Mariana Constandache

Mariana Constandache

Luni, 23 Ianuarie 2017 02:00

Unde sunt amplasate radarele

Astăzi, 23 ianuarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Basarabiei, Oţelarilor şi Drumul de Centură. Şoferii care au drum în judeţ vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Independenţa şi Drăgăneşti, iar pe DN 26, în localităţile Folteşti şi Măstăcani. Pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Cosmeşti, iar pe DJ 251, la Smârdan şi Schela.        

Două evenimente rutiere a căror cauză comună a fost viteza pe carosabil alunecos au avut loc în judeţul Galaţi, în aceeaşi zi.
Primul s-a petrecut la Nămoloasa, unde o femeie de 41 de ani, aflată la volanul unei maşini, nu a adaptat viteza la carosabilul acoperit cu gheaţă, autoturismul derapând şi lovind un pieton de 33 de ani care mergea pe marginea drumului. În urma impactului, tânărul a fost rănit uşor. Poliţiştii spun că femeia de la volan nu consumase alcool, dar că pietonul se afla într-o stare de ebrietate destul de avansată, el având o alcoolemie de 0,72 la mie în aerul expirat. Agenţii fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă.
Câteva ore mai târziu, un accident produs tot pe fondul vitezei a avut loc în Galaţi, pe strada Siderurgiştilor. Un şofer de 25 de ani, care se deplasa la volanul maşinii dinspre Ultimul Leu către IREG, a nu a redus viteza în apropierea intersecţiei cu Gheorghe Doja şi a frânat la semafor în ultimul moment. Maşina a derapat şi a lovit puternic stâlpul semaforului, în urma impactului conducătorul auto fiind rănit. Poliţiştii îl cercetează acum pentru vătămare corporală din culpă.

Astăzi, 21 ianuarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Domnească, Prelungirea Brăilei şi Stadionului. Şoferii care au drum în judeţ vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Şendreni şi Iveşti, iar pe DN 26, în localităţile Tămăoani şi Vlădeşti. Pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Cosmeşti, iar pe DJ 251, la Pechea şi Matca. Pe DN 24 D, un radar va fi prezent la Cuca.
Mâine, 22 ianuarie, echipajele Poliţiei Rutiere vor fi prezente, cu aparatele radar, în municipiul Galaţi, pe străzile Brăilei, Siderurgiştilor şi Calea Smârdan. În judeţ, autospecialele vor staţiona pe DN 25, la Braniştea şi Iveşti, pe DN 26, la Tătarca şi Cavadineşti, pe DN 24 D, la Bălăbăneşti şi pe DJ 251, la Cuza Vodă şi Costache Negri. În nord, pe DE 581, circulaţi cu prudenţă pe raza localităţii Priponeşti, unde va fi, de asemenea, prezent un radar.

Un bărbat de 35 de ani din Tecuci a ajuns în custodia autorităţilor române după ce poliţia portugheză l-a acuzat de viol şi crimă asupra fiicei soţiei sale. Faptele de care este acuzat gălăţeanul s-au petrecut în 2014. El a fost arestat la Cluj şi va fi extrădat în Portugalia pentru a fi cercetat şi judecat.

Mihai Răzvan Oprea a intrat pe lista urmăriţilor internaţional încă din 2014, la scurt timp după ce cadavrul unei tinere de 17 ani a fost găsit abandonat în oraşul Aljezur, din regiunea Algarve, Portugalia. Fata, pe nume Bruna Nunes, era nimeni alta decât fiica femeii cu care românul, plecat din Tecuci, se căsătorise în cursul acelui an. Pe trupul acesteia, găsit la circa un kilometru distanţă de casă, poliţiştii portughezi au descoperit numeroase indicii că fusese violată şi mai apoi ucisă cu cruzime. Pentru că „tatăl vitreg” dispăruse în circumstanţe bizare de la domiciliu, cu puţin timp înainte de descoperirea cadavrului, poliţiştii au presupus că acesta ar fi principalul suspect. Oprea nu a fost de găsit, aşa că autorităţile portugheze l-au dat în urmărire internaţională.
În vara anului trecut, şi poliţiştii gălăţeni au încercat să-l găsească, făcând inclusiv apel la ajutor public, după ce au presupus că acesta ar fi revenit la Tecuci, în încercarea de a-şi face pierdute urmele. Abia zilele trecute, informaţiile obţinute de autorităţile române pe mai multe căi au condus la ipoteza că Oprea s-ar afla pe raza judeţului Cluj, unde ar fi lucrat în amenajări interioare, „la negru”, pentru a nu putea fi reperat cu uşurinţă. Poliţişti clujeni au stabilit că persoana pe care au găsit-o în baza informaţiilor este una şi aceeaşi cu urmăritul căutat de portughezi.
"Cel în cauză avea emis pe numele său un mandat european de arestare de către autorităţile din Portugalia, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt, lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi omor calificat, fapte petrecute în luna decembrie 2014, în Portugalia", se precizează în comunicatul emis de IPJ Cluj.
Mihai Răzvan Oprea a fost reţinut şi prezentat Curţii de Apel Cluj, care a emis pe numele său un mandat de arestare provizorie de 15 zile, în vederea extrădării în Portugalia.

Astăzi, 19 ianuarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Basarabiei, Calea Galaţi şi bulevardul George Coşbuc. Pe drumurile din judeţ, şoferii vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Piscu şi Barcea, pe DN 24 D la Vârlezi, iar pe DN 26, pe raza localităţilor Tuluceşti şi Frumuşiţa. În acelaşi timp, pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Berheci, iar pe DJ 251, la Schela şi Cudalbi.

Joi, 19 Ianuarie 2017 12:34

Accident mortal sub podul de la Fileşti

Un accident soldat cu moartea unui şofer a avut loc joi, la ieşirea din Galaţi. Potrivit informaţiilor oficiale, bărbatul, de 49 de ani, se afla la volanul unui autoturism cu care rula pe şoseaua Smârdan. Ajuns într-o curbă la dreapta, chiar înainte de a intra sub podul rutier de la Fileşti, a pierdut controlul volanului şi nu a mai putut stăpâni maşina, care a derapat.
"Autoturismul condus de bărbatul de 49 de ani a pătruns pe contrasens, unde a lovit frontal o autoutilitară. În urma impactului, conducătorul auto a decedat. Şoferul autoutilitarei a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ", a precizat Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, urmând să stabilească circumstanţele exacte în care a avut loc evenimentul.


Un agent din cadrul Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date Galaţi a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), după ce inspectorii au constatat o diferenţă semnificativă între averea declarată şi veniturile înregistrate.

Conform unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), agentul principal Daniel Tănasă face obiectul unei anchete, după ce s-a constatat că între averea acestuia şi veniturile înregistrate există diferenţe majore. "A fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi, în vederea începerii acţiunii de control, cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Tănasă Daniel-Dănuţ. Persoana evaluată a fost informată despre evaluare şi a depus la dosar un punct de vedere", se arată în comunicatul ANI.

Deşi documentul oficial nu face referire clară la ce perioadă se raportează analiza din care a reieşit diferenţa de 56.523 de lei, se poate presupune că la baza anchetei stau cele mai recente declaraţii de avere ale poliţistului. Aşa cum reiese din documentul pe 2016, făcut public pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Tănasă este un poliţist prosper.

El declară, la Vânători, două terenuri agricole, cumpărate în anul 2008, în diferite cote de proprietate, o reşedinţă de 200 de metri pătraţi, în aceeaşi comună, şi cinci apartamente în Galaţi, obţinute "prin adjudecare", conform declaraţiei de avere. Parcul auto al poliţistului cuprinde un Mercedes din 2009 şi un Seat din 2012. Anul precedent a fost unul foarte bogat în vânzări imobiliare, Daniel Tănasă înstrăinând cinci apartamente şi un teren, a căror valoare totală declarată depăşeşte 650.000 de lei. Agentul declară şi două datorii, una de 70.000 de lei, printr-un împrumut pe un an de la un cunoscut, şi un împrumut de 100.000 de lei, de la ING, contractat în 2014 şi scadent în 2038. Asta în condiţiile în care poliţistul a avut un salariu anual de 36.000 de lei, iar soţia sa, angajată la Ecosal, a câştigat 38.400 de lei.

Cumpărările şi vânzările succesive de terenuri şi apartamente par să fie o preocupare veche a agentului Tănasă, în ultimii opt ani aceasta devenind o afacere. Cât de profitabilă este în realitate, nu ştim, dar cu siguranţă este una care l-a ţinut destul de mult conectat la piaţa imobiliară pe poliţistul gălăţean. Este suficient să menţionăm declaraţia de avere din 2015, unde, în afara terenurilor agricole şi a casei de la Vânători, mai apar două apartamente cumpărate probabil la licitaţie, "doar" autoturismul Mercedes, dar şi nu mai puţin de opt vânzări de imobile, respectiv patru apartamente, trei terenuri şi o casă. Valoarea totală a acestor tranzacţii: 45.075 de euro şi 595.770 de lei.

Ar mai fi de spus că printre cei cu care poliţistul a făcut afaceri se numără şi fraţii Mihail şi George Boldea. Potrivit declaraţiilor de avere ale lui Tănasă şi unor rechizitorii întocmite de DNA, primului i-ar fi vândut terenuri în 2008 şi 2009, valoarea declarată a tranzacţiilor fiind de 142.000 de euro, în timp ce cu George Boldea a perfectat vânzări-cumpărări de terenuri în 2008 şi 2015. În urma acestor afaceri, agentul de la Baza de Date a apărut ca martor în dosarul Aviasan, aşa cum reiese din rechizitoriul formulat de procurorii DNA.

Miercuri, 18 Ianuarie 2017 16:02

Răfuială în plină stradă cu fostul socru

Un tânăr de 25 de ani din judeţul Galaţi a ajuns să apeleze la poliţie pentru a-şi căuta dreptatea într-o dispută pe care a avut-o cu tatăl fostei soţii. Conflictul s-a petrecut la Brăhăşeşti, pe un drum comunal, pe care cei doi se deplasau fiecare cu maşina personală. În momentul în care s-au întâlnit, s-ar fi luat la ceartă pe motive mai vechi, şicanele culminând cu tamponarea celor două autoturisme. Din impact, maşinile au fost serios avariate, atât tânărul cât şi fostul socru fiind răniţi. Asta nu l-a împiedicat pe fostul ginere să sune la 112 şi să anunţe incidentul. "Poliţiştii au fost sesizaţi de un tânăr de 25 de ani din comuna Brăhăşeşti cu privire la faptul că ar fi fost agresat în trafic de către un bărbat de 42 de ani, care este fostul său socru. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violente, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice",  a precizat subinsp. Andreea Rogojină, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi.

Astăzi, 19 ianuarie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Gheorghe Asachi, Oţelarilor şi Traian. Pe drumurile din judeţ, şoferii vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Şendreni şi Tudor Vladimirescu, iar pe DN 26, pe raza localităţilor Şiviţa şi Slobozia Oancea. În acelaşi timp, pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Cosmeşti, iar pe DJ 251, la Pechea şi Cudalbi.


Numai ieri, cel puţin trei autoturisme au blocat traficul tramvaielor pe strada Basarabiei şi au provocat haos la ore de vârf. Şoferii care şi-au lăsat maşinile în drum zeci de minute, riscă dosare penale, deoarece Poliţia Locală va înainta actele către IPJ. În zilele următoare, agenţii de la Locală şi angajaţii Transurb se vor afla în număr mare în zonele nevralgice.

Blocarea traficului pe strada Basarabiei nu mai este o chestiune deloc greu de anticipat, singurul element improbabil fiind de câte ori se poate întâmpla, într-o singură zi. Numai marţi, 17 ianuarie, între orele 8,00 şi 15,00, traficul rutier pe artera extrem de circulată a fost dat peste cap de cel puţin trei ori, pe segmentul cuprins între strada Domnească şi strada Ştiinţei, de şoferi care şi-au lăsat autoturismele pe banda unu, foarte aproape de calea de rulare. Situaţia cea mai critică s-a înregistrat în cursul dimineţii, în zona căminelor studenţeşti, când două maşini, un Audi şi un Volkswagen Passat, au blocat nu mai puţin de trei tramvaie şi au creat cozi interminabile de maşini, care nu au mai putut înainta decât cu mare greutate din cauza traficului sufocat.

Abia după ce mai mulţi angajaţi de la Transurb au deszăpezit marginea trotuarului, s-a putut muta una dintre maşini, astfel încât coloana de tramvaie să îşi poată continua drumul. Poliţiştii locali au fost cei care le-au împărţit amenzi şoferilor. Aceeaşi măsură a fost luată, câteva ore mai târziu, împotriva unui şofer care şi-a lăsat BMW-ul în calea tramvaiului.

"Poliţiştii locali le-au aplicat conducătorilor auto care au staţionat neregulamentar 22 de puncte de penalizare şi amenzi în sumă totală de 2.250 de lei. Pentru oprire neregulamentară, tot pe strada Basarabiei, a fost aplicată o sancţiune în sumă de 250 lei şi 2 puncte penalizare", ne-a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Şi asta nu e tot. Conform sursei citate, actele întocmite de agenţii locali vor fi înaintate Serviciului Rutier din cadrul IPJ Galaţi, care are competenţa de a deschide dosare penale pe numele vinovaţilor. Aceştia riscă amendă penală sau chiar închisoare, conform art. 339 Cod penal, pentru aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public.

De la începutul acestui an, Poliţia Locală Galaţi le-a dat peste 80 de amenzi şoferilor care au procedat în maniera amintită, valoarea totală a sancţiunilor depăşind suma de 20.000 de lei.

Pagina 1 din 321