Ponta, plagiatul şi tupeul obraznic

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Iar mi s-au mărit ochii cât cepele, citind ce declaraţii poate face un fost premier şi candidat la preşedinţie, acum, când, în sfârşit, după un război de patru ani, retragerea titlului său de doctor a intrat în linie dreaptă, în condiţiile în care plagiatul lucrării fusese demonstrat de mai multe ori, negru pe alb. Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor s-a întrunit ieri, pentru a-i retrage titlul de doctor fostului prim-ministru, acuzat că a plagiat mai bine de jumătate din lucrarea sa intitulată "Curtea Penală Instituţională".

În stilul caracteristic, Ponta, iese pe pagina sa de socializare şi le trage cu tupeu la gioale guvernanţilor tehnocraţi, pentru că au avut îndrăzneala să ducă la bun sfârşit ceea ce trebuia făcut încă din 2012. Să dăm citire: "Tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul (ca Băsescu, în 2012)! Înţeleg că acum totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieşim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile. De azi nu mai mor bebeluşii în spitale". Ca şi cum domnia sa, având chiar şi diplomă de doctor, a reuşit să rezolve aceste probleme pe care le-a avut în gestiune mult mai mult timp decât actualul guvern!

Şi continuă: "Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanţă de urgenţă doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine". De data aceasta, fostul premier uită că, de fapt, a mai fost obişnuit cu astfel de "onoruri", ba chiar unele şi mai mari.

Dar să le luăm pe rând. În 2012, după ce plagiatul a fost dat în vileag de revista "Nature", ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, a avut pasagerul rol de a schimba la foc automat întreaga componenţă a Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, astfel încât nou-veniţii să infirme plagiatul. Situaţia a rămas în coadă de peşte, până după terminarea alegerilor prezidenţiale, când învinsul Ponta s-a gândit să capete puţină simpatie. Atunci, cu glas mieros, a scris o epistolă către Ministerul Educaţiei, rugând să-i fie retras titlul de doctor. Să ne împrospătăm memoria cu ce declara premierul: "Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru, pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele". Despre câtă bună credinţă a fost vorba vă las să judecaţi singuri. Vreau doar să mai amintesc faptul că, şi atunci, ca şi acum, Ponta a avut parte de aceleaşi tratamente speciale. Cel care se plânge acum că Guvernul s-a ostenit să dea o ordonanţă de urgenţă doar pentru el, uită că, la cererea sa, pe vremea când era premier, Ministerul Educaţiei a emis o ordonanţă de urgenţă prin care i se permitea oricărei persoane să ceară retragerea titlului de doctor, doar printr-o simplă solicitare depusă la minister.

Şi ca să-i răspundem totuşi fostului premier şi, sperăm, fostului politician, la frământările sale, spunem că efortul cu ordonanţa şi comisia a meritat. Aşa s-a revenit la normal. Lucrurile nu vor funcţiona în România, până când în fruntea ţării nu vor ajunge oameni cu coloană vertebrală.

Citit 1480 ori Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2016 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.