Candidatul gălăţean şi apa rece gratuită

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Candidaţi mulţi, idei puţine. Cam aşa s-ar rezuma întreaga campanie care se desfăşoară în faţa noastră, de la începutul lunii mai. Mă rog, de mai devreme, dacă ar fi să ne luăm după faptul că toţi politicienii au descoperit internetul şi au început să îi bată la porţi mai nerăbdători decât vânzătorii de oale de prin sate.

Ce e drept, campania asta electorală a fost una liniştită. Nu s-au făcut chefuri electorale, nu s-au dat mici, bere, găleţi cu zahăr, făină şi ulei, nu au fost concerte, nu au fost nici măcar pancarte din alea mari prin oraş, de genul celor care blochează vizibilitatea la semafor. Doar nişte afişe mici pe panoul electoral, unde cei 12 candidaţi la primărie şi cei câţiva independenţi la consiliul local şi-au aşezat faţa, să îi vadă gălăţenii. Numai că rezultatul nu este deloc cel scontat. Un prieten, partidist convins, mi-a spus că multă lume nu cunoaşte candidaţii la primărie, că nu îi vede prin oraş. Cred şi eu, dacă stăm să ne gândim că panourile alea cu afişe sunt pe spaţiul verde şi că pe spaţiul verde nu se calcă în Galaţi.

"Sî ni deie apî, locuri di muncî şî piensii. Şî nouî, şî la tinieriet". Ete, na! Cam asta vor câţiva alegători din urbea noastră, protagoniştii unei serii de interviuri realizate de o televiziune din Galaţi. Trecuţi bine de prima tinereţe, cei mai mulţi votanţi vor pune ştampila pe un personaj pe care îl cunosc, nu pe unul care îşi face reclamă pe facebook. Pensionarii gălăţeni, cei al căror vot contează cu adevărat, dat fiind că se duc în număr foarte mare la urne, au ales deja. "Să fie cunoscut şi să mai fi făcut ceva pentru oraş". Eh, şi unii au făcut multe în ultimii 25 de ani. Mai ales rele.

Şi, pentru că veni vorba de campanie, am observat că aproape nu există candidat care să nu ofere apă rece gratuită gălăţenilor. Măcar trei metri cubi de persoană de la fiecare candidat, pentru că aşa e normal şi pentru că gălăţenii nu trebuie să se mai ducă la cisternă după apă. Situaţia este, însă, una valabilă doar pentru cei cu venituri mici. Deci, matematic vorbind, o familie cu 10 copii (şi avem prin Galaţi), va beneficia de 30 de metri cubi de apă rece, gratuit, lunar. Cel puţin, dacă ne luăm după fluturaşii de campanie. Plătiţi de restul gălăţenilor, ca să ne fie clar! Doar nu credea cineva că s-a gândit candidatul că va da bani de la el din buzunar. Aaa, şi apă caldă pentru toţi gălăţenii. Inclusiv pentru ăia care nu au mai plătit cu anii şi din cauza cărora suferă scări întregi de bloc.

Dacă mergem mai departe, lista ideilor puţine continuă cu locuri de muncă, investiţii pentru tineri, asfaltare, parcuri, stadioane, tuneluri, etc. De parcă toţi candidaţii s-ar fi găsit într-o cameră, şi-ar fi pus ideile pe tapet şi gata, şi-au stabilit culorile pliantelor. Că soluţiile pentru oraş sunt aceleaşi! Şi, dacă sunt aceleaşi, noi cu cine votăm? Că, practic, am ajuns în situaţia în care nu mai votăm programul candidatului, ci candidatul în sine. Şi, dacă pe ăsta şi pe ăla, şi pe celălalt nu îi cunoaştem, nu e normal să punem ştampila pe cineva cunoscut? Eu cred că e normal să fim informaţi. Dar vă spun ce am învăţat şi eu, în meseria de jurnalist: e musai să afli informaţia din trei surse, ca să te apropii de adevăr. Aşa că nu credeţi tot ce citiţi pe flyiere şi publicaţii-fantomă.

Citit 2343 ori Ultima modificare Joi, 26 Mai 2016 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.