Constituţia când o anulezi, domnule Bacalbaşa?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

N-aş fi crezut, nici în ruptul capului, că spiritul grotesc al bolşevismului va mai reuşi să se aciueze vreodată în administraţia publică românească. Socoteam că fantoma aceea s-a risipit de mult şi că mecanismele democraţiei sunt suficient de puternice pentru a alunga dictatura şi fărădelegea. Uite că m-am înşelat! Ceea ce se întâmplă acum la Consiliul Judeţului Galaţi este semnul clar că şobolanii roşii trăiesc în continuare în canalizările politicii şi că, din când în când, ies la suprafaţă pentru a împrăştia în jur ură, minciună, sminteală. Somnul raţiunii naşte monştri, fără nicio umbră de îndoială.

Zilele acestea, printr-o adresă trimisă tuturor instituţiilor aflate în subordine, dl Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ, ordonă nervos ca transparenţa administraţiei publice să fie anulată. Cu aere de plutonier din armata lui Stalin, preşedintele trânteşte un scuipat pe legea liberului acces la informaţiile de interes public şi se declară pe sine, cu un tupeu greu de imaginat într-un stat de drept, drept stăpânul absolut al informaţiei, al oamenilor, al banului public. Nicio instituţie de cultură din Galaţi nu mai are voie să comunice cu presa. Halucinat!

În acest fel, „secretele” extraordinare ale respectivelor instituţii, cum ar fi programul unor expoziţii sau desfăşurătorul unor simpozioane, rămân să fie analizate de marele conducător, devenit cenzor-şef. Asta i-ar face să pălească de invidie până şi pe băieţii cu ochii albaştri, din vremea împuşcatului. Căci nici măcar ei nu au reuşit să cenzureze, bunăoară, o ştire despre o lansare de carte, pe când – da! – Bacalbaşa poate. Ba chiar poate şi mai mult, căci îşi rezervă în scris inclusiv dreptul de a exclude un ziar sau altul, fără explicaţie, din lista de destinatari ai comunicatului de presă.

Evident, în spatele acestei situaţii absurde pot fi aşezate multe explicaţii despre scopuri nobile. Drumul către iad e pavat cu bune intenţii, nu? Putem afla, astfel, că mega-şeful CJ s-a gândit să nu se comunice cumva chestiuni eronate către presă. De înţeles. Însă lucrurile sunt mult mai rele decât par.

Bomboana de pe colivă am descoperit-o chiar ieri, când o serie de angajaţi ai CJ ne-au declarat că li s-a interzis, sub ameninţarea concedierii, să mai vorbească cu ziariştii de la „Viaţa liberă”. Cică trebuie făcută adresă oficială, scrisă, care trebuie aprobată de preşedinte, lucru confirmat şi de purtătoarea de cuvânt a CJ, care tocmai a realizat că, după 25 de ani de presă în slujba democraţiei, „Viaţa liberă” nu mai are acreditare la amintita instituţie. Apoi n-a mai răspuns la telefon. Măi, să fie! Oare chiar nu mai contează libertatea individului şi libertatea presei (drepturi constituţionale, apropo)? Parcă am trăi în Cuba lui Castro şi nu în România anului 2014.

Poate că şefii PSD Galaţi - adică aceia care l-au propus şi îl susţin pe preşedintele Bacalbaşa – ar trebui să se gândească un pic la datoria morală pe care o au faţă de cetăţenii judeţului Galaţi. Excesele antidemocratice ale preşedintelui Bacalbaşa trebuie să înceteze!

P.S.: Dacă la CJ Galaţi nu se opreşte încălcarea grosolană a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor şi presei, vom demara din 8 septembrie un protest către Guvernul şi Parlamentul României, Consiliul Europei, Parlamentul European şi toate organismele internaţionale pentru apărarea drepturilor civile.

Citit 1721 ori Ultima modificare Vineri, 05 Septembrie 2014 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.