Legea bunului simţ, implementată doar de frica amenzii

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Salut, vecine! Da, cu tine vorbesc azi, cel care îţi laşi punga de gunoi pe casa scării. Asta în momentele în care te loveşte lenea de a mai arunca gunoiul de la etaj. Ce-i drept, sunt răutăcios. Ai mai avut şi momente în care te-ai dus până la ghenă, dar pentru că gaura containerului nu e cât poarta de fotbal, ai preferat să arunci sacul pe jos, să îl laşi pradă câinilor. Ulterior, mi te-ai declarat scârbit de faptul că e mizerie în oraş, că femeia de serviciu din bloc nu îşi face treaba, că în străinătate există respect din partea autorităţilor şi că cetăţenii o duc foarte bine. Eh, cum e viaţa asta....

De când ziceai, vecine, că te-ai întors "de afară"? Cum spuneai tu, acolo sunt legi stricte, nu ai voie să arunci o hârtie pe stradă, că te amendează poliţia? Şi aici, totuşi, de ce arunci? Doar pentru că sunt multe gunoaie pe stradă, nu înseamnă că trebuie să devii şi tu unul. Pardon, să arunci şi tu unul. Nu-i nimic, tu eşti încă o dovadă a faptului că noi, românii, nu ştim decât de frica amenzii. Dacă se aplică, nu mai aruncăm. Dacă poliţistul aruncă şi el guma pe jos, doar tu nu o să fii mai fraier să o arunci la coş. Şi-aşa, ce e cu coşurile alea urâte? Portocalii, din plastic, cu saci. Groaznice invenţii. Hai, să fii sănătos vecine, mai vorbim!

Cine este vecinul, vă întrebaţi? Vecinul sunt eu, eşti tu, este prietenul tău, este pensionarul de la etajul cinci, liceeanul de la doi, căsătoritul de peste drum şi copilul de grădiniţă din colţul străzii. Aruncăm gunoaie pe jos, pentru ca mai apoi să ne plângem altora că trăim într-un oraş murdar, în care măturătorii îşi fac treaba doar superficial. Probabil că şi dacă ne-am trezi într-un oraş ca Furth, din Germania, spre exemplu, l-am umple de ambalaje, cutii de suc şi gume de mestecat până seara. Şi ne-am plânge iar. E în ADN-ul nostru, de români. Tinerii ăia din Piaţa Victoriei, însă, au demonstrat că se poate şi altfel. Da, ăia care au strâns după fiecare protest, de nu mai era nevoie să vină salubrizarea. Au arătat că se poate şi fără amendă. Doar cu bun simţ. În Galaţi, oare, când se va arăta asta?        

Citit 1991 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2017 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.