Tot de căruţă, între Brăila şi Galaţi

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Acum ceva vreme, când Master Planul de Transport era încă în fază de proiect, în dezbatere publică, am făcut o trecere în revistă a proiectelor de infrastructură rutieră care priveau Galaţiul. Şi nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că nici parlamentarii gălăţeni, dar nici reprezentanţii autorităţilor publice nu prea aveau habar ce ni se pregăteşte. Bla-bla-uri electorale, cu… căruţa. Dar despre ierarhiile din Master Plan, baza viitoarelor investiţii, nimeni nu părea foarte interesat. „Viaţa liberă” trăgea atunci un semnal de alarmă asupra amânării la nesfârşit a proiectelor de infrastructură din regiune, prezenta cum din „autostrăzi” rămâneau, eventual, drumuri-expres, pentru ca în cele din urmă să rămână şi ele doar pe hârtie, la nivel de intenţie, pentru un viitor nedefinit.

S-a ratat, la realizarea Master Planului, inclusiv şansa ca Galaţiul şi Brăila să meargă împreună în susţinerea unor proiecte. Asta e o boală mai veche din administraţia publică, iar acum se pare că vom avea ani buni de aşteptat până când să avem măcar un drum-expres care să asigure o legătură sigură şi rapidă între cele două oraşe. În acest timp, potenţialul de dezvoltare trece pe lângă noi, investitorii se orientează spre zone cu infrastructura de transport mai generoasă. Colac peste pupăză, posibilităţile publice de investiţii, din puţine câte erau, au rămas şi mai puţine, pentru că bugetul necesar pentru acoperirea tuturor salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale promise în campania electorală este uriaş. Proiectul de buget a fost umflat cu pompa, ca să le cuprindă pe toate, dar adevărul este că nu vor fi o surpriză pentru nimeni nici depăşirea ţintelor de deficit bugetar, nici presiunile inflaţioniste, nici rectificările negative de buget ce se vor face, probabil, în partea a doua a anului.

Cu atât mai mult ar trebui ca aleşii Galaţiului, prin extensie şi cei din Brăila, să nu lase din mână proiectele majore care privesc zona. Avem, măcar în parte, oameni noi şi prin administraţia publică, şi prin Parlament, ar cam fi timpul să-i vedem mai des la treabă! Nu de alta, dar de tăietori de frunze la câini au fost pline mandatele trecute, iar timpul trece şi tot de căruţă rămânem.

Citit 1280 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2017 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.