SCANDALUL manualelor digitale CONTINUĂ. Învăţătorii NU CRED că vor fi gata până în prima zi de şcoală
Foto: Cu o lună înainte de începerea şcolii, nu se ştie cum vor arăta manualele pentru clasele I şi a II-a

SCANDALUL manualelor digitale CONTINUĂ. Învăţătorii NU CRED că vor fi gata până în prima zi de şcoală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul Educaţiei tace, SIVECO îşi face deja reclamă


Pe 4 august, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţa lista editurilor care au câştigat licitaţia pentru noile manuale, tipărite şi în format digital, pentru clasele I şi a II-a. În acelaşi comunicat, reprezentanţii promiteau că, în zece zile, vor urca pe www.manuale.edu.ro modelele cărţilor şcolare pentru ca învăţătorii să-şi poată alege şi comanda materialele după care vor lucra la clasă. Sunt deja şase zile peste termenul stabilit de MEN, iar site-ul cu pricina este în continuare „în construcţie”. E semn că celelalte edituri au contestat licitaţia, aşa cum anunţau iniţial, acuzând că societăţile câştigătoare au practicat preţ de dumping. Manualul şi CD-ul propus de câştigătorii licitaţiilor ajung să coste sub cinci lei, în timp ce vechiul model ajungea la cel puţin şapte lei.

Conform licitaţiei, manualele pentru Matematică şi explorarea mediului, dar şi cele de Comunicare în limba română vor fi editate de SC CD Press SRL şi de Grup Media Litera SRL, Grup Editorial Litera SRL şi SC SIVECO România SA.

„Timpul pentru toate aceste proceduri este foarte scurt”

Reprezentanţii MEN tac, de mai bine de două săptămâni, deşi anunţau cu surle şi trâmbiţe că elevii din clasele I şi a II-a vor avea manualele pe băncile şcolii chiar în prima zi de şcoală. Învăţătorii, care, la mai puţin de o lună înainte de 15 septembrie, habar n-au după ce cărţi vor lucra, sunt sceptici că vor primi materialele la termen. Este o nouă dovadă că reprezentanţii guvernului îşi permit să facă din nou lucruri de mântuială, chiar şi atunci când vine vorba de o etapă importantă a reformei educaţiei, cea a digitalizării manualelor.

„N-am văzut manualele, deci nu ni s-a cerut nicio comandă. Deja timpul fizic pentru toate aceste proceduri este foarte scurt. Nici dacă s-ar fi făcut comanda în urmă cu o săptămână, aşa cum anunţa Ministerul, nu ştiu dacă ar fi putut fi tipărite peste noapte. Acum mă îndoiesc şi mai mult că vom avea cărţile pe bănci la 15 septembrie. Lucrul acesta ar fi posibil doar dacă altcineva ar lua deciziile în locul nostru şi manualele să fie deja tipărite. N-ar fi prima dată când se întâmplă aşa ceva”, ne spune un cadru didactic.

Cum îţi faci reclamă mascată

Precauţi, reprezentaţii de la SIVECO şi Litera au pus la dispoziţia părinţilor şi profesorilor o platformă on-line şi un tel verde gratuit unde pot primi indicaţii în cazul neclarităţilor legate de noile manuale.

Platforma se numeşte Clubul Dascălului Modern şi a devenit de azi accesibilă pe site-ul manualPLUSdigital.ro şi pe pagina de Facebook manualPLUS digital. Cadrele didactice sunt îndemnate să se înscrie pe acest club al profesorilor, pentru că vor avea acces gratuit la o linie verde de telefon la care li se va răspunde la orice întrebare în intervalul orar 8,00 –20,00, dar şi alte beneficii, inclusiv o tragere la sorţi la o tombolă la care se câştigă o excursie la Londra. 

Ce mai ştim despre SIVECO

Firma SIVECO, una dintre câştigătoarele licitaţiei, a fost implicată în iulie, într-un alt scandal, în care oficiali ai guvernului României sunt cercetaţi de DNA, pentru că ar fi luat mită pentru închirierea de softuri Microsoft, la preţuri foarte mari. De-a lungul timpului, SIVECO a câştigat, cu sau fără licitaţie, unele dintre cele mai mari proiecte de informatizare derulate de instituţiile statului.

A dezvoltat Sistemul Educaţional Informatizat pentru Ministerul Educaţiei, a lucrat la informatizarea sistemului judiciar, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau a Agenţiei de Plăti în Agricultură. De asemenea, a implementat sistemul informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice. Se cunoaşte şi faptul că acest controversat contract pentru Sistemul Educaţional Informatizat a fost criticat inclusiv de Comisia Europeană, deoarece nu s-a făcut o licitaţie pentru atribuirea lui.

CITEŞTE ŞI: HAOS în ÎNVĂŢĂMÂNTUL românesc: introducerea MANUALELOR DIGITALE

Citit 1885 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 22:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.