Mori tu, ca să pot trăi eu!

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

A trecut un an de la tragedia din Colectiv. 64 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci de oameni au rămas mutilaţi. Aceştia, internaţi încă în spitale sau aflaţi sub tratament, trăiesc datorită faptului că cineva acolo sus i-a iubit. Unul dintre supravieţuitori afirma recent că ziua în care a fost  transferat din spitalul bucureştean în cel din Belgia a devenit a doua lui zi de naştere. Datorită medicilor de acolo, el şi alţii ca el trăiesc şi încearcă să îşi refacă viaţa de dinainte de Colectiv. Alţii, care au rămas în România, nu au fost la fel de norocoşi.

Cu ajutorul medicilor, în cele mai multe cazuri, din străinătate, tinerii arşi în Colectiv îşi vor vindeca, în mare parte, rănile fizice. Cele psihice vor rămâne, însă, pentru toată viaţa, deşi supravieţuitorii se pot considera oameni norocoşi.

Cu toate acestea, la un an de la tragedie, nu s-a schimbat nimic în sistemul medical românesc. Scandalurile mediatice cu privire la infecţiile nosocomiale, dezinfectanţii diluaţi, focarele de mizerie în spitale nu au făcut decât să scoată în faţă câteva dintre problemele majore din ţara noastră. Schimbări? Nimic esenţial, deocamdată. Ba, pe alocuri, este mult mai rău.

Recent, la Galaţi, doi oameni ai străzii au fost incendiaţi, iar unul dintre ei s-a ales cu arsuri pe 65 la sută din corp. Patru zile, medicii gălăţeni au sunat la toate spitalele din Capitală, care au secţii speciale pentru arşi, pentru a-l putea transfera pe bărbatul aflat în stare foarte gravă. La fiecare apel, răspunsul era acelaşi: nu sunt locuri. După intervenţia ministrului sănătăţii, ştirea de la Galaţi fiind extrem de mediatizată, şi după ce un alt bărbat cu arsuri a decedat, s-a făcut un loc şi pentru gălăţeanul nostru.

Este penibil, domnilor guvernanţi, să ajungem la astfel de situaţii. Aşteptăm să moară un om pentru ca altul să primească o şansă la viaţă. Şi asta în condiţiile în care era vorba despre un singur om. Ce s-ar întâmpla însă în cazul unui incendiu cu mai multe victime? Unde ar fi trataţi aceşti oameni?

Mai rău este faptul că şi pe secţiile specializate pentru arşi se fac investiţii fără cap. De exemplu, la Spitalul Floreasca, acolo unde a fost transferat şi gălăţeanul incendiat pe stradă, un aparat cumpărat pentru tratarea pacienţilor cu arsuri nu este util decât pentru întinerirea pielii. Cel puţin aşa a mărturisit ministrul Sănătăţii, deci nu avem niciun motiv să nu-l credem.

Din păcate, nici actualii, nici viitorii parlamentari nu dau semne că ar avea vrun interes să le pese de faptul că viaţa noastră, a tuturor, stă şi în mâna lor, nu a doar a medicilor care ne tratează.

Aşadar, la un an de la cea mai mare tragedie din România ultimei perioade, sistemul medical nu s-a îmbunătăţit cu nimic, ci, mai rău, s-a deteriorat. Situaţia se va agrava şi mai tare, dacă nimeni nu înţelege că medicina se face în spitale curate, cu oameni bine plătiţi, cu aparatură performantă şi nu aşa cum se face în România anului 2016.

Citit 1076 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2016 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.