Scandal interminabil la Şcoala Nr. 7: Protest al părinţilor împotriva campusului „Cuza”
Foto: Foto - Lucrări neterminate de ani de zile în Campusul "Cuza"

Scandal interminabil la Şcoala Nr. 7: Protest al părinţilor împotriva campusului „Cuza”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 330 de părinţi s-au dus cu jalba în proţap la Primărie pentru a solicita ca în curtea şcolii să nu se mai construiască un campus pentru Colegiul „Cuza”, ci o grădiniţă, aşa cum a promis primarul acum doi ani


Mare fierbere printre părinţii copiilor de la Şcoala nr. 7, care au strâns peste 330 de semnături într-o petiţie adresată primarului Marius Stan. Oamenii protestează împotriva campusului „Cuza”, care urmează să se construiască în curtea instituţiei unde învaţă fiii lor: „În octombrie 2012, când s-a făcut inaugurarea consolidării şcolii, primarul ne-a promis că se va face aici o grădiniţă şi o sală de sport. Din cauza acestui campus, copiii noştri au stat cu şantier în curte timp de cinci ani. Nu s-a mai acordat finanţare de la guvern pentru continuarea lui. Noroc că fosta directoare, Monalissa Nica, a reuşit să-i convingă pe cei de la Primărie să finalizeze măcar renovarea clădirii şcolii şi apoi l-a convins pe domnul Stan să continue finanţarea pentru a se face ceva şi cu ruinele din curte. Unde au fost cei de la Colegiul "Cuza" până acum? De ce nu s-au zbătut ei să obţină bani pentru continuarea campusului în decursul celor cinci ani cât noi am stat cu şantierul în curte? Noi nu mai vrem acest campus aici!”, ne spune supărat un părinte, care a dorit să nu i se facă publică identitatea.

Miză mare, cu directoare demisă

Spiritele sunt încinse la Şcoala Nr. 7 de mai multă vreme, iar situaţia pare destul de complicată. Interesele Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt mari pentru a se construi campusul "Cuza". În primul rând, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” funcţionează într-o clădire retrocedată Comunităţii Evreieşti, pentru care Primăria plăteşte o chirie destul de piperată. În al doilea rând, deşi li s-au propus celor de la „Cuza” alte locaţii, părinţii au refuzat să meargă acolo. Nu în ultimul rând, iniţiativa construirii acestui campus îi aparţine fostei directoare de la „Cuza”, fosta inspectoare generală Tania Iuliana Bogdan, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţului.

Prin urmare, miza a fost suficient de mare ca fosta directoare Monalissa Nica să fie demisă de conducerea ISJ, la începutul acestui an şcolar, pe motiv că „a obstrucţionat construirea campusului Cuza”, aşa cum a declarat Laura Marin, în septembrie, pentru "Viaţa liberă". Tot în 2013, ISJ a depus solicitare la Primărie pentru continuarea lucrărilor la campus, obţinând confirmarea că în 2014 vor veni şi banii care erau promişi încă din 2012, pentru continuarea lucrărilor la Şcoala Nr. 7.

Puţin istoric

Construirea campusului "Cuza" a fost decisă prin HG 404 din 2007, pe vremea când PNL se afla la guvernare. Lucrările au început în 2008 şi au fost sistate în 2009, când a venit PDL la guvernare, dar şi pe fondul crizei economice. Mai mult decât atât, după finalizarea proiectului şi începerea construirii corpului C de clădire, în care ar fi trebuit să fie cantina şi internatul, s-a constatat că studiile de fezabilitate fuseseră întocmite greşit şi că terenul era împânzit de ţevi. Deşi şantierul început şi neterminat din curtea Şcolii Nr. 7 le punea în pericol viaţa elevilor acestei unităţi, care erau sechestraţi în clase, fără a avea voie în curte, nimeni nu s-a mai obosit să finanţeze continuarea lucrărilor. Abia la sfârşitul lui 2011, fosta directoare convinge autorităţile locale să aloce fonduri măcar pentru renovarea corpului şcolii, care din cauza lucrărilor începute şi neterminate se deteriora pe zi ce trecea.

„Până când nu a mers fosta directoare la Primărie, ca să obţină fonduri pentru consolidare şi pentru continuarea lucrărilor, nici Colegiul "Cuza" şi nici ISJ n-au făcut nici un demers. Când s-au văzut cu promisiunea banilor alocaţi, brusc şi-au adus aminte de campus”, spune alt părinte.

De ce sunt nemulţumiţi părinţii de la Şcoala Nr. 7

Încă de la sfârşitul lui februarie, părinţii de la Şcoala nr. 7 au început să se agite. S-au întrunit în diferite şedinţe, au semnat petiţii, s-au întâlnit cu inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai, cu un reprezentant al Primăriei, dar n-au ajuns la niciun rezultat.

Preşedintele comitetului de părinţi V. G. ne-a rezumat pe scurt motivele pentru care nu vor să se construiască acest campus: „Nu vrem ca fiii noştri să înveţe alături de elevi de liceu care fumează şi nu merg la ore. Dacă la vremea când era proiectat campusul, cele două unităţi de învăţământ aveau împreună 1.300 de elevi, acum sunt 1.450 şi nu ar mai încăpea în săli. Şcoala Nr. 7 este prima care a deschis programul de şcoală după şcoală în Galaţi. Funcţionează de ani de zile, are toate avizele ISJ, părinţii vin şi-şi înscriu copilul aici tocmai din acest motiv. Dacă s-ar învăţa în două schimburi, nu s-ar mai putea desfăşura programul after-school. Nu mai vrem şantier în curtea copiilor noştri, pentru un campus care nu ştim dacă se va putea construi. Ne-am săturat. După cum ştie şi Primăria, studiul de fezabilitate a fost făcut greşit. Sub corpul C, în care trebuia să fie cantina şi internatul, s-au descoperit conducte care nu vor putea fi mutate. Deci această clădire nu se poate construi. Ar trebui să rămână cum a spus domnul primar Marius Stan iniţial. Să se construiască o grădiniţă în locul corpului B, pentru că zona are foarte mare nevoie de aşa ceva, şi o sală de sport. Locul nu este propice construirii unui campus. Colegiul Cuza ar putea fi mutat fie la Şcoala Nr. 8, în care nu se învaţă, fie în clădirile unor licee care nu mai au elevi, gen Marină sau Metalurgic, care au bază materială şi spaţiu pentru campus, iar elevii de aici să fie comasaţi la alte licee”, ne scrie V. G.

Plângeri la DNA

Acesta mai spune că părinţii sunt hotărâţi să depună chiar şi plângeri la DNA, pentru că au de suferit din cauza unui studiu de fezabilitate făcut greşit: „Vom înainta o plângere la DNA pentru a face cercetări asupra modului cum s-a făcut studiul de fezabilitate. Din informaţiile pe care le-am obţinut în mod neoficial, se pare că a fost făcut la comandă politică, cu pumnul în gură şi, astfel, cineva trebuie să răspundă penal pentru acest aspect”.

„Noi doar dăm banii, nu decidem ce se construieşte acolo”

Am discutat şi noi cu reprezentantul Primăriei, consilierul pe probleme de învăţământ al primarului - profesorul Florin Cernat. Acesta nu a negat faptul că elevii de la „Cuza” ar putea primi un alt sediu, însă nu a precizat unde. „Nu este treaba Primăriei să decidă ce se construieşte la Şcoala nr. 7. Noi doar alocăm fonduri. Primăria susţine construirea campusului la solicitarea ISJ şi credem că Inspectoratul ştie cel mai bine ce trebuie construit acolo. Noi nu am fi împotrivă nici să construim o grădiniţă acolo, pentru că zona chiar duce lipsă de aşa ceva. Alte soluţii pentru „Cuza” există. Alte soluţii acceptate de „Cuza” nu există”, spune Florin Cernat.

Tot de la Florin Cernat am aflat că Primăria cheltuieşte lunar pe chiria de la „Cuza” suma de 7.200 de euro. La un simplu calcul, Primăria alocă anual aproape 400.000 de lei doar ca elevii să fie găzduiţi în clădirea Comunităţii Evreieşti. Suma e chiar mai mare decât cea pe care a alocat-o Primăria anul acesta pentru continuarea lucrărilor. Deşi celor de la „Cuza” şi celor de la ISJ li s-a cerut să găsească o soluţie pentru a nu se mai plăti o sumă aşa de mare pe chirie, aceştia au insistat să nu fie mutaţi din local şi să se mai încheie un contract de închiriere pe încă un an.

Ce spune Inspectoratul Şcolar Judeţean

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că e necesară construirea campusului „Cuza” conform proiectului: „Cei de la Şcoala Nr. 7 uită că banii obţinuţi pentru lucrări au fost în baza proiectului campusului. De ce n-au fost supăraţi atunci? Considerăm că, dacă s-ar construi acolo tot ceea ce există în proiect, şi elevilor de la Şcoala Nr. 7 le-ar fi mai bine. Ar avea sală de sport, cantină şi internat pentru after-school”, spune inspectoarea generală Laura Marin.

Întrebată dacă ar decide să-i mute pe elevii de la „Cuza” provizoriu în altă clădire, pentru ca banii de chirie să se ducă tot pentru construirea campusului, Laura Marin a spus că nu ar fi de acord părinţii. „Şcoala nr. 8 nu mai are spaţii propice învăţământului, iar ca să-i muţi pe elevi la alte licee mai îndepărtate înseamnă un risc în scăderea populaţiei şcolare de la această instituţie. Părinţii îşi vor muta copiii în altă parte, dacă îi vom distribui la licee aflate mai departe”, spune Laura Marin.

Dincolo de orgolii

Situaţia este destul de încurcată şi o discuţie care să-i pună faţă în faţă pe toţi cei implicaţi în această problemă e musai necesară. Un lucru e cert. Primăria trebuie să se decidă să aloce cât mai repede posibil cele 8 milioane de lei necesare terminării lucrării campusului.

În cazul în care nu dispune de banii respectivi, ar trebui să rămână la proiectul cu grădiniţa şi sala de sport. Alocarea fondurilor cu ţârâita pentru construirea campusului „Cuza” ar aduce două mari neajunsuri. Primul ar fi că elevii de la Şcoala Nr. 7 vor învăţa măcar cinci ani de acum încolo în condiţii de şantier. Al doilea îl constituie faptul că pe chiria de la „Cuza” se vor cheltui în continuare bani foarte mulţi în mod nejustificat, sume care ar putea fi canalizate pentru terminarea construcţiilor.

Citit 13622 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.