Mariana Constandache

Mariana Constandache

În urma controalelor făcute în judeţul Galaţi în cursul anului trecut, inspectorii Registrului Auto Român au decretat că peste 70 la sută din numărul maşinilor verificate aveau defecţiuni care puneau în pericol siguranţa rutieră. Peste 120 de şoferi şi-au pierdut permisele, pentru că au fost neglijenţi cu maşinile pe care le conduceau.

1.355 este numărul autovehiculelor de diferite tipuri care au trecut anul trecut prin filtrele verificărilor făcute de inspectorii Registrului Auto Român (RAR) în colaborare cu Poliţia Rutieră. De la motociclete la autoutilitare de mare tonaj, au fost trase pe dreapta acele vehicule care, la o primă vedere, prezentau indicii serioase că ar fi avut deficienţe de ordin tehnic, iar verificările specialiştilor au confirmat, în cea mai mare parte, aceste bănuieli. Cel mai frecvente nereguli au vizat sistemele de frânare, direcţie, instalaţia electrică şi de semnalizare sau starea caroseriei şi a pneurilor.

„În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 16,61 la sută, respectiv 225 dintre vehiculele controlate, prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore la sistemul de frânare şi la direcţie. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite, 70,7%  au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere”, precizează Roxana Chircu, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român.

În cazul a peste 12 la sută din totalul vehiculelor controlate, inspectorii au constat că acestea depăşeau nivelul maxim admis de emisii poluante, în timp ce puţin peste trei procente este reprezentat de maşinile care nu aveau ITP-ul la zi. Drept consecinţă a constatărilor în trafic, 158 de şoferi au fost amendaţi, 125 au rămas temporar fără permisele de conducere, iar 622 au fost nevoiţi să predea certificatele de înmatriculare cu obligativitatea de a-şi repara maşinile de la trece mai apoi pe la RAR pentru a fi repuşi în dreptul de a circula.

Astăzi, 22 februarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Gheorghe Asachi, Traian şi Brăilei. Şoferii care au drum în judeţ vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Braniştea şi Iveşti, iar pe DN 26, în localităţile Folteşti şi Cavadineşti. Pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Priponeşti, iar pe DJ 251, la Schela şi Pechea.

Marți, 21 Februarie 2017 11:15

Accident mortal în apropiere de Galaţi

Traversarea neregulamentară, "păcatul" suprem în care cad zilnic sute de pietoni, a făcut, marţi dimineaţă, încă o victimă. S-a întâmplat pe DN 26, aproape de Galaţi, în zona cunoscută sub numele de "patru benzi". Potrivit concluziilor oficiale formulate imediat după momentul impactului, evenimentul a fost posibil din cauza unui bărbat de 40 de ani, pieton, care ar fi vrut să traverseze şoseaua în fugă, printr-un loc nemarcat. Din cauza vizibilităţii relativ reduse la acea oră, în jur de 5,45, nu a fost observat la timp de şoferul unei autoutilitare care se îndrepta dinspre Vânători spre Galaţi. Conducătorul auto, un tânăr de 25 de ani, nu a mai apucat să frâneze şi l-a lovit în plin pe pieton.
"În urma impactului, pietonul a fost rănit grav şi a fost transportat la spital, unde a decedat. Şoferul a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind zero", a precizat Aurelian Ropotan, din cadrul Poliţiei Rutiere Galaţi. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.


Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Vlădeşti este cercetat penal, după ce a provocat un accident rutier la Vânători. Şoferul, aflat la volanul maşinii, a pierdut controlul volanului şi s-a lovit tocmai de autoutilitara care împrăştia material antiderapant pe şosea.

În urma impactului, tânărul a scăpat teafăr, dar a fost testat cu etilotestul, reieşind că avea o alcoolemie în aerul respirat de 0,61 la mie. El este cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului.

Marți, 21 Februarie 2017 00:00

Zeci de STRĂINI au fost alungaţi din Galaţi


Străinii găsiţi în ilegalitate au fost sancţionaţi cu amenzi al căror cuantum depăşeşte suma de 14.000 de lei


Peste 30 de cetăţeni străini depistaţi în Galaţi anul trecut au fost trimişi în ţările de origine, după ce s-a constatat că şedeau ilegal în ţara noastră. Căsătoria cu un cetăţean român a fost portiţa de scăpare pentru alţii care, deşi nu aveau actele în regulă, au primit permisiunea să rămână. 

România a devenit mai tentantă pentru străini anul trecut, numărul solicitărilor de vize arătând o creştere a interesului cetăţenilor altor ţări de a munci, de a studia sau de a se stabili în ţara noastră. Direct proporţional cu creşterea numărului de „noi români” a variat însă şi numărul străinilor care, din diverse motive, au omis să îşi pună în ordine actele de şedere. La Galaţi, 38 de persoane în această situaţie, provenite fie din diferite state, au fost prinse pe picior greşit în urma celor 114 controale. Acestora li s-au adăugat alţi şapte străini depistaţi de alte structuri, care au suporta consecinţele faptului că nu şi-au înnoit documentele de şedere. 13 cetăţeni străini au scăpat însă de obligaţia de a se urca în avion, înlăturare acestora de pe teritoriul României fiind interzisă. Cel mai comun motiv, căsătoria cu un cetăţean român.

„S-au emis decizii de returnare pentru 27 de persoane, dintre care opt cu nepermiterea intrării în România. De asemenea, au fost duşi sub escortă la frontieră doi cetăţeni străini, iar alţi doi au fost luaţi în custodie publică în vederea returnării de pe teritoriul României”, ne-a explicat Ciprian Şimu, şeful Serviciului Imigrări Galaţi.

Străinii găsiţi în ilegalitate au fost sancţionaţi cu amenzi al căror cuantum depăşeşte suma de 14.000 de lei.

La nivel naţional, numărul străinilor returnaţi forţat în 2016 este de 437, cu o creştere de peste 130 la sută faţă de 2015. Suma colectată la bugetul de stat din amenzile aplicate este de peste 1.111.000 lei. O parte a sancţiunilor este reprezentată de amenzile date angajatorilor care au angajat străini fără respectarea legislaţiei. La Galaţi, nu s-a înregistrat niciun caz de acest gen.

„Trei societăţi comerciale nu au anunţat modificări în derularea contractelor cu angajaţi cetăţeni străini, fiind sancţionate cu amenzi care totalizează 4.500 de lei. Totodată, au fost eliberate 30 de avize de muncă pentru firme care au angajat cetăţeni străini”, conchide şeful Serviciului Imigrări.

La finele anului trecut, în Galaţi erau, oficial, 2.207 cetăţeni străini, cei mai mulţi, aproape 800, fiind studenţi.


Viteza, lipsa centurii de siguranţă sau a documentelor au fost principalele cauze care au îngroşat, în ultima săptămână, rândurile şoferilor contravenienţi pe raza judeţului Galaţi. 1.185 este cifra exactă a amenzilor date de poliţiştii rutieri, ponderea covârşitoare a celor sancţionaţi fiind deţinută de conducătorii auto, în condiţiile în care doar 84 de pietoni au plătit pentru că au traversat neregulamentar. 307 amenzi au primit şoferii care au exagerat cu viteza, 211 procese verbale au ajuns în buzunarele celor care nu purtau centurile de siguranţă, 114 - la şoferii care nu aveau actele la ei, în timp ce 28 de sancţiuni le-au fost aplicate conducătorilor auto care nu au acordat prioritate. Valoarea totală a amenzilor aplicate depăşeşte suma de 192.505 de lei. În 56 de cazuri, şoferii prinşi pe picior greşit şi-au pierdut permisele de conducere, iar pentru 38, întâlnirea cu echipajele de control a echivalat cu reţinerea temporară a certificatelor de înmatriculare.

În categoria "pericol public la volan" s-au înscris trei gălăţeni. Doi s-au ales cu dosare penale pentru că s-au urcat la volan fără permis de conducere, iar unul pentru că a şofat în stare de ebrietate. 

Marți, 21 Februarie 2017 09:00

HOȚI de fier vechi, deghizaţi în negustori


Doi gălăţeni, de 29 şi respectiv 65 de ani, au intrat în vizorul poliţiei, după ce au vrut să facă rost de fier vechi prin alte mijloace neortodoxe. La bordul unei maşini, au ajuns în comunele din estul judeţului, cu gând să adune cât mai multe deşeuri, dacă se poate, pe degeaba. Aproape au reuşit acest lucru cu o femeie de 65 din Oancea, pe care au convins-o să le dea 94 de kilograme de fier vechi pentru 30 de lei, deşi iniţial i-au dat clar de înţeles că va avea de pe urma afacerii un câştig de zece ori mai mare. Odată ce şi-au pus fierul în maşină, cei doi i-au dat zece lei şi au plecat. Sexagenara păcălită a reclamat totul la poliţie. Oamenii legii le-au luat urma celor doi "negustori", care, câteva ore mai târziu, au "săltat" circa o sută de kilograme de fier de pe un teren din Vlădeşti, fapt care i-a ajutat pe poliţişti să-i părindă mai repede.

"Asupra celor doi au fost găsite bunurile sustrase. A fost lăsată în custodia unei societăţi de profil cantitatea de 530 kg fier vechi, încărcată în autoturismul cu care se deplasau cei doi bărbaţi", precizează subinsp. Andreea Rogojină, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Cei doi gălăţeni sunt cercetaţi pentru înşelăciune şi furt.

Astăzi, 21 februarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Prelungirea Brăilei, Stadionului şi pe bulevardul Cloşca. Şoferii care au drum în judeţ vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Independenţa şi Barcea, iar pe DN 26, în localităţile Şiviţa şi Slobozia Oancea. Pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Cosmeşti, iar pe DJ 251, la Cuza Vodă şi Costache Negri.

Luni, 20 Februarie 2017 02:00

Unde sunt amplasate radarele

Astăzi, 20 februarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Gheorghe Asachi, Portului şi Traian. În judeţ, şoferii vor fi monitorizaţi, pe DN 25, pe raza localităţilor Vameş şi Iveşti, iar pe DN 26, în localităţile Tuluceşti şi Măstăcani. Pe DE 581, o autospecială va fi amplasată pe raza comunei Cosmeşti, în timp ce pe pe DJ 251, radare vor fi prezente la Smârdan şi Slobozia Conachi.        

Peste 7.000 de străini au solicitat în 2016 vize de lungă durată pentru şederea pe teritoriul ţării noastre. A crescut numărul cetăţenilor străini care au venit să muncească în România, dar şi al celor care au solicitat o formă de protecţie internaţională, aflându-se în prezent în centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări. 

Pentru cetăţenie, loc de muncă, afaceri, chestiuni familiale ori şedere temporară, mii de străini au cerut, în 2016, permisiune autorităţilor pentru şedere legală pe teritoriul României, cifrele fiind, potrivit statisticilor, în creştere faţă de anii precedenţi. Un aport semnificativ l-a avut, pe linia solicitărilor de azil, relocarea refugiaţilor din Siria, Pakistan sau Irak, peste 500 de persoane ajungând în centrele de cazare din România unde urmează programe de integrare.
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, în 2016, peste 12.000 de cetăţeni străini au solicitat oficiilor consulare din străinătate vize de şedere în România. Din cele peste 10.000 de cereri admise, peste 7.400 au fost pentru vize de lungă durată.
Interesant este că, faţă de 2015, a crescut cu 14 procente numărul străinilor care şi-au arătat interesul de a munci în România. Autorităţile române au emis 2.887 de vize de muncă sau detaşare pentru cetăţenii străini, cele mai multe, 2.266, fiind pentru lucrători permanenţi şi numai 162 pentru detaşaţi.
Şi solicitanţii de azil au fost mai mulţi cu aproape 50 la sută faţă de 2015, situaţia fiind explicată de relocarea maselor de refugiaţi proveniţi din Orientul Mijlociu. „În decursul anului 2016 au fost înregistrate 1.886 de cereri de azil, în creştere faţă de anul 2015 cu 49 la sută. Acest fapt se datorează faptului că în cursul anului trecut au fost relocate din Grecia şi Italia, în baza deciziilor UE, 554 de persoane. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Siria - 816, Irak - 472, Pakistan - 93 şi Afganistan - 80”, precizează Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări.
Dintre străinii relocaţi în România, 824 au primit o formă de protecţie. 590 dintre aceştia au deja statut de refugiat, 479 fiind înscrişi în programul de integrare.

Pagina 1 din 326