La Liceul de Artă: Maestrul Nicolae Spirescu, învins de izolaţia termică
Foto: Foto: Vasile Caburgan

La Liceul de Artă: Maestrul Nicolae Spirescu, învins de izolaţia termică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un mozaic realizat de maestrul gălăţean împreună cu elevii a fost dat jos pentru a se anvelopa clădirea cu polistiren * Deşi conducerea liceului susţine că opera va fi repusă la locul ei, specialiştii consideră că nu se poate monta mozaic peste izolaţia termică exterioară şi că nici nu mai vorbim, în acest caz, de o lucrare semnată de Spirescu


În graba în care s-au făcut vara aceasta lucrările de renovare la vechea clădire a Liceului de Artă, conducerea instituţiei şi profesorii din catedra de desen au luat o decizie cel puţin ciudată. Mozaicul realizat de maestrul Nicolae Spirescu împreună cu elevii săi, devenit de atâţia ani un simbol al liceului, a fost dat jos, pentru ca firma să poată pune izolaţie termică exterioară.

Directorul Mircea Roşca susţine însă că decizia a fost luată împreună cu profesorii din catedra de desen, care au spus că vor reface mozaicul, acesta fiind şi deteriorat de vreme.

„Odată stricată, o operă de artă nu mai poate fi refăcută”

Cum pare nelalocul lui faptul ca un mozaic al unui artist de seamă al Galaţiului să dispară pur şi simplu peste noapte, am vorbit despre acest lucru cu consilierul din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Marius Mitrof, care s-a arătat în primul rând uimit de faptul că s-au făcut reparaţii la o clădire aflată în zona de protecţie a monumentelor de arhitectură de pe Domnească, fără ca nimeni să fi cerut autorizaţie. „Am trimis la Primărie o adresă prin care le aduc la cunoştinţă faptul că s-a comis o greşeală că nu s-a cerut avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Le-am cerut să sisteze lucrările şi să facă demersuri să intre în legalitate”, spune Marius Mitrof.

În legătură cu mozaicul lui Spirescu, acesta susţine că nu i-a fost transmis pe lista monumentelor de for public de către municipalitate, deşi ar fi îndeplinit toate condiţiile: „Este realizat pe o clădire publică, poartă semnătura unui artist cu notorietate, este monument de for public. Dacă mozaicul a existat acolo şi a fost scos, cei vinovaţi pot răspunde penal pentru distrugerea unei opere de artă. Ce vor pune profesorii în loc, nu mai este Spirescu. Odată stricată, o operă de artă nu mai poate fi refăcută”, spune consilierul cultural.

„Să răspundă cei care şi-au dat acordul” 

Purtătorul de cuvânt din Primărie, Mihai Costache, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu a fost consultată în legătură cu demontarea mozaicului: „Să răspundă cei care şi-au dat acordul”, spune acesta pe scurt.

„Sunt extrem de afectat de acest lucru”

De la pictorul Gheorghe Andreescu, care are şi competenţe în restaurare, am aflat că totuşi mozaicul se poate reface, dacă a fost dat jos pe subansambluri şi dacă s-au făcut fotografii, cu originalul, ceea ce s-a şi întâmplat, după cum afirmă conducerea liceului.

Dar opiniile sunt împărţite. Plasticianul David Sava, profesor al liceului şi elev al maestrului Spirescu, ne-a declarat: „Sunt extrem de afectat de acest lucru. Mozaicul nu trebuia demontat în semn de respect pentru marele artist Nicolae Spirescu. Chiar dacă a fost făcută cu ajutorul elevilor, era opera lui Spirescu, iar eu îi port o consideraţie deosebită, pentru că m-a format. Restaurarea mozaicului nu ar fi trebuit să însemne scoaterea lui. Era o lucrare care să ţină şi 1.000 de ani”.

„Este o mare greşeală”

Soluţia aleasă de cei de la Arte este criticată şi de pictorul şi muzeograful Gigi Miron. „Mozaicul era simbolul liceului. Am crescut cu imaginea acelui pescăruş pe peretele şcolii. Este o mare greşeală, nu trebuia procedat aşa. E trist pentru că nu mai ştim să ne preţuim valorile. Chiar şi dacă nu ar fi avut o mare valoare artistică, acest mozaic nu trebuia scos. Izolaţia termică trebuia făcută pe interior, nu pe exterior.  Cum să mai montezi acum mozaic peste polistiren? Se ştie că la orice apăsare şi cu degetul, tencuiala de pe polistiren sare. Iar noi ne apucăm să punem mozaicul peste ea? E trist că cei de la Arte au uitat să-şi preţuiască înaintaşii”, spune şi Gigi Miron.

Rămâne de văzut dacă profesorii vor reface mozaicul şi ce soluţii vor găsi pentru a-l monta peste izolaţia termică exterioară.

Citit 2101 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2013 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.