Un italian la Universitate - „Profeţiile” profesorului Fabrizio Quadrini

Un italian la Universitate - „Profeţiile” profesorului Fabrizio Quadrini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dr.Fabrizio Quadrini, profesor asociat la Departamentul Inginerie Industrială al Universităţii “Tor Vergata” din Roma, Italia, face parte dintr-o echipă de specialişti care colaborează cu NASA într-o serie de experimente pentru crearea unor dispozitive de transformare a unor forme de energie în alte forme de energie. Mai vechi prieten al Facultăţii de Mecanică a Universităţii “Dunărea de Jos”, distinsul profesor italian s-a aflat, zilele trecute, pentru a cincea oară, la Galaţi, de data aceasta în faţa tinerilor  doctoranzi în domeniile polimerilor, materialelor compozite şi materialelor plastice.

Vorbind despre studenţii şi doctoranzii gălăţeni pe care îi cunoaşte deja, prof.dr.Fabrizio Quadrini declară:  “Aceştia au o curiozitate mai mare faţă de cei care vin la facultate doar pentru o diplomă. Pot spune că studenţii români de astăzi sunt aşa cum erau studenţii italieni cu ceva ani în urmă, când exista mai mult respect faţă de studiu, faţă de profesori, faţă de cultură şi tradiţii. În Italia, studenţii au, în momentul de faţă, un comportament discutabil, cu mai puţin respect faţă de universitate şi tot ce înseamnă ea. Înainte, facultatea constituia un aspect important al vieţii, te maturiza. Acum, este ceva formal, doar ca să obţii o diplomă. În România, îmi place când văd că tinerii încă au convingerea că o facultate contează în viitoarea carieră şi vor cu adevărat să înveţe, să acumuleze”. 

Dacă vrei să faci Cercetare, cu majuscule…

Cu ce speră să-i ajute Fabrizio Quadrini pe tinerii doctoranzi români? “Aş vrea să-i fac să înţeleagă că dacă vrei să faci Cercetare, cu majuscule, nu trebuie să te raportezi la ce fac ceilalţi studenţi şi să te limitezi la a face nişte teste; trebuie să te raportezi la ce se întâmplă în Germania, în ţările mai avansate şi să faci un pas spre ei, nu să aştepţi să treacă timpul. Ei trebuie să caute referinţe pentru activitatea lor de cercetare nu la nivel naţional, ci în publicaţii din SUA, din Europa, pentru a găsi ceea ce îi interesează”.

Despre Universitatea gălăţeană  are o părere foarte bună: “Punctul meu de vedere este, bineînţeles, legat de oamenii cu care am venit în contact, la Facultatea de Mecanică, respectiv conf.dr.ing.Felicia Stan, de la catedra de Construcţii de Maşini, Robotică şi Sudare şi prof.dr.ing.Cătălin Fetecău, decanul facultăţii. Am constatat că există o activitate dinamică, o mare flexibilitate în organizarea cursurilor şi a activităţii în facultate, lucru benefic. Noi, în Italia, suntem mai conservatori în organizarea cursurilor. Sunt două abordări: să mergi la universitate şi să te limitezi doar la a-ţi  face doar datoria, sau să încerci să te implicit şi să laşi ceva în urmă. Galaţiul e în a doua categorie: aici se organizează conferinţe, există iniţiative, studenţii sunt trimişi la cercetare în Italia, în Japonia, iar acest lucru nu se întâmplă pentru că cineva îi obligă, ci există dorinţa de a afla lucruri noi”.

“Probabil, în zece ani, lucrurile se vor îmbunătăţi”

Ce lipseşte Galaţiului? “Ca în fiecare universitate din România sau din Italia, însă spre deosebire de cele din America sau Japonia, problemele sunt legate de capacitatea financiară. Poţi să ai idei bune, oameni foarte bine pregătiţi, dar dacă nu ai capacitatea financiară de a susţine ideile şi oamenii respectivi nu poţi duce totul la bun sfârşit. Sunt anumite experimente care necesită mulţi bani. Ceea ce apreciez eu aici, la Galaţi, este faptul că date fiind condiţiile tehnice existente, cu inteligenţă, se pot obţine rezultate bune”. Optimismul său vizavi de îmbunătăţirea situaţiei economice pe viitor este astfel dozat: “Nimic înainte de cinci ani, probabil în zece ani lucrurile se vor îmbunătăţi”, conchide Fabrizio Quadrini.

Citit 3626 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2011 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.