De ce miroase Noul Galaţi a SH?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poate pentru că în Noul Galaţi apa caldă la robinet este un lux de care se pot bucura doar cei care au centrală termică, boiler sau vreun alt sistem de încălzire instant a apei reci. Ca să nu mai spunem că nici apa rece nu le e furnizată nonstop gălăţenilor bun-platnici, iar aventura branşamentelor individuale şi a independenţei şi suveranităţii faţă de vecinii rău-platnici este abia la început. Şi atunci, evident, gălăţeanul începe să miroasă a trup… la mâna a doua. Sigur, sunt şi unii gălăţeni cărora le place să dospească în sebumul personal şi în propria transpiraţie ca într-un suc propriu şi se feresc de apă şi săpun ca dracu’ de tămâie.

O fi mirosind Noul Galaţi a SH şi din cauza mijloacelor de transport în comun ale SC Transurb, toate aduse în oraş gata folosite de alţii, mai civilizaţi ca noi. Alţii care-şi schimbă autobuzele şi tramvaiele când li se duce un pic strălucirea de lucru nou-nouţ. Nu când sunt deja atât de (fiare) vechi, încât şi piesele lor de schimb, care nu se mai fabrică, au ajuns prin vitrinele muzeelor. Da' las’ că-i bine şi cu SH-urile. Nu mai bine iei un lucru deja încercat şi folosit de altul, ca să fii sigur că o să meargă şi la tine?

Doamne, şi parcă-l aud pe primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, declarând sub lumina reflectoarelor: "Suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri ieftine!". Mda, şi SH-urile sunt scumpe, ce credeaţi?! Că ni le dă cineva gratis, pe ochi frumoşi?

Dar să revin la ce spuneam. Ultima dată când a spus edilul treaba cu sărăcia care nu se pupă cu ieftinăciunile era anul trecut, cam pe vremea asta, când oraşul a fost deservit, timp de o lună, de un autobuz electric. Făţos pe-afară, n-am ce zice, dar se zgâlţâia scârţâind din toate piuliţele pe şoselele noastre.

Şosele am zis? Din păcate pe străzile noastre numai (unele) gropi sunt noi, restul carosabilului e cam de second hand. Păi nu promitea tot primarul Marius Stan că în Noul Galaţi străzile vor fi spălate cu şampon! Te pomeneşti că de-aici ni se trag surpările şi tasările în carosabil? Nu l-or fi limpezit cum trebuie cu apă? Ori poate că străzilor nu le-a priit şamponul lui Stan. Ce, nu vi s-a întâmplat niciodată să faceţi mătreaţă ori să vi se îngraşe părul din cauza unui şampon? Vedeţi că am dreptate!

Şi totuşi, Galaţiul miroase a SH. Nu cred că maidanezii sunt de vină pentru asta. Păi la cât de repede se primenesc generaţiile lătrătoare de comunitari, chiar n-ar avea de ce. Poate o fi ceva iz de SH de la excrementele cotarlelor cu sau fără stăpân, pe care nu le adună nimeni, şi care se usucă şi se transformă în praf pe care-l inhalăm tot noi, iubitori sau nu de animale.

Noul Galaţi are iz de învechit? Măi, poate o fi de la politicieni. E drept, folosesc ei parfumuri şi after-shave-uri scumpe şi de firmă, se îmbracă în haine fine şi confortabile, dar tot a SH miros. Că-s învechiţi în rele, în concepţii meschine şi îmbătrânite, şi până şi cei mai tineri au apucăturile seniorilor, ba chiar mai rău.

Dar hai să gândim optimist. Ce-ar avea Noul Galaţi de dat altor amatori de SH? Păi 180 de microbuze vechi de cinci ani, unele încă în leasing, că tot nu se ştie când şi dacă vor mai reveni pe trasee. Automăturătorile alea noi şi scumpe, şi coşurile de gunoi abia instalate. Măcar gunoiul să fie tratat regeşte, dacă noi, gălăţenii, merităm şi suntem trataţi la mâna a doua.


Citit 2138 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.