Mint de îngheaţă caloriferele

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Da, ştiu, varianta corectă e „mint de îngheaţă apele”, dar, în cazul nostru, al gălăţenilor, e nevoie de o actualizare. La noi, politicienii, dar nu numai, mint de îngheaţă caloriferele. Din fericire, treaba asta se manifestă doar la caloriferele dependente de sistemul centralizat de încălzire. Sau, în cazul nostru, de răcire. Că, între noi fie vorba, se răcesc şi înţepenesc inclusiv conductele care ar trebui să aducă apa caldă la robinetele din apartamentele conectate la acelaşi sistem centralizat. E drept, agentul termic nu este sau n-ar trebui să fie agent electoral! Dar minciuna e un puternic agent electoral, preelectoral, politicianist… de care vreţi. Şi hai să o luăm de la vârf în jos!

„Cel târziu luni sau, în cel mai rău caz, din punctul meu de vedere, la 1 noiembrie, cred că vom putea avea căldură”, declara, joia trecută, primarul oraşului, Ionuţ Pucheanu.

„Considerând că până la sfârşitul acestei săptămâni vom reuşi să avem toate contracte semnate, noua convenţie de reeşalonare acceptată, precum şi asigurarea surselor de plată a avansului, putem discuta despre o pornire a sistemului într-un termen de şapte-zece zile de la acel moment”, declara, luni, Sinan Mustafa, administratorul special al CET. Pe româneşte, în cel mai optimist scenariu, caloriferele din sistemul centralizat se vor încălzi în jurul datei de 7 noiembrie, iar în cel mai pesimist scenariu - la jumătatea lunii viitoare.

Nu sunt Mafalda, dar aş putea să pariez că agentul termic va cuceri caloriferele în data în care va începe, oficial, campania electorală. Zi în care vor fi coborâte panourile şi bannerele care promit acum să ne redea speranţa, credinţa, încrederea… Bine că n-a spus nimeni că ne redă „căldura”, fie şi în suflete, că-i ieşeau sigur bube dulci de la urările de bine ale gălăţenilor înfriguraţi.

Să coborâm de la Primărie şi CET în linia a doua a furnizării agentului termic - Calorgal.

„Vă spun că, în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, spitalele, şcolile, grădiniţele, prin prisma contractului de furnizare apă caldă, la momentul actual, au căldură. Nu am agentul termic la 80 de grade Celsius, îl am la 60, dar dacă nu sunt temperaturi sub zero grade, facem faţă, le încălzeşte”, declara, deunăzi, directorul Calorgal, Marian Alexandru.

Da, caloriferele sunt calde sau măcar dezmorţite în spitale, dar Calorgal n-are niciun merit în treaba asta. Pentru că spitalele cu pricina au centrale proprii! La modul global, este ca şi cum conducerea Calorgal s-ar lăuda cu căldura din casele gălăţenilor care şi-au montat centrale termice de apartament. Şi chiar ar putea să o facă! Dacă nu le ajungeau gălăţenilor la os frigul şi apa rece livrate în sistemul centralizat de încălzire, se mai debranşau ei şi îşi mai puneau centrale? Nu!

Deci, cine minte?! Primarul, Electrocentrale, Calorgal… sistemul în care şi clanţa uşii e politică?

Ca să nu fim acuzaţi că persecutăm pe careva, mai bine-i lăsăm pe gălăţenii clienţi ai Electrocentrale şi Calorgal să decidă ei cine-i minte că au căldură, deşi legal, moral şi NORMAL ar trebui să aibă. Fireşte, să decidă după ce li se încălzesc caloriferele. Până atunci au tot dreptul să-i judece „la rece”, visând calorifere fierbinţi. Aşa cum sunt în casele celor care au alternative de încălzire.

Citit 2017 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 21:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.