Aşa-i că iarna nu-i ca vara, dom’ primar?!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uite că a venit şi iarna! Iar Primăria Galaţi şi-a dat din nou cu stângu-n dreptul, demonstrând în confruntarea cu zăpada un diletantism incredibil. Credeam că Sărbătorile Galaţiului au fost doar un accident scuzabil. O ezitare a începutului. De aceea am şi jucat rolul „avocatului diavolului” în relaţia cu cititorii "Vieţii libere", care, firesc, mi-au cam sărit în cap. Dar nu! Modul cum au reacţionat autorităţile în faţa primilor nămeţi din „Noul Galaţi” ne arată foarte clar că lucrurile merg la fel de prost în instituţia păstorită de Marius Stan, pe cât de rău mergeau şi înainte. Şi nici n-ar trebui să ne mire asta căci, jalnic, în poziţiile cheie din Primărie şi din societăţile subordonate sunt fix aceleaşi cozi de topor care erau şi sub Nicolae. Ba chiar şi sub Durbacă!

Se vede de la o poştă că instituţia este într-un haos revoltător. În orice oraş care se respectă, scenariul deszăpezirii este un regulament scris, care se aplică automat din clipa în care primii fulgi plutesc în aer. Nu e nevoie de şedinţe, radiograme, videoconferinţe sau de zeci de telefoane disperate în căutarea utilajelor necesare. La Galaţi, primele lame (nişte utilaje cu totul primitive - între noi fie vorba!) au apărut după ore bune de aşteptare. Iar unele străzi n-au fost curăţate nici măcar la ora când citiţi aceste rânduri.

Cei peste o sută de mii de gălăţeni pe care nevoia i-a împins să plece la muncă sau la şcoală au asistat, miercuri, la o bulibăşeală de nedescris. Staţii de autobuz înzăpezite, vifor (apropo, poate se deranjează cineva de la Primărie să repună refugiile pietonale dispărute acum două luni!), autobuze rare şi murdare, carosabil acoperit de nămeţi.

Dincolo de constatarea că lucrurile merg prost, se cuvine să întrebăm Primăria DE CE nu a făcut nimic pentru a evita situaţia în care ne aflăm. Astă vară, când era cald şi bine, ar fi trebui ca noul management urban să socotească ce utilaje trebuie, câtă motorină, câtă sare, cine şi unde să acţioneze. S-au făcut toate astea? Dacă ne uităm în jurul nostru nu puteam să zicem că da. Cum spuneam mai înainte, au dispărut până şi prăpăditele alea de refugii din staţiile de autobuz, căci - nu-i aşa? - dom’ primar vine la serviciu cu 4x4, nu cunoaşte sentimentul de pieton. Evident, utilaje de deszăpezire nu s-au cumpărat. Aşa că treaba se face - când se face! - ca şi până acum: cu tractoare vechi de peste 20 de ani, care târâie după ele nişte lame ruginite, rupte, antice.

De ce nu s-au îngrijit Primăria şi Ecosal de dotarea cu utilaje performante de deszăpezire? Aflăm de pe SEAP (sistemul de achiziţii publice): pentru că au fost ocupate să procure chestii precum sistem de comunicare de tip dispecerat taxi, sistem de monitorizare a tranzacţiilor imobiliare, sistem de supraveghere video, automacara, autoturisme, etc. Mă îndoiesc că se prăpădea Galaţiul de nevoia celor amintite mai înainte, dar sunt convins că nişte freze pentru zăpadă ne-ar fi folosit de minune acum.

În fine, aş vrea să-i spun domnului primar Marius Stan că în administrarea oraşului nu-i ca la fotbal. Nu poţi suspenda activitatea Primăriei până la primăvară, când se ia zăpada şi dă colţul ierbii, taman bine pentru bătut chişca pe izlaz. Nu! Oraşul are nevoie mereu, fără vacanţă între tur şi retur, de oameni competenţi. Iar dacă nu va fi aşa, urmează un cartonaş roşu, mare cât tot mandatul!

Citit 2137 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2012 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.