Zece piei jupuite de pe bun-platnici

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Discutat, răsdiscutat şi iarăşi discutat, subiectul legat de căldura gălăţenilor pare a fi inepuizabil. Fie că ne referim la datoriile pe care Aparterm, societate aflată în prezent în faliment şi transformată între timp în Calorgal, le are de recuperat de la rău-platnici, fie la cele pe care le are de achitat către Romgaz, subiectul căldurii este oricum de interes.

Dacă în situaţiile sus-amintite vorbim despre trecut, prezentul pare şi mai palpitant. Şi asta datorită faptului că iarna bate la uşă, iar autorităţile locale încă se bâlbâie pe acest subiect. Cele 53.654 de apartamente încă branşate la sistemul centralizat vor avea sau nu căldură la iarnă? Răspunsul a venit, se pare, prin vocea primarului Marius Stan, care a anunţat recent, la conferinţa de presă prilejuită de începutul Festivalului "Leonard", că gălăţenii vor primi căldură după ce se va face un împrumut de 33 de milioane de lei la Trezorerie.

Dacă gălăţenii care locuiesc în apartamentele branşate încă la sistemul public de încălzire s-au liniştit, cei care au făcut împrumuturi şi şi-au pus centrale de apartament pot să se oftice. Şi nu doar din cauză că vor plăti rate la bancă, cu dobândă, pentru a-şi achita creditele făcute pentru centrală, ci şi pentru că Primăria face un împrumut, aparent fără dobândă, practic cu dobândă şi rată ROBOR. Cu siguranţă vor exista voci care vor întreba ce legătură au cei cu centrale cu împrumutul Primăriei. Ei bine, au. Şi încă una foarte mare.

Cele 33 de milioane de lei, care vor acumula şi dobândă, vor fi plătite din banii bugetului local. De unde se adună bani la bugetul local? Din taxele şi impozitele plătite de gălăţeni. Adică, din banii noştri, ai tuturor gălăţenilor care suntem cu plăţile la zi. Din acelaşi fond s-au plătit şi anul trecut zeci de milioane de lei pentru a asigura căldura şi apa caldă în casele tuturor gălăţenilor aflaţi în sistemul centralizat. Pe scurt, cei obişnuiţi cu ratele, gălăţenii care şi-au pus centrale, vor contribui şi la bugetul local pentru plata împrumutului făcut ca ceilalţi să aibă căldură. Că doar cei care şi-au pus centrale sunt şi cu plata taxelor şi impozitelor la zi, aşa cum au fost şi cu plata întreţinerii. Ceilalţi, şi nu fac aici referire la cei care sunt cu plata la zi la întreţinere, indiferent câţi bani câştigă lunar, ci la cei care au sute de milioane de lei datorii doar din indolenţă şi din nepăsare, nu îşi vor plăti nici taxele locale pentru ca Primăria să îşi poată achita împrumutul.

Către aceste persoane a făcut Marius Stan apel de mai multe ori, dar toate au rămas fără niciun rezultat. Şi de ce ar avea rezultat un apel de a-ţi plăti întreţinerea, dacă tu ai apă caldă şi căldură la fel ca toată lumea care plăteşte? Pentru că aici este, de fapt, paradoxul. În acelaşi bloc locuiesc şi buni-platnici şi rău-platnici, dar toţi au aceleaşi condiţii de trai. Şi asta pentru că nu există încă un sistem de debranşare individuală a celor ce refuză să îşi plătească restanţele.

Aşadar, dragi gălăţeni, nu uitaţi să vă plătiţi la timp taxele şi impozitele, pentru că vor veni scadenţele la împrumutul făcut pentru căldura sezonului 2015-2016. Pentru sezonul viitor, Dumnezeu cu mila!

Citit 1798 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2015 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.