Staţie pilot de lapte pentru practică şi cercetare, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor

Staţie pilot de lapte pentru practică şi cercetare, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri local, cât şi ai celui internaţional s-au arătat deja interesaţi să dezvolte proiecte de cercetare la staţia pilot


De săptămâna aceasta, staţia pilot de produse lactate din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) a Universităţii „Dunărea de Jos” va intra în producţie tehnologică. Deşi funcţiona de mai mult timp, staţia a fost completată abia recent cu linia de ambalare. Îmbucurător pentru cadrele didactice de la FSIA este faptul că aceasta atrage deja contracte de cercetare.

Proiect european de trei milioane de euro

Staţia pilot de produse lactate a fost amenajată în cadrul unui proiect european în valoare de trei milioane de euro, care are ca obiectiv crearea unui pol de educaţie şi de cercetare tehnologică în domeniul ştiinţei şi ingineriei alimentelor. Pe lângă staţia de produse lactate, funcţionează deja, la nivel tehnologic, cea de carne şi produse din carne. În plus, la începutul anul viitor ar urma să fie dată în folosinţă şi staţia pilot de bere.

Dacă, până acum, cadrele didactice au făcut doar probe la nivel de cercetare, de acum înainte staţia de produse lactate va putea funcţiona şi la nivel tehnologic. „A trebuit să compatibilizăm linia de produse lactate cu cea de ambalare. Săptămâna trecută am făcut prima probă, am verificat dacă totul funcţionează la parametri corecţi şi dacă putem obţine nişte produse bune. Avem încredere că putem începe să lucrăm în plin”, ne-a spus  prodecanul FSIA, prof. dr. ing. Daniela Borda, managerul de proiect.

Pol de educaţie şi cercetare

Aşa cum prevede şi proiectul european, activitatea la staţia pilot se va desfăşura pe două niveluri: unul de practică studenţească şi unul de cercetare tehnologică. În jur de 600 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi fac practica obligatorie sau desfăşoară lucrări de cercetare la staţia pilot. Produsele lactate fermentate astfel obţinute (iaurt, sana, brânză proaspătă sau telemea), dar, în curând, şi caşcaval, ajung tot la studenţi, acestea fiind furnizate cantinei sau chioşcului din facultate.

În ceea ce priveşte proiectele de cercetare, s-au arătat interesaţi atât reprezentanţi importanţi ai mediului de afaceri local, cât şi ai celui internaţional. „Avem deja o ofertă de cercetare tehnologică, fiind curtaţi de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale, dar şi de reprezentantul local al celei mai puternice firme de culturi lactice la nivel mondial, Chr. Hansen”, am aflat de la decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, prof. dr. ing. Petru Alexe

Citit 3258 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2013 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.