Etnobotanicele, o poveste otrăvită

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sute de copii şi adolescenţi au fost aduşi de la începutul anului în camerele de gardă ale spitalelor gălăţene. Tinerii sunt agitaţi, respiră cu greu, de multe ori îşi pierd orice simţ al orientării şi se menţin anevoie pe propriile picioare. În unele situaţii au chiar nevoie de ajutor pentru a putea respira. În jurul lor, părinţii plâng disperaţi şi se întreabă neîncetat cu ce au greşit de le-au ajuns copiii într-o asemenea de stare.

Valul etnobotaniştilor i-a luat prin surprindere şi pe medici. La întrebările lor, toţi tinerii pacienţi răspundeau asemănător: au fumat dintr-o ţigară de etnobotanice, făcută dintr-un pliculeţ cumpărat fie de pe internet, fie direct din curtea şcolii sau de la colţul blocului. Totuşi, nedumerirea doctorilor persista. Şi până în 2015 trataseră fumători de etnobotanice şi niciodată nu văzuseră efecte secundare atât de grave. Rezultatele analizelor trimise la laborator nu au îndepărtat nici ele perdeaua de mister, pe hârtie părând a fi vorba de aceleaşi tipuri de ierburi.

Abia când autorităţile au dezvăluit felul în care sunt preparate aceste droguri, lucrurile au început să capete contur. Totul începe prin cumpărarea de pe internet a unor îngrăşăminte chimice. Firmele distribuitoare au sediile de bază în Statele Unite ale Americii sau în China, pesticidele putând fi astfel cumpărate fără nicio piedică. În acest mod, traficanţii fentează orice restricţie impusă de legislaţia europeană în domeniu. Îngrăşămintele cumpărate sunt amestecate cu diverse plante cumpărate de la plafar, peste care se adaugă acetonă sau otravă pentru şobolani. După macerare, amestecul toxic este pus în pliculeţe şi vândut.

Cum produsul este preparat, de regulă, de tineri a căror singură pregătire în domeniu constă în câteva tutoriale găsite din belşug în mediul online, "accidentele" de dozaj sunt posibile şi chiar probabile. De aici, şi simptomele descrise la început. Mai grav decât situaţia în sine este faptul că în România toţi pot cumpăra "la liber" astfel de otrăvuri.

Orice gospodar care se respectă are în casă, de rezervă, cel puţin o cutie cu otravă pentru şobolani sau alţi dăunători. De multe ori, pentru că fiecare îşi ştie rostul obiectelor din casă, otrăvurile sunt aşezate în acelaşi dulap cu medicamentele sau cu diverse alte substanţe inofensive. De aici şi până la apariţia tragediilor nu mai este decât un pas. Pas făcut de multe ori în anii din urmă, când în presă apăreau ştiri despre mame de la ţară care şi-au "tratat" copiii răciţi cu Furadan, ferm convinse că le dau sirop de tuse.

Revenind la subiectul principal, fără un control legiferat al pieţei pesticidelor, autorităţile au o misiune imposibilă în a-i anihila pe traficanţii de etnobotanice. După cum spunea un părinte care a acceptat să vorbească cu presa la sfârşitul lunii ianuarie, micii dealeri de etnobotanice sunt mai peste tot în şcolile gălăţene. Elevii primesc pentru început pliculeţe sub formă de împrumut, după care sunt constrânşi să devină ei înşişi distribuitori pentru a-şi putea plăti datoriile. Un sistem probat deja în multe alte ţări şi prin care traficanţii sunt mai mereu cu un pas înaintea autorităţilor.


Citit 1256 ori Ultima modificare Luni, 20 Aprilie 2015 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.