Cum să tragi de timp pe spinarea copiilor. Licitaţia la corn şi lapte, amânată jumătate de an
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum să tragi de timp pe spinarea copiilor. Licitaţia la corn şi lapte, amânată jumătate de an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

CJ va avea un contract semnat conform metodologiei abia din 20 martie * Până la această dată s-au adoptat numai soluţii de urgenţă


Legislaţia în vigoare cere ca derularea Programului „Lapte şi corn” în şcoli să se desfăşoare după efectuarea unei licitaţii pe SEAP. În anul acesta şcolar Consiliul Judeţului a reuşit să „fenteze” această verigă legală, cu sau fără voia sa. Dintre cele nouă luni cât se desfăşoară programul, şase s-au derulat prin contracte de atribuire prin negociere directă, rămânând ca, în urma licitaţiei propriu-zise, să se încheie un contract doar pentru trei luni. La sumele mari care se cheltuiesc pentru derularea programului, adevărată mană cerească pentru firmele distribuitoare de lapte şi corn, mai că am fi fost tentaţi să credem că banii s-au cheltuit cu „dedicaţie”, dacă atribuirea directă nu s-ar fi făcut la firme diferite. RisK şi Derpan au primit contractele pentru primele patru luni, iar pentru următoarele două luni, Mazepa SRL şi Enghelmi SRL.

Scandal după scandal

După ce timp de mai bine de şapte ani contractul pentru programul derulat în judeţul Galaţi a fost câştigat invariabil de Risk, ale cărei produse s-au dovedit a fi de mai multe ori de calitate îndoielnică, chiar la începutul anului şcolar, pe 17 septembrie, CJ a reziliat contractul cu firma brăileană pe motiv că nu se mai dorea livrarea de brânză topită expirată, în loc de lapte. Timp de câteva zile elevii nu au primit corn şi lapte, disfuncţia fiind resimţită dureros de elevii săraci din mediul rural, pentru care programul asigură, de multe ori, singura masă pe zi.

După 22 ianuarie 2013, deoarece contractul de negociere directă a expirat, iar Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a întârziat să trimită răspuns la obiecţiunile formulate de firma Risk cu privire la caietul de sarcini,  a mai urmat o săptămână în care elevii au rămas fără cele două produse.

Pe SEAP din 25 februarie

De la county managerul CJ Costel Fotea am aflat că totuşi licitaţia se va derula începând cu data de 25 februarie până pe data de 28 februarie, când se depun ofertele pentru cele patru zone din judeţ care urmează să fie preluate de firme diferite. De pe 28 februarie, timp de zece zile se deschid ofertele şi se verifică documentele, după care se vor alege firmele câştigătoare. Urmează apoi o perioadă de contestaţii de cinci zile, după care se va încheia contractul atribuit prin licitaţie. „Sperăm ca în jurul datei de 20 martie să putem încheia contractul, dacă nu vor apărea alte probleme. CNSC a operat câteva modificări în caietul de sarcini, în urma contestaţiilor. Cea mai importantă este faptul că vor fi admise şi produse substituente laptelui, dar numai iaurt şi kefir, nu şi brânză topită, ceea ce este foarte bine. Pentru corn a rămas însă valabilă solicitarea noastră, aşa că nu se vor da la Galaţi biscuiţi şi lapte”, a precizat Costel Fotea.

Acesta susţine că pe 28 februarie se va deschide şi licitaţia pentru programul „Mere în şcoli”, ca urmare, înainte de sfârşitul lunii martie, elevii gălăţeni ar putea primi şi fructe.

Citit 1487 ori Ultima modificare Marți, 19 Februarie 2013 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.