La Galaţi, scroafa-i moartă-n păpuşoi!

Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Cam asta ar fi cu Galaţiul - "La trecutu-ţi mare, negru viitor!" - sau cel puţin asta reiese din noua reclasificare administrativă pe care Guvernul o are în vedere. Încet, dar sigur, oraşul se duce de râpă şi dacă până acum vreo două decenii, fie şi ca oraş muncitoresc, Galaţiul era în avangarda economico-socială, acum nu prea ne-au mai rămas nici muncitori, nici economie. Ne-au rămas, în schimb, zeci de mii de şomeri, o grămadă de fabrici puse pe chituci, învârteli de tot felul şi o mulţime de căpuşe de partid, oploşite prin instituţiile publice.

Şi alţii au trecut prin convulsiile adaptării la economia de piaţă şi prin originala democraţie de mahala, dar au reuşit până la urmă să o ia în sus. Galaţiul pare însă că se tot afundă în smârcurile puturoase ale proastei administraţii.

"Pol regional secundar" - asta a rămas din Galaţi, adică oraş de clasa a III-a, după Bucureşti, buricul bugetar al ţării, dar şi după Constanţa, "polul regional principal" din Sud-Est. Din nou s-a ratat ocazia ca, împreună cu Brăila, să definim un centru de dezvoltare urbană, atât de necesar pentru echilibrul administrativ al regiunii. Din păcate, până acum, Galaţiul a tot pierdut, una câte una, instituţii de importanţă zonală, a fost scos sau amânat la Paştele Cailor în strategiile de modernizare, iar acum, oficial, ni se mai pregăteşte un ghiont pe scara priorităţilor la nivel naţional.

Dar vina decăderii Galaţiului n-ar trebui să o căutăm atât la Bucureşti, cât mai ales chiar în curtea noastră. Oraşul e captiv în imobilitate, cu "lideri" care, în loc să se caute pe la Gerontologie, încă mai trag sforile "schimbării" prin culisele unor partide-marionetă şi încropesc alianţe, pun la cale trădări sau îşi transferă membrii executanţi de la o formaţiune la alta, după cum bate vântul politic. Politrucii ce se iau de guler în văzul lumii se pupă profesionist la împărţitul caşcavalului din banul public, ca experţi ce sunt în prăduire şi corupţie cu faţă umană. În ochii acestor „elite” politice, cetăţenii sunt doar o masă de nătărăi buni de duşi de nas, o grămadă de nătângi pe care o abureşti cu promisiuni de doi lei la fiecare vot, nişte fraieri care înghit ca pelicanii toate minciunile sfruntate care pot să le treacă lor prin cap.

De la o astfel de „elită” să aşteptăm vreo speranţă de relansare a Galaţiului sau o cooperare cu Brăila? Ce „brand” au reuşit să construiască împreună cele două oraşe, în afară de monumentul unor orgolii şi interese meschine şi o ceartă de gogomani la capul unui pod pe care probabil nu o să-l vedem vreodată?

Uitaţi-vă în jur şi o să vedeţi, acum că iar bate vânt electoral, cum scot capul la lumină hârciogii care au ros până la os fibra acestui oraş. O să-i vedeţi din nou pe liste la parlamentare, pentru ca apoi să dispară iar cu anii, în cotloanele puterii, o să vedeţi din nou toţi broscoii umflaţi cu paiul de partid cum vând promisiuni electorale ieftine, cum toţi găinarii ce se dau negustori cinstiţi or să iasă în siajul alegerilor să prindă, poate, şi ei o bucăţică din ciolanul puterii. Toţi aceştia trebuie daţi la o parte, trebuie să alegem grâul de neghină, să ne reamintim de Galaţiul ce putea fi chiar capitală a Principatelor, iar asta nu mai ţine nici măcar de spirit civic, ci de însăşi supravieţuirea acestui oraş!

Ne promit unii lapte şi miere, dar scroafa-i moartă în păpuşoi! Ni se pare rău că a ajuns Galaţiul oraş de categoria a III-a? Să vedeţi când nici măcar „locuri în picioare” n-o să mai prindem la masa administraţiei publice! Fără să ne recuperăm istoria, fără să ne recuperăm valorile şi ambiţiile de altă dată, doar „reforma” regionalizării mai lipseşte de pe coliva Galaţiului!

Citit 3691 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.