Anca Melinte

Anca Melinte


Viceprimarul Picu Apostol Roman şi cea care, temporar, îi ţine locul de director la Cantina de Ajutor Social sunt ţinta unor acuzaţii grave, făcute sub adăpostul anonimatului, de una dintre salariatele instituţiei.

Motivul? Nici n-au apucat salariaţii Cantinei de Ajutor Social să se bucure că vor lua nişte bănuţi în plus la veniturile de mizerie pe care le au, că au şi primit vestea că vor trebui să restituie sumele primite în plus şi să se mulţumească, în continuare, cu salariul minim pe economie.

"Aroganţă şi nedreptate"


"Apelez la mass-media pentru că nu mai am încredere într-o altă cale de rezolvare pe filiera ierarhică a problemei unui colectiv tratat cu aroganţă şi nepăsare", aşa începe scrisoarea primită la redacţie. Plângerea salariatei porneşte de la faptul că, la Cantina de Ajutor Social, personalul este încadrat în două familii ocupaţionale diferite: directorul şi contabilul şef în familia "Sănătate şi Asistenţă Socială", iar restul, în "Administraţie", încadrare care avantajează financiar conducerea.

"Viceprimarul Picu Roman anunţă personal colectivul unităţii că, începând cu luna decembrie 2016, va reuşi să depăşească, în sfârşit, salariul minim pe economie de care beneficia atât noul angajat cât şi cel în prag de pensionare, că nu ştiai dacă sporul de vechime se adaugă sau se scade. Urmare a discuţiei, a fost încadrat tot personalul în familia ocupaţională "Sănătate şi Asistenţă Socială", dar, după o lună, conducerea unităţii comunică faptul că banii obţinuţi prin noua încadrare se vor reţine începând cu luna imediat următoare, fapt ce s-a şi întâmplat, revenindu-se, astfel, la salariile lunii noiembrie", ne-a scris salariata.

Cu tămâia pe la uşi


"Ceea ce este uimitor este faptul că atât directorul temporar al unităţii (pentru a i se putea păstra locul viceprimarului Picu Roman) - persoană ce cumulează pensia cu salariul de aproximativ şapte ani în această unitate, cât şi contabilul şef au rămas pe grila de salarizare nouă. Revoltat de acest abuz de putere, de atitudinea arogantă, precum şi de complicitatea cu viceprimarul Picu Roman, interesat de a avea o încadrare bună în eventualitatea că s-ar clătina ceva pe la Primărie, personalul a cerut explicaţii. Ce a urmat? Dispreţ şi neputinţă. De râs sau de plâns, salariaţii consideră că doar puterea divină le mai poate face dreptate şi mai tămâiază, în zi de sărbătoare, pe la uşile celor două doamne", ne-a scris salariata.

Ce spun Primăria şi viceprimarul Picu Roman


Am solicitat un răspuns atât din partea Primăriei, cât şi din partea principalului vizat de acuzaţii, Picu Roman, fost director la Cantina de Ajutor Social, actualmente suspendat din funcţie pe durata mandatului de viceprimar, cel care răspunde de asistenţa socială în municipiul Galaţi.

"Conţinutul acestei scrisori anonime este total lipsit de adevăr. Eu înţeleg supărarea oamenilor din unităţile de asistenţă socială pe acest subiect, al măririi salariilor, însă din punct de vedere legal, cel puţin acum, nu se poate face nimic, deşi cu toţii am sperat că se va putea atunci când a apărut această lege la sfârşitul anului trecut", susţine Picu Roman.

Conform Primăriei, temeiul legal al stabilirii salariului directorului Cantinei de Ajutor Social este Anexa 1 la OUG 57/2015 modificată şi completată de Legea 250/2016, care a intrat în vigoare din luna decembrie a anului 2016. Şi într-adevăr, în anexa cu pricina, care cuprinde funcţiile pentru care se pot aplica aceste majorări, angajaţii Cantinei nu se regăsesc, cu excepţia directorului şi a contabilului şef!

Mai mult, nu doar la Cantina din Galaţi s-a petrecut această anomalie, în urma căreia banii trebuie restituiţi. "În această plasă legislativă să ştiţi că au picat foarte multe unităţi de acest gen de la nivelul întregii ţări. Personal m-am interesat de felul în care au procedat şi alte administraţii locale şi chiar am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Muncii. Nu intră în atribuţiile viceprimarului de municipiu să mărească salariile din aceste unităţi. Îmi doresc să apară această lege a salarizării unice în sistemul bugetar, care va reglementa toate aceste anomalii de care ne lovim în prezent", ne-a declarat viceprimarul.

Precizând că încadrarea directoarei temporare a unităţii, Jenica Costin, respectă întru totul dispoziţiile Codului muncii, Primăria mai adaugă faptul că fiecare unitate de asistenţă socială din Galaţi are personalitate juridică distinctă, iar sarcina stabilirii salariilor personalului îi revine directorului unităţii respective.


„Next Star” sau „Te cunosc de undeva” în variantă mini? Aceasta a fost dilema telespectatorilor şi a membrilor juriului „Next Star”, când pe scenă a urcat grupul „Voces” din Galaţi: Nicole Andra Tănăsescu, Sonia Chiriac, David Dobre şi Emanuel Bădilaş.

Galaţiul a avut misiunea deloc uşoară de a sparge gheaţa şi a făcut-o cu brio, oferind un moment Abba de excepţie. Spectatorii ar fi putut să jure că faimoasa trupă s-a reunit şi cântă din nou celebra lor piesă "Mamma mia".

Mentorul trupei, Dorian Popa, a ţinut să le spună colegilor de juriu că au de-a face cu o echipă de luptători, care se susţin unul pe celălalt şi la bine şi la greu, şi asta pentru că unul dintre micii artişti se luptă de ani de zile cu o boală grea - diabet agresiv, dar atitudinea şi energia lor nu a lăsat vreo secundă să se simtă acest fapt. Iar asta a remarcat şi Pepe: „E un moment muncit, studiat, şi-au asumat şi coregrafie, şi actorie, au cântat foarte frumos, a fost spectacol pe scena Next Star”.

Ca să-l îmbuneze pe cel mai sever şi cusurgiu membru al juriului, CRBL, Voces i-a făcut o dedicaţie specială: refrenul celei mai noi piese lansate „Tu dansezi pe piesa mea, nu uita/ Fiţă, fiţă, fiţă, fiţă, ia de aici”, dar n-ar fi fost nevoie pentru că artistul votase deja.

Cu trei steluţe verzi, Voces a ajuns în finala serii, şi chiar dacă nu s-a calificat în marea finală a competiţiei, cu siguranţă merită felicitări!


Concerte de muzică uşoară şi populară, spectacol de dans folcloric, teatru de păpuşi pentru copii, concursuri sportive, târg de tradiţii pescăreşti şi un concurs gastronomic cu mâncăruri tradiţionale din peşte şi, desigur, tradiţionalul concurs de pescuit, cam asta şi-ar dori Primăria municipiului Galaţi la Festivalul Scrumbiei 2017, eveniment ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Fireşte, toate acestea pe lângă grătare pe care să se pârpolească scrumbia, distracţie pe toate gusturile!

Pentru organizarea festivalului, programat în duminica Floriilor, pe 9 aprilie, pe Faleza Inferioară a Dunării, Primăria a pus la bătaie un contract în valoare de 129.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local, şi aşteaptă ofertele până pe 29 martie.

Achiziţia publică a fost lansată ieri pe portalul administraţiei locale şi are drept criteriu de atribuire „preţul cel mai scăzut”. În caietul de sarcini, Primăria le cere ofertanţilor să aibă ca obiect de activitate "activităţi recreative şi distractive", minimum trei ani de experienţă în domeniu, iar media cifrei de afaceri să fie de cel puţin 250.000 de lei.


Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Galaţi anunţă că, pe 25 martie, în intervalul orar 20,30 - 21,30, Corul Naţional de Cameră ”Madrigal - Marin Constantin” va susţine un recital în aer liber, în Parcul Eminescu, alături de un grup de aproximativ 100 de copii. Participanţii la acest eveniment vor purta brăţări fluorescente şi vor cânta la lumina lumânărilor, pentru a celebra, aşa cum se cuvine, „Ora pământului”.

Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza utilizatorii de energie electrică în privinţa problemei dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea acestui tip de energie. Tocmai de aceea, gălăţenii sunt invitaţi să stingă luminile şi să oprească aparatele electrocasnice neesenţiale timp de o oră.


După ce atâta vreme i s-a cântat prohodul, soarta sistemului centralizat de alimentare cu energie termică va fi decisă marţi, 28 martie, la şedinţa ordinară a Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a şedinţei, se află nu mai puţin de două proiecte de hotărâre care îi vizează pe cei care până acum au beneficiat de căldură şi apă caldă în sistem centralizat.

Suspendare, de la 1 mai


Primul proiect prevede "aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică" şi este iniţiat de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

"Se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017", scrie negru pe alb, în primul articol al proiectului. Deci e cât se poate de limpede că, de 1 Mai muncitoresc, robinetele de apă caldă din sistemul centralizat vor seca.

Proiectul prevede, de asemenea, luarea măsurilor necesare retragerii din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Serviciul Regional de Termoficare Galaţi”, în care oraşul nostru se asociase (inutil) cu Tecuciul şi Şendreniul, localităţi în care nu (mai) există sisteme de termoficare.

Documentul impune, în cel de-al treilea articol, „luarea măsurilor de conservare a bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat precum şi preluarea parţială a acestora de către SC Apă Canal SA Galaţi”.

Ultimul articol ia în calcul resuscitarea sistemului centralizat. Concret, se impune reorganizarea Calorgal, cu menţinerea unei structuri, care să permită conservarea bunurilor din sistemul centralizat "cât şi revenirea la sistemul centralizat, precum şi prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii centrale termice”. Rămâne de văzut cum va arăta structura Calorgal în acest caz.

Ajutor financiar pentru debranşaţi


Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, care îi aparţine tot edilului, vizează aprobarea acordării unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, persoanelor branşate care urmează să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul "Viaţa liberă", este vorba despre un ajutor financiar în valoare de 2.700 lei, a cărui procedură de acordare urmează a fi decisă de aleşii locali.


Nu doar pensionarii cu venituri mici, elevii şi studenţii vor putea beneficia de abonamente cu preţ redus în transportul public local de persoane, ci şi persoanele cu dizabilităţi şi şomerii în plată.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor, persoanele beneficiare de indemnizaţie de şomaj vor putea primi abonament gratuit pe o linie. Pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi de HCL nr.126/2007 privind aprobarea modalităţii de acordare a gratuităţii precum şi cuantumul acesteia pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap accentuat şi grav, însoţitorii, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti ai acestora vor putea călători cu Transurb pe baza unui abonament gratuit pe o linie.


În loc de 1,5 lei, cât plătesc acum pentru un bilet cu o călătorie cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele Transurb, gălăţenii ar putea plăti doi lei dacă îl cumpără de la chioşcurile societăţii locale de transport şi 2,5 lei, dacă îl cumpără de la conducătorii auto. Dacă biletul are două călătorii, preţul lui va creşte la patru lei atunci când este cumpărat de la punctele fixe şi la cinci lei dacă este luat direct de la şofer sau vatman.

Spunem că "ar putea" pentru că noile tarife pentru serviciul de transport public local de persoane realizat cu mijloacele de transport ale Transurb vor fi supuse aprobării marţi, 28 martie, în şedinţa Consiliului Local. Dacă aleşii vor fi de acord, atunci călătoria cu Transurb va fi mai scumpă!

Vineri, 24 Martie 2017 00:00

Otrăviţi cu apă chioară de la robinet

* Amantă la amantă. De asta cică şi-ar fi luat Cristi Borcea, care, între noi fie vorba, în închisoare fiind şi cu sănătatea în piuneze, pare să aibă o viaţă amoroasă mai bogată decât tinerii care-o ţin noapte de noapte prin cluburi! Mai nou, am aflat de la România Tv, că Borcea şi-ar fi luat o amantă brunetă la blonda Valentina Pelinel. De cealaltă parte, proaspăta mămică a celui mai mic dintre pruncii lui Borcea spune că nu sunt decât speculaţii şi că nimic - evident, în afară de răcoarea penitenciarului - nu le umbreşte fericirea. Acum, pe bune, nu că le-ar fi prezis Harra destrămarea relaţiei, dar îşi închipuie careva că Pelinel va fi ultima femeie din viaţa amoroasă a lui Cristi Borcea?

* Şi clorul îngraşă! De Ziua Apei, localnicii din Balş, judeţul Olt, au primit vestea că apa de la robinet este toxică şi li s-a interzis să o mai consume. Asta pentru că analizele au arătat depăşiri ale parametrilor normali chiar şi de 20 de ori.  Şi nu-i de glumă cu nitraţii şi nitriţii! Plus că tocmai am aflat: clorul din apa de la chiuvetă îngraşă! O curiozitate am însă: oare apa de la Balş o fi avut, ca la Galaţi, „aspect opalescent”? Doar întreb, nu dau cu piatra-n Apă Canal.

Păstrate până acum în depozite inaccesibile publicului, operele lui Constantin Brâncuşi vor fi deveni, până în 2018, parte a expoziţie a colecţiei permanente a celebrului Guggenheim Museum din New York. Sculptura monumentală „Middle Way“ a artistului român Bogdan Raţă va domina, timp de trei luni, faleza din faţa primăriei municipiului Cascais, Protugalia.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Cultural Român (New York), opt dintre sculpturile revoluţionare ale lui Constantin Brâncuşi, executate în lemn şi marmură – „Vrăjitoarea”, „Regele Regilor”, „Muza”, „Adam şi Eva”, „Miracolul”, „Ţestoasa zburătoare”, „Câne de pază” şi „Soclu de stejar” – vor putea fi admirate, până pe 3 ianuarie 2018, la prestigiosul The Solomon R. Guggenheim Museum - New York. Prezentarea va include o serie de fotografii ale atelierului lui Brâncuşi, din Paris, şi ale operelor sale in situ, realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller şi de Brâncuşi însuşi. Proiectul se înscrie în strategia ICR New York de celebrare a 141 de ani de la nașterea, şi, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului.

Prima expoziţie


Potrivit ICR, Muzeul Solomon R. Guggenheim a început colecţionarea lucrărilor lui Brâncuşi, cu predilecţie, la mijlocul anilor 1950, sub conducerea celui de al doilea director al său, James Johnson Sweeney. Interesul Muzeului Guggenheim a mers dincolo de priorităţile sale de colecţionare a operelor: în 1955, muzeul a organizat şi a găzduit prima expoziţie majoră a lui Brâncuşi! De unde un asemenea interes? Pentru că „În primele decenii ale secolului XX, Brâncuşi a creat un corpus de lucrări inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne".

Website-ul Guggenheim Museum înregistrează anual circa şase milioane de vizitatori virtuali, iar pragul muzeului este trecut, în fiecare an, de peste un milion de vizitatori, media fiind de peste 80.000 vizitatori pe lună.

Sculptură itinerantă


„Middle Way“, sculptura monumentală a artistului român Bogdan Raţă, va domina, timp de trei luni, cu dimensiunile sale impresionante, 3,5 metri x 1,5 metri x 0,6 m, faleza din faţa primăriei municipiului Cascais, în Portugalia. Evenimentul are loc în contextul celebrării a o sută de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Portugalia.

Lucrarea a străbătut, deja, cale lungă! Parte din Independents Liverpool Biennial 2014, a fost amplasată, până în 2016, în faţa St. George’s Hall - o clădire din insula muzeelor a centrului oraşului Liverpool, parte a patrimoniului mondial UNESCO - şi apoi în Piaţa Cetăţii şi Ansamblul „Turnul Ştefan“ - cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval din Baia Mare.

Potrivit unui comunicat de presă al ICR, autorul sculpturii, Bogdan Raţă are un doctorat în noile materiale în sculptură şi predă la Universitatea de Vest Timişoara. Lucrările sale au fost expuse în proiecte curatoriale din centre culturale (Artists’ House Tel Aviv), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennale, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) şi muzee (Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Timişoara sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti).


În loc de 27,5 milioane de lei, cât fuseseră prevăzuţi iniţial pentru dezvoltarea oraşului, în proiectul de buget pe 2017, suma alocată pentru investiţii s-a majorat la 64 milioane de lei. Vestea proastă este că, la fel ca în anii trecuţi, cheltuielile de funcţionare ale Galaţiului nu sunt acoperite până la finele anului.

Dezbaterea publică a bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului pe 2017 s-a încheiat, iar documentul final a fost făcut public pe portalul Primăriei, a ajuns pe mesele aleşilor locali şi va fi supus aprobării acestora pe 28 martie. Faţă de proiectul supus dezbaterii publice, remarcăm că s-a redus decalajul uriaş dintre banii alocaţi pentru funcţionare şi cei prevăzuţi pentru investiţii.
Astfel, în varianta iniţială a bugetului local, cheltuielile erau de 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi 27,5 milioane de lei pentru dezvoltare. În proiectul modificat, sunt prevăzute cheltuieli de 458,6 milioane de lei pentru funcţionare şi 64 milioane de lei pentru dezvoltare. Modificări apar şi în bugetul din surse proprii şi subvenţie, unde, în loc de 198 de milioane de lei pentru funcţionare şi doar 6,7 milioane de lei pentru dezvoltare, acum sunt 183,9 milioane pentru funcţionare şi 10,8 milioane de lei pentru dezvoltare.

Metodă brevetată de toţi primarii


Redimensionarea sumelor între funcţionare şi investiţii s-a făcut, după cum ne-a explicat primarul Ionuţ Pucheanu, pe baza unor analize şi calcule corecte a şanselor de realizare a investiţiilor şi dotărilor, dar şi a perioadei în care acestea puteau fi demarate, pentru a nu bloca inutil poziţii bugetare. Nu mai puţin adevărat este că s-a aplicat metoda patentată de primarii anteriori: s-au luat din banii de funcţionare pentru majorarea sumei de investiţii. Astfel, potrivit edilului, banii pentru funcţionarea oraşului nu ajung decât până în luna august! Atunci, în funcţie de încasările la buget, de cotele din impozite şi taxe şi de alocările de la Guvern, se va face o rectificare bugetară, prin care banii vor merge fie către funcţionare, fie către finanţarea proiectelor bugetate cu sume mici. În acelaşi timp, nu este exclusă ideea contractării unui nou împrumut.

Ce se face cu banii de investiţii


Potrivit primarului, banii pentru dezvoltare vor trebui să acopere, în primul rând, finalizarea investiţiilor începute: noul sediu al Primăriei, cartierul social din Micro 17, cotele de TVA aferente modernizării străzilor Tecuci şi Saligny. Investiţiile care ar putea fi demarate în a doua jumătate a anului vizează: reconfigurarea sensurilor giratorii de la intrarea în Galaţi dinspre Brăila şi Tirighina, restructurarea urbană din zona Colegiului Kogălniceanu, parcarea cu loc de joacă din Ţiglina II şi parcarea supraterană din Mazepa I.

Pagina 1 din 830