REPARTIŢIA după TITULARIZARE/ PROFESORII gălăţeni, între bucuria REUŞITEI şi grija NAVETEI

REPARTIŢIA după TITULARIZARE/ PROFESORII gălăţeni, între bucuria REUŞITEI şi grija NAVETEI
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După ce săptămâna trecută au dat examenul de titularizare, candidaţii pentru un post de profesor în învăţământul preuniversitar au avut ieri o nouă probă de "foc", cea a repartizării pe locurile vacante din unităţile de învăţământ gălăţene. Încă de dimineaţă, câţiva zeci de candidaţi s-au strâns în curtea Inspectoratului Şcolar, în apropierea clădirii în care a fost organizată repartizarea. Unii, abia ieşiţi din viaţa de student; alţii, cu experienţa a zeci de concursuri similare, majoritatea inutile. Toţi au venit însă cu speranţa că nota pe care au luat-o în acest an le va permite să "prindă" un post într-o şcoală cât mai puţin îndepărtată de Galaţi sau Tecuci.

Profesori pe viaţă

Cei 349 de profesori care au luat note mai mari de 7 au avut la dispoziţie doar 151 de locuri, majoritatea în mediul rural. Pentru numărul mic de posturi scoase şi anul acesta la concurs, mulţi dintre candidaţi au şi o explicaţie. Catedrele "bune" din oraş sau din comunele şi satele apropiate sunt în multe situaţii ţinute ocupate de colegii lor mai în vârstă, care "nu se mai dau plecaţi". Dacă aceasta era ideea care reieşea din murmurul de glasuri, niciunul dintre profesorii cu care am vorbit ulterior nu a vrut să ne spună şi cu glas tare nemulţumirea majorităţii.

Pentru Andreea Trandafir, acesta a fost cel de-al treilea an consecutiv în care a dat titularizarea. În anii anteriori, deşi a promovat concursurile, nu a avut la dispoziţie niciun post vacant. La examenul de săptămâna trecută a luat 9,21. O notă mare, care nu a scutit-o însă de emoţia repartizării. Dintre cei 18 candidaţi înscrişi la Limba franceză, şapte au reuşit să ia note mai mari de 7. Chiar şi aşa, doar trei dintre ei au prins un post pentru viitorul an şcolar.

"Eu sper ca media pe care o am să-mi permită să ocup postul de la şcoala din comuna Drăgăneşti. Dacă voi reuşi, va trebui să fac cinci zile pe săptămână naveta între Piscu, localitatea mea de domiciliu, şi Drăgăneşti. Cam două ore de mers zilnic cu microbuzul. Nu ar fi însă o problemă, doar să prind acest loc", ne spunea ieri tânăra, chiar înainte de a fi chemată în faţa comisiei de repartizare.

Celelalte două posturi la Limba franceză au fost la Toflea şi la Tălpigi (comuna Ghidigeni).

A 22-a oară a fost cu noroc

Aflată nu chiar la început de carieră, Gabriela Mănăilă şi-a încercat şi în 2014 norocul, aşa cum a făcut în ultimii 22 de ani. Are 47 de ani şi ne-a spus că pentru ea studenţia este un mod de viaţă. "Am făcut timp de cinci ani Facultatea de Mecanică, devenind astfel inginer. A urmat apoi masterul, în acelaşi domeniu. Apoi, am fost studii postuniversitare de Economie şi Educaţie Antreprenorială. Acum sunt studentă la Biologie. În ultimii 12 ani, am luat mereu notă de trecere la titularizare, însă nu au fost posturi pe care să le ocup. Săptămâna trecută am luat 8,50, notă ce mi-a permis să ocup un post în învăţământul tehnic, la Liceul "Elena Caragiani" din Tecuci".

Surprize după contestaţii

După afişarea rezultatelor iniţiale, 112 candidaţi nemulţumiţi au depus contestaţii. Unul dintre ei a picat examenul în urma recorectării lucrării, în vreme ce alţi şapte au luat note de trecere. Per total, 30 de note au crescut, iar 14 au scăzut, în urma contestaţiilor. 84 la sută dintre candidaţi au luat note peste cinci, iar doar o proporţie de 55 la sută au reuşit să ia peste 7.

Citiţi şi: Ce facultăţi mai au LOCURI la BUGET pentru ADMITEREA din septembrie 2014

Citit 4644 ori Ultima modificare Joi, 31 Iulie 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.