O lege a vaccinării, fără vaccinuri

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

România a primit, zilele trecute, o bilă neagră din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ca urmare a cotelor alarmante pe care le-a atins epidemia de rujeolă din ţara noastră. 17 copii români, toţi nevaccinaţi, au murit din cauza rujeolei, de la începutul anului. În total, numărul pacienţilor bolnavi se apropie de 4.000. Faptul că judeţul Galaţi este încă ferit de efectele acestei epidemii nu reprezintă o veste liniştitoare, din moment ce boala se poate extinde cu uşurinţă, în orice moment.

Şi mai grav este că, în plină criză a vaccinurilor, autorităţile par total incapabile să încerce măcar o rezolvare a situaţiei. Şi trebuie spus că nu doar vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) lipsește sau este pe terminate din cabinetele medicilor. Spre exemplu, în județul Galați mai există doar câteva zeci de doze din acest ser, total insuficiente, având în vedere nevoile reale. Vaccinul împotriva hepatitei B pediatric lipsește din Galați, încă de acum câteva luni. Nu în ultimul rând, și tetravalentul și hexavalentul sunt pe terminate. Iar o situație cel puțin la fel de îngrijorătoare poate fi întâlnită în mai toată țara.

În ciuda penuriei, Ministerul Sănătății amână, de la lună la lună, aducerea vaccinurilor și distribuirea lor în țară. În schimb, mai simplu pare să te joci de-a actele normative, din moment ce o Lege a vaccinării urmează să fie trimisă în Camera Deputaților. Printre altele, proiectul prevede asigurarea stocurilor pentru o perioadă de doi ani, și nu de un an, așa cum este în prezent. O altă modificare vehiculată va consta în sancționarea părinților care refuză să participe la viitoarele cursuri de informare în privința beneficiilor vaccinării.

Să vedem dacă am înțeles bine. Aleșii nu au fost și nu sunt în stare să asigure vaccinurile obligatorii nici măcar pentru perioadele restante acumulate până acum și deja vorbesc despre stocuri pentru doi ani. Mai apoi, în vreme ce nu găsesc fonduri nici măcar pentru rezolvarea actualei crize, aduc în discuție cursurile de informare pentru părinți. Totul arată a praf aruncat în ochii opiniei publice, de un Executiv care parcă încă nu și-a dat seama că intră în a patra lună de guvernare.

Citit 1311 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.