Administraţie şi literatură SF

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii pot sta liniştiţi, nu au apă caldă, unii nu au nici apă rece, până când îşi vor monta branşamente individuale, dar vom avea tunel, iar, mai nou, aflăm că suntem în fruntea ţării la capitolul spaţii verzi. Informaţiile sunt cel puţin îndoielnice, dacă nu cumva reprezentanţii municipalităţii s-au transformat în prozatori SF, iar Galaţiul este locul de desfăşurare a acţiunii. Oricum, dacă au de gând să se apuce de scris, apoi ar trebui să lase administraţia şi să nu o mai încurce cu literatura.

Nu au Clujul, Piatra Neamţ şi Botoşaniul atâta spaţiu verde cât are Galaţiul. Pare absurd, dar aşa susţine Primăria. Şi-apoi cine suntem noi să o contrazicem. Unui locuitor din Piatra Neamţ îi revin numai 25,6 de metri pătraţi de verdeaţă, un clujean dispune de 14 metri pătraţi de spaţiu verde, iar un botoşănean are 31 de metri pătraţi. Ei, bine, un gălăţean se poate mândri, potrivit registrului local al spaţiilor verzi, cu nu mai puţin de 36 de metri pătraţi. Şi Uniunea Europeană ar trebui să ne invidieze, atâta timp cât minimul cerut este 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Le dăm clasă tuturor din ţară şi multora de pe continent!

Or fi fost incluse în spaţiul verde şi garajele construite pe spaţiul verde, care ocupă nu mai puţin de 15 hectare de teren. Or fi fost puşi, de asemenea, puieţii de palmieri care au dat roade în urma achiziţionarii celor opt, acum câţiva ani. Or fi făcut ei diferenţa cumva. Unde mai pui că Registrul Spaţiilor verzi a fost elaborat de numai puţin de şase societăţi. Toate şase, se pare, au căzut de acord că Grădina Zoologică face parte din intravilanul localităţii Galaţi, cel puţin aşa reiese din documentul trimis de Primăria municipiului.

Anul trecut, Primăria a masacrat spaţiul verde de pe taluzul Falezei, dar şi în alte zone din oraş. Ba chiar a fost amendată de Garda de Mediu pentru că a tăiat copaci fără aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Totul s-ar fi petrecut după un plan de reabilitare dendrologică, numai că plantările se lasă aşteptate. Chiar dacă, iniţial, spaţiul verde al Galaţiului ar fi trebuit să se reînnoiască cu 900 de arbori, în primăvară, plantările au fost amânate pentru la toamnă. Bine că nu sunt amânate pe termen nelimitat, deşi la cât spaţiu verde excedentar avem...

Cu toate că Primăria Galaţi ne vorbeşte de un an întreg despre reabilitarea aceasta dendrologică, se pare că este foarte selectivă, iar puieţii de salcâm daţi cu titlu gratuit de Consiliul Judeţului i-au cam stat în gât. Ba, a preferat, din contră, să cumpere 44 de salcâmi ornamentali la ghiveci, contra preţului de 1.300 de lei bucata. Anul trecut, Primăria Galaţi nu a ridicat niciun puiet de salcâm de la pepiniera CJ, potrivit unei informări a acestei instituţii, cu toate că făcuse o cerere de 50.000 de bucăţi. Ei, ca să nu fim chiar cârcotaşi, să spunem că poate i-or fi ajuns cei 75.000 luaţi în 2013.

Una peste alta, chiar dacă ne chinuim să reciclăm 15 la sută din gunoiul care merge la depozitul Tirighina şi nu reuşim din cauza hoţilor de PET-uri, chiar dacă nu avem apă caldă, chiar dacă se surpă stradă după stradă, iar Faleza se duce la vale în fiecare an, chiar dacă suntem înconjuraţi de maidanezi la tot pasul, e clar că Galaţiul rămâne cel mai cu moţ oraş din ţară.


 

Citit 1166 ori Ultima modificare Duminică, 26 Aprilie 2015 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.