Sărbătorile Galaţiului, cu bune şi cu rele

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Am auzit, în ultimele zile, tot felul de păreri privind spectacolele de Zilele Galaţiului, precum şi târgurile aferente. S-au emis judecăţi de valoare, s-au criticat alegerea amplasamentelor, artiştii, produsele de la tarabe. Pe de altă parte, am văzut şi auzit mulţi oameni care petreceau, fiecare în stilul lui, cu prietenii şi familia, cu un pahar de vin fiert mai mic sau mai mare, după posibilităţi, toţi bucuroşi că se întâlnesc, admirând luminile din oraş, scena, artiştii, copiii Galaţiului care au urcat pe scenă, ba chiar şi unele voci mai mature, tot ale Galaţiului, care au înfruntat frigul ca să cânte live, fiecare după pricepere şi posibilităţi.

Fiindcă nu-mi place să vorbesc din auzite, mai ales când nu există dovezi pentru ce spun unii şi alţii, nu pot decât să menţionez ce am văzut, auzit, gustat şi experimentat personal. Am fost la concerte pe 30 noiembrie şi pe 1 decembrie, ocazie cu care am şi mâncat un pic, am şi băut un pic, aşa, ca omul.

La capitolul experienţe pozitive, menţionez faptul că s-a cântat live. Chestiunea cu pricina, la -1 până la -3 grade nu-i deloc ceva simplu, încercaţi numai să lălăiţi un refren în frig, lângă Dunăre şi o să vedeţi cum vă e gâtul după asta. Alegerea artiştilor a respectat o plajă mai largă de gusturi, am apreciat asta. Ca o notă negativă, probabil că nu era rău să se opteze pentru muzică populară măcar într-una dintre seri, s-a dovedit că gălăţenii o apreciază şi sunt convinsă că ar fi venit s-o asculte. Sonorizarea a mai lăsat de dorit în unele momente, dar probabil nici vremea extrem de rece, cu vânt dinspre apă, n-a ajutat. Oricum, un microfon avea clar probleme, mereu rămânea fără piuit unul dintre prezentatori, ba a păţit-o şi Loredana chiar la începutul recitalului, ea însă descurcându-se, ca o adevărată profesionistă, şi trecând peste moment. Ecranele instalate au fost de proastă calitate, nu se distingea în niciun caz cine e pe scenă.

Am apreciat faptul că tarabele comercianţilor au fost numerotate. Probabil că a fost mai uşor să se ţină evidenţele necesare, oricum, pentru oameni clar a fost benefică, se puteau găsi şi regăsi uşor în aglomeraţie doar spunând că sunt în dreptul tarabei nr. X sau Y. De asemenea, mi-a plăcut că erau angajaţi ai Ecosal care mai făceau curat pe parcursul zilei şi al serii, aşa încât să nu se înoate în gunoaie. Au fost şi destule toalete ecologice, care însă din păcate a doua zi numai ecologice nu erau.

Ce nu mi-a plăcut este că nimeni - nici la mici şi cârnaţi, nici la botoşi de blană, nici la fesuri - nu dădea bon fiscal, ceea ce, zi festivă sau nu, tot ilegal rămâne. Nu-mi rămâne decât să sper că şi-au plătit măcar taxele către Primărie.

Deşi pentru gălăţeni alegerea Falezei ca loc de desfăşurare a fost probabil o opţiune mai bună decât mall-ul, datorită accesibilităţii, comercianţii erau vineţi de frig, iar mulţi dintre ei strângeau taraba pe la opt, fiindcă pur şi simplu nu mai puteau rezista.

Una peste alta, cu bune şi cu rele, Sărbătorile Galaţiului arată bine anul acesta. Iar petrecerea continuă şi azi, şi mâine. Pentru cine mai rezistă, că eu una cred că mă retrag în bârlog până luni.

Citit 11118 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2016 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.