Rezidenţiat pentru absolvenţi şi medici

Rezidenţiat pentru absolvenţi şi medici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Pentru absolvenţii gălăţeni de Medicină, s-au scos la concurs doar posturi de rezident, nu şi locuri * Medicii care doresc o a doua specializare trebuie să plătească între 6.500 şi 9.000 lei pe an *

Absolvenţii de Medicină care nu au promovat încă examenul de intrare în rezidenţiat mai au o şansă în sesiune organizată de Ministerul Sănătăţii pe data de 20 mai. „În judeţul Galaţi au fost scoase la concurs cinci posturi de rezident. În oraşul nostru sunt vacante două posturi: unul pentru specializarea Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi unul pentru Oncologie. Un alt post de rezident este vacant la Târgu Bujor pentru cei care vor să se specializeze în chirurgie generală, în vreme ce la Tecuci sunt două posturi pentru rezident în Medicină de Urgenţă”, a precizat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, cei care vor ocupa posturile de anestezist şi chirurg vor avea centrul de pregătire în oraşul nostru. Ceilalţi doi medici vor avea centrul de pregătire la Iaşi.

La nivel naţional, au fost scoase la concurs pentru sesiunea de pe 20 mai 318 posturi, cea mai bogată ofertă înregistrându-se în judeţele Prahova (31), Maramureş (27) şi Satu Mare (18).

Tot pe 20 mai, absolvenţii facultăţilor de Medicină vor putea da examen şi pentru unul dintre cele 98 de locuri scoase la concurs în ţară. Pentru gălăţeni, însă, în această sesiune nu există locuri vacante, vizaţi fiind doar viitorii medici din Arad, Cluj, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Rezidentul pe loc încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu unitatea sanitară unde a fost repartizat, în vreme ce rezidentul pe post încheie contract de muncă pe perioadă nedeterminată, informează Ministerul Sănătăţii.

Examen doar la Bucureşti

În această sesiune, examenul de rezidenţiat se va susţine doar în centrul universitar din Capitală, la Facultatea de Medicină şi Famacie „Carol Davila”. Proba de concurs va dura patru ore şi va consta într-un test grilă cu 200 de întrebări. Ca să promoveze, candidaţii trebuie să obţină un punctaj de minim 60 la sută din total. Repartiţia urmează să se facă în funcţie de punctajul obţinut, pe judeţe. Metodologia completă a fost afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, la secţiunea Rezidenţiat.

A doua specializare e scumpă

„Cei care sunt deja medici se pot înscrie pentru o a doua specializare, dar formarea se va face contra cost. Un an de rezidenţiat în acest regim se plăteşte cu sume cuprinse între 6.500 şi 9.000 lei. Înscrierea, în acest caz, se face pe bază de dosar şi este nevoie de acceptul medicului coordonator, dacă numărul dosarelor îl depăşeşte pe cel al posturilor disponibile. Pentru judeţul Galaţi au fost repartizate 28 de posturi. Pentru specializările alergologie, anestezie, diabet, medicină de laborator, ortopedie şi chirurgie sunt vacante câte trei posturi, iar pentru medicină de familie s-au scos 10 posturi”, a mai declarat dr. Boldea.

Citit 5655 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2012 20:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.