Medicamente ieftinite până la dispariţie

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Guvernul a pus la punct o nouă modalitate de calcul al preţurilor medicamentelor esenţiale. În acelaşi timp, vaccinurile au fost şi ele introduse în această listă. Oficialii din Ministerul Sănătăţii spun că astfel vor putea fi evitate situaţiile în care vaccinurile obligatorii lipsesc cu lunile din cabinetele medicilor şi din spitale. În spatele limbajului tehnic, însă, adevărul este că autorităţile au capitulat necondiţionat în războiul pe care îl duceau cu industria farmaceutică.

Totul a început în 2009, atunci când ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Ion Bazac, a pus la punct un nou mod de calcul al preţurilor medicamentelor. Concret, statul român urma să le plătească companiilor farmaceutice preţul cel mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 state europene: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. De atunci şi până în 2015, profitând şi de bâlbâielile autorităţilor, companiile farmaceutice au găsit diverse metode de evita ordinul.

Totul s-a schimbat în 2015, atunci când ministrul Nicolae Bănicioiu a hotărât ca actul normativ din 2009 să se aplice întocmai. Cu alte cuvinte, statul român a decontat cel mai mic preţ. Acelaşi Bănicioiu îşi explica decizia prin faptul că, odată cu ieftinirea medicamentelor, statul va ajunge să facă economii substanţiale, iar cu aceşti bani vor putea fi asigurate şi alte tratamente. Câteva luni mai târziu, acelaşi ministru hotăra ca firmele producătoare de medicamente să calculeze preţul medicamentelor originale din portofoliu având ca referinţă preţul medicamentelor generice. Măsura era destinată ieftinirii medicamentelor originale cu până la 35 la sută. Pentru claritate, trebuie spus că medicamentele generice sunt făcute prin copierea formulei celor originale.

Dacă pe hârtie lucrurile par logice şi frumoase, aplicate în practică situaţia se schimbă. Constrânse să vândă la preţul impus de autorităţi, companiile farmaceutice au ales pur şi simplu să plece de pe piaţa din România. În acelaşi timp, multe medicamente au luat calea exportului, acolo unde au putut fi vândute la preţuri mai mari. Acest ultim fenomen se numeşte export paralel.

Astfel, în urmă cu exact un an, pacienţii cu boli de inimă, diabeticii, cei cu boli neurologice sau cu cancer au trăit coşmarul de a nu mai găsi în farmacii tratamentele de care viaţa lor depindea. Peste 1.600 de medicamente s-au ieftinit atât de mult, încât au dispărut pur şi simplu din România.

Prin decizia luată acum de Guvern, preţurile vor creşte din nou, inclusiv cele ale vaccinurilor. Cu alte cuvinte, autorităţile au renunţat la politica de ieftinire pe care au mizat timp de peste un an. Fiind vorba în mare parte de tratamente decontate, creşterea preţurilor va fi resimţită în bugetul de stat, buget şi aşa sărăcit de anunţatele reduceri masive ale taxelor şi impozitelor.

Ţinând cont de inconstanţa arătată de autorităţi de-a lungul anilor şi de timpul limitat pe care actualul Guvern îl mai are la dispoziţie, e foarte probabil ca jocul de-a ieftinirea-scumpirea medicamentelor să continue şi anul viitor, sub privirile neputincioase ale bolnavilor.

Citit 1325 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2016 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.