Schimbatul bordurilor, sport naţional

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un anunţ recent făcut de Primăria Galaţi mi-a atras atenţia mai mult decât altele. Este vorba despre faptul că instituţia face licitaţie pentru închirierea terenului din Bariera Traian în vederea deschiderii de magazine. Spaţiul cu pricina, situat într-o parcare recent amenajată, urmează să se umple de deja celebrele consignaţii. Adică acele chioşcuri pe care fosta conducere a Primăriei le-a desfiinţat de prin tot oraşul.

Pe vremea aceea, când se demolau chioşcuri şi destui gălăţeni rămâneau fie fără un loc de muncă, fie fără un mijloc de existenţă, se discuta despre faptul că toţi comercianţii vor avea alte spaţii, în clădiri noi, situate în cartierele oraşului, cu dotări igenico-sanitare, denumite generic galerii de cartier. Ideea nu părea rea, dar a fost dată uitării repede, iar toţi cei care îşi câştigau existenţa din revânzarea gumei de mestecat, a sticlelor de bere şi a altor asemenea produse au rămas cu ochii în soare. Acum, noua conducere a Primăriei reface, se pare, ceea ce s-a distrus înainte.

Acesta este un aspect. Un altul este legat de faptul că viitoarele buticuri se vor amenaja într-o parcare asfaltată de curând şi, în care, mai funcţionează şi o mică autogară pentru operatorii de transport privat. Mai pe scurt, asfaltul se va distruge pentru construcţia buticurilor.

Ce să ne mai mirăm, de parcă ar fi primul lucru care se distruge în acest oraş! Primăria pare să-şi propună să câştige un premiu pentru decizii absurde, care mai mult îi încurcă pe cetăţeni, în loc să le uşureze viaţa.

Una dintre aceste decizii vizează trotuarul de pe strada Basarabiei, care pleacă chiar de lângă Cimitirul Eternitatea. Trotuarul de lângă gardul cimitirului are, pe alocuri, doar câţiva centimetri. În zona în care se îngusta foarte mult, exista o trecere de pietoni, astfel încât gălăţenii, mai ales cei care sunt în cărucior cu rotile sau care sunt însoţiţi de copii, să poată traversa strada pe partea cealaltă şi să circule în condiţii normale.  Mai mult, micul trotuar mai are, din loc în loc, şi nişte stâlpi de iluminat. Şi, ce să vezi? Trecerea de pietoni a fost desfiinţată, în cadrul programului "unda verde". Aşadar, pietonii nu au decât să traverseze pe la semaforul de la intersecţia străzilor Basarabiei cu George Coşbuc, sau dacă vor adrenalină să circule pe lângă trotuar până la următoarea trecere de pietoni, situată în apropierea intersecţiei de la IFR.

Un alt exemplu de distrugere este cel pe care îl puteţi vedea zilele acestea în faţa Spitalului Judeţean. De câteva zile, utilaje şi echipe de muncitori forfotesc pe lângă trotuar şi prin mijlocul străzii şi sparg bordurile. Se pare că municipalitatea vrea să mărească parcarea, deşi în zonă se parca destul de bine şi până acum, iar bordurile, trebuie să recunoaştem, nu arătau chiar rău. Mai rău arată trotuarul pe care circulă, zilnic, sute de oameni. Dar, se pare, în România, schimbatul bordurilor şi aruncatul banilor pe fereastră sunt sporturi naţionale. Aşadar, Galaţiul va avea din nou chioşcuri, va avea borduri noi, la scurt timp după ce deja fuseseră înlocuite, dar şi trotuare pe care nu poţi circula. Aşteptăm cu interes şi alte licitaţii „utile”, poate chiar şi pentru construcţia de garaje noi.

Citit 2007 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.