Cât poate fi întinsă plapuma nesimţirii la APATERM

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Când spui Apaterm, îţi şi vine pe buze amarul frustrărilor de tot felul. Ţi-aminteşti de toate zilele în care apartamentul tău semăna cu un frigider imens, de duşurile reci, de facturile astronomice, când te lua ba cu frig, ba te înăbuşeau căldurile. Când spui Apaterm, te gândeşti la incompetenţă, la nepăsare faţă de banul public, la furt pe faţă, că nu degeaba societatea a intrat în faliment, după ce a fost sprijinită ani buni cu subvenţii. Plătite ghici de unde! S-a tot dat vina pe rău-platnici. Adevărul este că, de la cel mai mic la cel mai mare şef pe care l-a avut societatea, niciunuia nu i-a păsat să recupereze banii de la oameni, să stabilească programe de reeşalonat datoriile. Atâta vreme cât societatea a fost o vacă numai bună de muls pentru mulţi, pe nimeni nu a interesat unde se duc banii. Toată această situaţie incertă a fost întreţinută cu bună ştiinţă, ca nimeni să nu mai poată socoti în buzunarele cui s-au scurs pierderile.

Iată că autorităţile vorbesc acum de o firmă nou-născută, Calorgal. Fără păcate, care să-ţi aducă în suflet măcar căldura speranţei că lucrurile vor merge altfel, că odată ce se vor pune la punct toate detaliile, va fi un pic mai bine şi pentru tine, cetăţeanule plătitor de facturi. Când colo, surpriză! 90 la sută dintre salariaţii Calorgal sunt aceiaşi cu cei de la Apaterm. Nu spune nimeni nimic, până la urmă e greu să găseşti peste noapte zeci de muncitori calificaţi în acest domeniu.

Iată, însă, că cineva, de undeva, nu ştim cu siguranţă de unde, îi încurajează pe directori şi pe angajaţii de rând să păstreze aceleaşi proaste obiceiuri ca şi până acum. Deşi doar 10 la sută dintre ei au rămas practic fără loc de muncă, restul fiind trecuţi din oficiu ca angajaţi la noua societate, pe masa instanţei se află acum o solicitare prin care foştii angajaţi APATERM solicită salarii compensatorii pentru faptul că au trecut de la o societate la alta, fără a se pune măcar o secundă problema să rămână şomeri. Un soi de premiere pentru că au falimentat Apaterm şi au determinat intrarea în insolvenţă a altei societăţi, Electrocentrale. Dacă vă spun şi despre ce sume este vorba, nu veţi mai dormi la noapte. Cheltuielile totale pentru salariile compensatorii se ridică la peste 20 de milioane de lei. Foştii salariaţi ai Apaterm aşteaptă plăţi compensatorii cuprinse între circa 4.000 de lei şi peste 120.000 de lei. Sunt doi foşti directori ai Apaterm, care au fost unşi cam în aceleaşi funcţii la Calorgal, pe salarii grăsuţe, care vor primi, dacă instanţa le va aproba, plăţi compensatorii de 129.000 de lei. Şi banii aceştia ghiciţi din ce buzunare vor fi cheltuiţi!

Nici măcar ArcelorMittal nu şi-a permis să dea asemenea sume, că le dădea, vorba ceea, din buzunarul lui. Iată că cineva acolo, sus, nu ştim cine, devine brusc foarte darnic atunci când e vorba să plătim tot noi, fraierii. Noi, dacă ne-am împrumuta de la bancă cu 129.000 de lei, ca să ne punem un acoperiş deasupra capului, ne-am îndatora pe viaţă, doar ca să plătim ratele. Iată că unora le cad pleaşcă bani din cer doar pentru că sunt directori la societăţi căpuşă pe bani publici. Degeaba vorbeşte în pustiu directorul de la Electrocentrale, care spera să scape de insolvenţă după recuperarea creanţelor de la Apaterm. Conform legii, creanţele salariale sunt primele care se plătesc. Restul, Dumnezeu cu mila!

Citit 2124 ori Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2015 01:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.