După marțea neagră, joia mov

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De un mov ţipător, orbitor, țigănesc și violent, cu sclipici de prost gust a fost ziua de ieri, decisivă pentru tranșarea situației care a pus la clocot societatea românească în ultimele săptămâni. O ordonanță controversată și un ministru manipulabil, pus țap ispășitor într-un domeniu strategic, și-au aflat soarta ieri, prin ploaia de explicații îngânate, nu prin SMS, ci în Parlament, de șefii Internelor și ai SRI-ului.

În urmă cu circa o lună, la numirea Guvernului în funcție, îmi exprimam speranța, la o sumară analiză a proaspătului Cabinet format, cel puțin aparent, din obedienți de partid puși chipurile să mânuiască sforicelele unor direcții strategice, că Dumnezeu ne va feri de circ. Speram că nu va veni prea repede dovada clară a manipulării unuia și a altuia cu repercursiuni directe asupra interesului poporului, că nu se vor isca prea vremelnic situații care să scoată zile la rând norodul în stradă. Că nu vom fi martorii, atât de repede, ai defilării bufonilor care când cu umilință, când cu obrăznicie, când cu neștiință, au încins hora unui experiment periculos și sfidător, că nu că nu vom ajunge brusc și dintr-o dată, să ne autointitulăm, dincolo de vocea străzii, ”neam săturat”.

Ei bine, ieri, în joia mov, penibilul și-a mai adjudecat o filă. Interpretabila OG 13, desființată aparent de OG 14, a trecut precum gâsca prin apă de Curtea Constituțională, pe principiul că dacă, aparent, nu mai avem o lege, de ce să ne batem capul cu ea. Guvernul s-a făcut că o anulează, avocatul poporului s-a făcut că o atacă, judecătorii s-au făcut că au analizat cererea de respingere. Și iată cum ieri, Justiția și slujitorii ei și-au mai arătat odată supunerea față de politic. Ne miră? Nu. Pentru că, pomenind de justiție, chiar șeful ei, fostul inginer-jurist de la fabrica de mobilă de la Caracal, domnul ”Altă întrebare”, a executat până la capăt testul obedienței de care pomeneam: bufonul s-a lăsat sacrificat, anunțându-și demisia de parcă el ar fi fost capul care a gândit tot mecanismul. Țapul ispășitor a fost executat, pe ordonanță s-a pus momentan batista unui act de jurisdicție care nu are de-a face nimic cu Justiția unui stat democratic.

Citit 2064 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.