Blocaj în Programul "Cornul şi laptele": Birocraţia lasă flămânzi 60.000 de elevi gălăţeni!

Blocaj în Programul "Cornul şi laptele": Birocraţia lasă flămânzi 60.000 de elevi gălăţeni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ieri, aproape 60.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Galaţi nu şi-au mai primit, la şcoală sau la grădiniţă, gustarea stabilită prin Programul "Cornul şi laptele"


Motivul pentru care copiii au fost lăsaţi flămânzi este unul pur birocratic: pe 21 ianuarie contractul de negociere directă pentru distribuirea alimentelor a expirat, iar un nou contract nu s-a putut face din cauza unei noi contestaţii făcută de SC Risk SRL Brăila.

„Pentru că pe 21 ianuarie urma să expire contractul de negociere directă încheiat în octombrie – contract care a şi expirat - pe 21 decembrie 2012, noi am făcut o altă negociere directă ca să asigurăm continuitatea distribuirii produselor către elevi. După ce firma Risk a contestat licitaţia deschisă în octombrie, pe 27 decembrie aceasta a contestat şi negocierea directă. Ceea ce face ca acum să fim în imposibilitatea de a distribui laptele şi cornul. Suntem la mâna Cosiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Aşteptăm răspunsul lor. Eu sper să dea un răspuns cât mai rapid, ca să putem face negocierea directă până se soluţionează şi contestaţia licitaţiei”, a explicat county-managerul CJ Galaţi, Costel Fotea.

Atâta timp cât termenul de soluţionare a contestaţiilor este de 30 de zile, instituţia ar trebui să dea un răspuns până cel târziu pe 27 ianuarie. Aşadar, în ritmul în care se mişcă CNSC şi având în vedere data la care ar expira termenul de soluţionare, se pare că, timp de o săptămână, elevii gălăţeni nu îşi vor primi gustarea la care aveau dreptul în virtutea programului de promovare a unei alimentaţii sănătoase în şcoli.

Copiii aşteaptă, hârtiile circulă

Este pentru a doua oară în acest an şcolar când, din cauza firmei brăilene Risk - firmă ce ţine cu dinţii de acest contract - copiii au aşteptat în zadar să primească gustările cu care erau obişnuiţi în pauzele de la clasă. „Copiii au aşteptat... Am trimis hârtii către Inspectoratul Şcolar, am acţionat conform procedurii şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla mâine. Sperăm...”, a spus directorul şcolii din Măstăcani, Marinela Hagiu. Cu rare excepţii, acolo unde încă mai erau unele rezerve de alimente, aşteptarea a fost în zadar.

Harababura contractelor

Firma Risk, cu toate că a fost găsită cu destul "bube" în materie de asigurare a hranei pentru elevi la standardele de calitate cerute de lege, a câştigat, timp de şapte ani consecutiv, în condiţii ce mai aşteaptă încă a fi elucidate de organele de anchetă, licitaţiile organizate de fost administraţie a CJ Galaţi pe programul lapte-corn. Aşa se face că şi pe 14 octombrie 2011 firma Risk a semnat un contract în valoare de peste 9,52 milioane de lei, reprezentând un acord pe doi ani cu CJ Galaţi pentru furnizarea pachetelor pentru elevi.

Numai că, în faţa valului de reclamaţii din partea şcolilor la adresa calităţii produselor, în septembrie 2012, la începutul noului an şcolar, noua conducere CJ a reziliat, "pe cale amiabilă", contractul cu firma brăileană şi a lansat o licitaţie pe SEAP. Pe de altă parte, pentru asigurarea produselor la începutul anului şcolar, CJ Galaţi nu a putut evita lansarea, concomitent cu procedura licitaţiei pe SEAP, şi a unei proceduri de achiziţie prin negociere directă. Aceasta din urmă a fost câştigată, culmea, tot de Risk pe direcţia laptelui, iar partea de corn a revenit firmei Derpan.

În prezent, Risk nu este dispus să lase cu una, cu două, contractul din care s-a înfruptat cu bani publici timp de atâţia ani. Doreşte să-şi păstreze vechile obiceiuri de a livra ce vrea, când vrea şi cui vrea pe banii cât se poate de concreţi din programul lapte-corn. Dar dacă motivele contestaţiilor depuse de Risk sunt lesne de înţeles, mai greu de acceptat este lentoarea cu care CNSC dă un răspuns, chiar şi în condiţiile în care la mijloc este vorba de hrana a zeci de mii de copii.

Citit 2819 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2013 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.