Pentru Galaţiul de mâine, renunţaţi la populism!

Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

De prea mult timp, politicienii Galaţiului, populişti până-n măduva oaselor şi prea puţin strategi şi vizionari, se învârt ca o muscă fără cap în jurul conductelor de termoficare. Dezbateri, studii, comisii de analiză mai mici sau mai mari, cu experţi închipuiţi sau cu profesionişti în adevăratul sens al cuvântului, cooptaţi în aşa-zisele echipe de lucru, dar ale căror lucrări au fost îngropate de mult prin maldărele de studii din Primărie. Vorbă multă, scenarii peste măsură, dar nicio decizie clară cu privire termoficare.

De curând, actualul primar al Galaţiului, raportându-se la sumele pe care le înghite sistemul pentru a fi menţinut în viaţă, a anunţat "o soluţie radicală", lăsând să se înţeleagă că termoficarea, una dintre cele trei mari găuri negre ale bugetului local, alături de Transurb şi Gospodărire Urbană, ar putea fi îngropată definitiv. Acest scenariu a mai fost vehiculat în ultimii ani, dar niciun primar nu a îndrăznit să îşi asume o asemenea decizie, din considerente strict electorale.

Pe de o parte, ar fi lăsat mii de gălăţeni fără căldură şi apă caldă. Iar, de regulă, cei care încă mai sunt dependenţi de energia termică furnizată în sistem centralizat merg la vot.

Pe de altă parte, i-ar fi lăsat pe preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari cu carnete de partid (şi sunt al naibii de mulţi) fără obiectul muncii. Acesta este şi motivul pentru care absolut nimeni nu a avut interesul să facă un pic de ordine în asociaţiile de proprietari din oraş, unde este un haos de nedescris. A încercat Marius Stan să reteze din tentaculele caracatiţiei, prin parteneriatul cu CECCAR. Au fost auditate vreo zece asociaţii, unde au fost descoperite numeroase nereguli şi semnalate organelor competente. Urma un alt calup, de circa 100 de asociaţii, dar proiectul a fost îngropat. Actuala administraţie n-are nici gând să continue aşa ceva.

Şi nu în ultimul rând, fondurile şi salariaţii societăţilor de termoficare - peste 90 la sută au fost şi sunt membri de partid, angajaţi, în primul rând, pe criterii de susţinere politică şi influenţă. Mulţi dintre ei au muncit în campanii şi au reprezentat partidele în secţiile de votare, la alegeri (în principal, PSD şi fostul PC). Este momentul ca aleşii noştri să lase populismul şi interesele strict electorale şi să lucreze, măcar în al 12-lea ceas, pentru Galaţiul de mâine!

Citit 1204 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2017 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.