Unu' mai afumat ca altu'

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Foarte mulţi dintre tinerii români au fost, de 1 Mai, la mare. Vama Veche, Costineşti, Mamaia şi restul staţiunilor de pe Litoral şi-au deschis plajele, restaurantele, cârciumile şi campingurile pentru a-i primi pe românii dornici de distracţie de Paşte, pe malul unei mări spumoase, dar încă reci. Cei rămaşi acasă, cu mic, cu mare, au ieşit la grătar, pentru că masa de Paşte nu mai înseamnă demult doar ouă, cozonaci şi pască.

Şi tu ai fost printre ei, dacă ai mai găsit loc. Dacă nu ai găsit, probabil ai făcut parte dintre cei care s-au gândit să plece ceva mai târziu de acasă, motiv pentru care ai stat 30 de minute la coadă ca să intri în pădure şi încă o oră ca să cauţi un loc unde să îţi trânteşti păturica şi grătarul. Nici de muzică nu ai avut nevoie, pentru că vecinii de grătar ţi-au asigurat fondul sonor de o să fredonezi manele o vară întreagă. Conform legii, nu ai mai avut voie să aprinzi grătarul direct pe pământ, dar pe tine nu te-a interesat, aşa e? Cine e legea, să îţi spună ţie cum să faci grătar? Plus că, dacă altă soluţie nu ai avut, lasă că merge şi aşa, nu? Că doar nu venea Garda de Mediu în plin Paşte să îţi ureze "Hristos a înviat" pe un proces-verbal. Şi să îţi spargă şi nişte ouă de două, trei sute de lei în cap, pe post de amendă.

Când ai găsit, în sfârşit, un petic de iarbă pe care să te aşezi, ai mai stat câteva minute să te gândeşti cum tragi maşina acolo. Nu de alta, dar dacă o lăsai pe marginea drumului, riscai să ţi-o zgârie vreun ghinionist care îşi căuta şi el un loc. Aşa că ai potrivit-o cumva şi ai pus-o de un grătar cu prietenii. Mic, de Paşte. Fără miel, că era scump, dar cu nişte mici şi ceva bere. Ori tu nu ai băut, că erai şofer? Eh, lasă, ştim noi că mai merge şi câte-o bere. Trebuie să trăiască şi cei care umblă cu etilotestul, că doar ei au muncit de Paşte.

Ai ascultat manele, ai ascultat cum sfârâie micul pe grătar şi ai mâncat pe săturate. Gunoaiele... n-au mai fost ale tale, că doar şi cei de la salubrizare trebuie să mănânce şi ei o pâine. Of, ce viaţă duci! Ce Paşte fericit ai avut!

Cineva mă întreba de 1 Mai cum de nu au fost accidente în weekend. Păi, de unde să mai fie, dacă nici maşini nu mai erau prin oraş? La ora 12,00, traficul în Galaţi semăna cu cel de acum 100 de ani: două căruţe şi trei maşini, care nu depăşeau 30 km/h. Lucru normal, de altfel, dat fiind că toate maşinile erau parcate ori la Gârboavele, ori la Brateş, ori pe malul Siretului, acolo unde gălăţenii s-au dus, cu căţel, purcel, familie şi staţie de amplificare să petreacă Învierea Domnului. În stil mare şi cu mâncare fără număr, de abia au mai putut să plece acasă.

Singura ta supărare a fost că Paştele a căzut chiar de 1 Mai, aşa că ţi-ai luat adio de la o zi liberă pe anul ăsta. Şi legală, pe deasupra. Dar, te-ai mai bucurat un pic când ai auzit că salariul minim s-a mărit, nu cu mult, e drept, şi că gazele s-au mai ieftinit. Iarăşi, nu cu mult. Păcat că au crescut şi amenzile, dar tu eşti om serios, conduci fără să bei şi nici cu viteză nu mergi. Toţi au fost afumaţi, numai tu ai mirosit doar a grătar...

Citit 1678 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2016 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.