nişte informaţii prealabile despre firmele cu pricina, în cazul în care se hotărăsc să le "calce". Sau, dimpotrivă, bonurile fiscale vor folosi la eliminarea de pe lista de control a firmelor emitente, iar inspectorii se vor concentra asupra acelora care nu apar pe radarul cetăţenesc, cu alte cuvinte nu eliberează bon fiscal deloc.

Mai există un aspect: se aşteaptă dispariţia din piaţă a caselor de marcat false, care eliberau bon fiscal, dându-i clientului aparenţa de legalitate, fără ca acest lucru să presupună însă şi plata impozitului aferent. Omul pleca mulţumit că a primit bon, iar banul intra în totalitate în buzunarul comerciantului. Acum, riscul asumat de acesta din urmă creşte, întrucât există mereu posibilitatea să câştige clientul la loterie cu bonul fals şi să atragă astfel atenţia inspectorilor fiscali asupra firmei cu pricina.

Din punct de vedere al Fiscului, loteria este deci câştigătoare pe toată linia: cu o sumă relativ mică, statul îşi asigură o armată de agenţi foarte eficienţi. Potenţialii câştigători, deja peste 4.000 la această primă extragere - chiar dacă perioada de depunere a bonurilor nu s-a încheiat încă şi nu toate vor fi, probabil, validate - se vor transforma în clienţi fideli, chiar dacă suma cu care se aleg va fi destul de mică. Nişte bani în plus nu sunt nişte bani în minus, iar românul nu e omul să nu joace, dacă poate câştiga oricât de puţin.

Personal, ceream bonul şi înainte să înceapă loteria, doar fiindcă mi se pare corect să plătească toată lumea impozit, atâta timp cât eu plătesc. Dacă am trăi cu toţii într-un paradis fiscal, foarte bine, dar, atâta vreme cât din venitul meu se duc la stat 16 procente în fiecare lună, nu pricep de ce alţii ar trebui să facă profit curat pe spinarea mea. Nu cred însă că Fiscul a făcut loteria ca să ajute oamenii cu venit mic, nu mă miră că ies sume din astea insignifiante şi nici nu mă aştept să se îmbogăţească vreun român din asta. Sfatul meu? Cereţi bonul, dacă nu vi-l dau, cum ar trebui, păstraţi-l o lună, că nu se ştie niciodată, dar nu mai visaţi la cai verzi pe pereţii Fiscului!


Citit 2059 ori Ultima modificare Joi, 16 Aprilie 2015 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.