Maturi în ziua adevărului

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Azi e ziua cea mare. Ziua în care aproape 150.000 de absolvenţi de liceu din România vor afla dacă au promovat cu brio primul mare examen al vieţii lor. Bacul cel elocvent pentru felul în care fiecare a trecut prin şcoală şi decisiv pentru drumul pe care o va apuca îşi va arăta astăzi roadele. Câţi au trecut ca gâştele prin apă, câţi vor avea premizele de a merge mai departe. Cât de maturi sunt unii, care au înţeles că „examenul maturităţii” trebuie să nu fie o piatră de netrecut, sau cât de superficiali sau „ghinionişti” sunt alţii, care vor bifa, oficial, primul mare eşec al existenţei.

Personal, sper ca în această ultimă categorie să fie cât mai puţini. Nu de alta, dar s-a tot spus, atât din partea elevilor cât şi a dascălilor, că anul acesta „s-a dat uşor”. Atât de uşor încât la unele materii, matematica bunăoară, şi un puşti de clasă primară cu mintea ceva mai sclipitoare s-ar fi descurcat fără mari probleme.

Începând de ieri, site-urile care anunţau că vor afişa rezultate au fost paralizate de nerăbdători, absolvenţi şi părinţi deopotrivă, dornici să afle „dacă” şi „cu cât”. În faţa emoţiilor, toţi sunt copii: unii pentru care trecerea examenului oglindeşte eforturile părinteşti de educare, alţii pentru care bacul e cheia pentru facultate, pentru un job sau, pur şi simplu, pentru un binemeritat şomaj, aşa, de relaxare.

De cealaltă parte a „gardului”, vor fi ambiţioşii cu ghinion, cei pentru care bacul s-a oprit la jumătate şi care, poate, acum, într-un acces de pizmă, se vor ruga să moară şi capra vecinului, pentru cât mai mulţi. Orice bac arată cât de puţin maturi sunt unii dintre cei care vor să treacă cu orice preţ examenul maturităţii. Mehedinţiul ne-a oferit un exemplu. Galaţiul, două. Bihorul, posibil vreo 200.

Când tatăl e baron local, nici copiatul nu e floare la ureche, iar în Oltenia o „dramă” de examen a devenit una de familie şi mai apoi una de autoritate publică. Imaginea cu procurorul luat la palme de o puştoaică a cărei soră a fost prinsă cu mobilul în funcţiune la teză au făcut înconjurul ţării cu o viteză mai mare decât forţa cu care mama celor două se smucea în braţele oficialului. Maturitate? Zero. Bâlci? Cât cuprinde. Rezultat? Puştoaica a ratat bacul şi va mai călca pe la examen la toamnă. Toamna lui 2016!

În celălalt capăt de ţară, acelaşi examen, aceleaşi exemple de maturitate. Pardon, stupiditate. Gălăţenii n-or fi inventat ei apa caldă şi nici gaura de la covrig, dar două puştoaice de pe aici şi-au dat cu copiuţa-n cap, la spartul târgului. Una a fost atât de cinstită încât a predat şi fiţuicile odată cu lucrarea, iar cealaltă, elevă eminentă, n-a rezistat să îşi „tatueze” braţul cu un mic pomelnic de filosofi. Şi ce dacă o aştepta o bursă la o facultate prestigioasă în străinătate? Nu-i nimic! Sănătate să fie, şi răbdare!

La fel ca şi pentru 200 de absolvenţi dintr-un liceu bihorean, suspectaţi să au fost ajutaţi de dascăli sa scrie ce trebuie în lucrări. Şi or mai fi şi alţii care şi-au încercat norocul cu telefonul, cu fiţuica, cu şpăguţa. Cei neprinşi aşteaptă să vadă rezultatele, alături de majoritatea (sper) celor care s-au descurcat corect.

Că a fost uşor sau nu, se va va vedea cu adevărat astăzi şi în zilele ce vor urma. Se va trage linie, se vor calcula procente şi statistici. Desigur, nu e o uşurare extremă să afli că procentul de promovare e mai mare decât în anii trecuţi, când s-a dat mai greu. Dar măcar să nu mai avem şomeri atât de (oficial) ignoranţi. Şi, dacă se poate, nici studenţi care agonizează pe băncile facultăţilor.

Citit 1200 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2015 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.