Ieftinirea medicamentelor ne lasă fără ele

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Guvernul Grindeanu nu doar că a reuşit performanţa de a-şi atrage un capital imens de antipatie, la mai puţin de o lună de la învestire, însă, prin măsurile pe care le-a adoptat până acum, pare să-şi bată în continuare singur cuie în talpă. Astfel, lăsând la o parte faptul că bugetul adoptat pentru anul în curs ar putea câştiga detaşat premiul pentru romanul SF al anului, hotărârea guvernanţilor de a scădea dintr-odată, cu 35 la sută, preţul a peste 100 de medicamente esenţiale şi vaccinuri obligatorii ar putea arunca în haos sistemul farmaceutic românesc.

Explicaţia care stă la baza acestui pericol este una simplă. Departe de a ţine seama de măsurile populiste adoptate de actualul Guvern, legile pieţei farmaceutice, în România şi pretutindeni, sunt dictate de interesele economice ale companiilor de profil. În consecinţă, de la 1 martie, dacă ieftinirea bruscă a celor peste 100 de medicamente care ies de sub patent se va produce, respectivele companii vor fi tot mai tentante să plece cu medicamentele destinate acum pieţei româneşti spre alte pieţe, unde profiturile obţinute ar fi mai mari. Fenomenul, cunoscut sub denumirea de "export paralel", ne afectează deja, încă din anul 2015, tot ca urmare a unor decizii pur demagogice luate de alte minţi luminate din guvernările anterioare.

Potrivit producătorilor de medicamente, în pericol de a dispărea din farmaciile româneşti sunt medicamente destinate tratamentului unor boli din sfera cardiologiei, neurologiei, pneumologiei, oncologiei, transplantului şi hematologiei. Bineînţeles, având în vedere interesele strict economice ale companiilor farmaceutice, impactul acestei ieftiniri ar putea să nu fie chiar atât de puternic asupra pieţei autohtone. Dar, la fel de bine, ar putea fi, în condiţiile în care guvernanţii au stabilit aplicarea deciziei de ieftinire fără a se baza pe niciun studiu detaliat de impact. Astfel, experimentul va fi făcut pe viu, cobai fiind înşişi pacienţii cu boli cronice. Iar dacă scenariul cel mai întunecat va deveni realitate, nu ne îndoim că politicienii se vor pricepe să găsească alţi ţapi ispăşitori, de ce nu Soroş sau multinaţionalele.

Citit 1468 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2017 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.