Alde guru

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Speranţa că mâine ne va fi mai bine e cea mai rară. Şi cum nimic din ce-i rar nu se vinde ieftin, vreo câţiva şmecheri au creat pe genunchi o piaţă a speranţei, cu cerere, cu ofertă şi cu tot ce-i mai trebuia. Sunt oamenii din ăia care, până la maturitate, n-au fost în stare să facă nimic în viaţă şi au hotărât că vocaţia lor e să-i înveţe pe ceilalţi cum să reuşească. Vorbim despre alde guru ai zilelor noastre, care se îmbracă frumos şi se întâlnesc prin săli de conferinţe sau prin restaurante (inclusiv pe la noi prin oraş) ca să învârtă cuvinte mari ca „PR”, „imagine”, „încredere în sine”, „succes”, „creştere” sau „prosperitate” şi care zâmbesc larg spunându-ne că da, venind la întâlnirile organizate de ei, viaţa ni se va schimba radical în bine. Şi da, ascultându-le sfaturile sau cumpărându-ne un pachet de consiliere de la ei, vom avea succes pentru că ei ştiu mai bine decât noi ce să spună şi când s-o spună. Şi da, chiar dacă acum suntem cocoşaţi sub un munte de greutăţi, chiar dacă nu ne mai ajung banii de rate şi am uitat demult cum e să pleci în concediu, toate astea se vor schimba peste noapte. De noi depind toate astea. Întrebarea este: vrem să le dăm un ban ca să ne înveţe cum să devenim prosperi sau rămânem în prostia noastră?

Nu zic că alde guru vând numai şi numai gogoşi. De fapt, mare parte din repertoriul cu care se prezintă în faţa publicului e învăţat de pe la marii vânzători de iluzii din străinătate, aşa că sună destul de coerent. Parte din vorbele de duh sunt traduse de prin cărţile scrise de alţii cu mult mai multă experienţă decât ei, iar parte sunt luate de pe facebook şi de pe cine ştie ce site-uri motivaţionale. Ideile pe care le răspândesc aceşti guru autohtoni prind bine la oameni tocmai pentru că sunt sănătoase şi seamănă cu ce ne-au învăţat părinţii acasă. E perfect adevărat că îţi trebuie încredere în tine ca să reuşeşti în viaţă. Mai mult ca sigur că, fără foarte multă muncă, n-ai să ajungi niciodată sus. Indubitabil: dacă te dai bătut cu una, cu două, lumea asta chiar că nu-i de tine! Ce n-am auzit niciodată nici de la mama, nici de la tata, e că trebuie să dăm bani ca să ne spună cineva că merităm mai mult de la viaţă!

Chiar dacă în Galaţi fenomenul e abia în faza de germinaţie, prin ţară încep să apară deja oamenii care trăiesc pe picior mare tot păcălindu-i pe ceilalţi că îi ajută să devină ceea ce nu sunt. E drept că, într-o lume tot mai grăbită, oamenii care-şi fac timp să ne spună „Eşti bun!”, „Meriţi mai mult!” sau „Lasă că trece şi asta, nu renunţa tocmai acum!” sunt din ce în ce mai puţini. Dar să plăteşti ca să ţi se spună toate astea… parcă nu mai are acelaşi farmec!

Oamenii pricepuţi şi la altceva decât la dat sfaturi nu-şi pierd vremea şi nici nu-şi cheltuie banii cu alde guru. Iar motivul e cât se poate de simplu: sunt ocupaţi cu munca şi n-au vreme să asculte tot soiul de baliverne motivaţionale despre cum ai putea să ai succes, în cazul în care te-ai hotărî vreodată să încerci măcar să te apuci de o treabă.

Citit 1258 ori Ultima modificare Duminică, 04 Octombrie 2015 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.