Galaţiul pe (festi)valuri

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După ce construcţiile aberante au acoperit decenii la rând toate văile naturale gălăţene, oraşul se scufundă încet, pe „valuri” de loess. Paradoxal, oraşul se ridică însă mult din punct de vedere cultural. Unele proiecte angrenează mulţi voluntari şi mult public.

Îmi amintesc cu cât interes fotografiau şi filmau anul trecut câţiva japonezi surprinşi, pe Faleză, de defilarea dacilor şi romanilor, cu ocazia primei ediţii a „Festivalului Antic”, cu o trupă de reconstituire istorică adusă din ţară. Vestea bună este că, „în proporţie de 80 la sută”, este sigură, speră Direcţia de Cultură, data de 13 iunie pentru o a doua ediţie, amplificată. Ocazie, nota bene, de a pune în valoare situl arheologic al castellumului roman de la Tirighina. Dar şi de a atrage ajutorul specialiştilor din Primărie în programe de finanţare UE pentru punerea în valoare a Porţii turceşti şi a zonei adiacente, precum şi a cavoului roman pictat, din Micro 19, acoperit la loc după descoperirea sa în anii ´80!

Galaţiul se scufundă, dar oamenii Galaţiului şi acţiunile lor ne fac mai vizibili. Cu participare masivă din ţară şi străinătate (peste 200 de edituri prezente înseamnă mult şi pentru un festival bucureştean de renume), Festivalul de carte „Axis Libri” a făcut scriitori şi editori să bată până la noi drumuri rele, să uite că nu avem aeroport şi să re/descopere un superb peisaj dunărean! Păcat de mirosurile care mai adie din canalizarea veche de peste un veac, nereparată, ca şi zona care se scufundă încet. Evenimente literare, spectacolele, scriitorii din ţară şi de peste hotare n-au ţinut cont nici de vremea răcită. E drept că şi educaţia se cam scufundă: la câte-o întâlnire cu vreun om important, la care puteai să te aşezi oriunde şi să stai cât timp şi dacă te interesa evenimentul, stoluri de copii gălăgioşi au făcut uneori concurenţă neloială, cu mici strigăte şi baloane şutate spre convivi.

„Lăsaţi copiii să vină la mine”, spunea şi Iisus, însă, desigur, nu când avea sfat cu apostolii. Părinţii ar putea să-şi îmbie micuţii urmaşi spre standurile de cărţi şi cofetării, că tot sunt în zonă, iar ei să asculte civilizat. Că doar nu s-or apuca organizatorii să pună jandarmii să facă ordine cu vărguţa! Altfel, ieşit în calea gălăţeanului, care oricum o ia spre Dunăre în acest anotimp, festivalul era de neevitat! Aşa cum era de neevitat în secolele trecute portul nostru, de către corăbierii care pluteau între Viena imperială şi Bizanţ. Până şi Bram Stokker îl pune pe personajul său cunoscut azi din peste 800 de filme de pe tot globul, contele Dracula, să călătorească, în lada sa, şi prin Galaţi!

Lucru fain, anul acesta festivalurile se combină între ele! Serile de Literatură ale Revistei Antares au prilejuit un recital al poeţilor sosiţi la Galaţi din mari centre culturale ale României şi din atâtea colţuri culturale ale lumii, din Israel, Turcia, Franţa, India, Germania, Republica Moldova. Sâmbătă, surpriză anunţată în deschiderea festivalului de carte, urmează un alt eveniment extraordinar, organizat de Direcţia de Cultură cu un parteneriat numeros - o zi întreagă, petrecută în La Belle Epoque, spectacole în Grădina Publică în atmosfera de început de secol XX!

Începem să ne pricepem! Numai să nu ne alunece pământul de sub picioare, că de „zburat” frumos am învăţat!

Citit 1420 ori Ultima modificare Vineri, 29 Mai 2015 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.