Campania VL "Profesioniştii"/ PROFESOARA de la Liceul Pedagogic care transformă GEOGRAFIA ÎN AUR

Campania VL "Profesioniştii"/ PROFESOARA de la Liceul Pedagogic care transformă GEOGRAFIA ÎN AUR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Gina Burghiu, de la Colegiul Naţional „C. Negri”, a obţinut prin eleva sa de două ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie * De mai bine de 14 ani, elevii săi urcă pe podiumurile concursurilor naţionale de profil


Deşi modelul său din adolescenţă a fost profesorul de matematică şi dirigintele său Vasile Ploae, a ales să facă o carieră didactică în geografie. I s-a părut că e disciplina cu cea mai mare legătură cu realitatea şi cu natura, pe care o iubeşte foarte mult. A făcut facultatea la Iaşi, unde a avut nişte profesori minunaţi. În 1997 a dat un concurs de titularizare serios (zece subiecte de geografie şi trei de metodică) şi a obţinut cea mai mare medie, motiv pentru care a fost repartizată la Colegiul Naţional „Costache Negri”, unde predă şi astăzi.

În doar 17 ani de învăţământ, numele  profesoarei Gina Burghiu a fost  legat de cele mai spectaculoase rezultate obţinute la Galaţi de elevii săi la olimpiadele judeţene şi naţionale. Mai mult decât atât, este pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean când geografia primeşte aur la Olimpiada internaţională, nu o dată, ci de două ori la rând. Aşa cum am menţionat deja în ziarul nostru, eleva Andra Cosmina Albulescu a câştigat şi anul acesta, ca şi în 2013, medalia de aur la această competiţie internaţională. Atât dăscăliţa, cât şi eleva recunosc că nu ar fi ajuns la o asemenea performanţă dacă nu ar fi făcut echipă.

"Dumnezeu i le-a dat pe toate!"

„Cosmina e copilul în care s-au îmbinat într-un mod perfect seriozitatea, inteligenţa sclipitoare şi capacitatea de muncă. Dumnezeu i le-a dat pe toate! Puţini îşi imaginează câtă muncă s-a ascuns în spatele acestui rezultat. Puţini ştiu să aprecieze aceste rezultate. Din nefericire, în alte ţări, aceste rezultate ar fi fost altfel apreciate. Însă nu pentru aprecieri am muncit amândouă, ci pentru că ne-am dorit să ne autodepăşim şi să dăm ce-i mai bun. Sunt fericită că am reuşit!”, mărturiseşte cu sinceritate dăscăliţa.

Prima menţiune la nivel naţional a obţinut-o în 1999. De atunci, astfel de distincţii au devenit o obişnuinţă. În timp, s-au adunat peste zece menţiuni, trei premii III şi două premii I. Recunoaşte că şi-a dorit ca elevii săi să ajungă măcar pe un loc fruntaş la barajele pentru faza internaţională. Ceea ce a făcut Cosmina i-a depăşit aşteptările. În 2013, a reuşit să ia cel mai mare punctaj, surclasând eleva care cu un an înainte adusese un premiu de la internaţională. Atunci şi-a dat seama că merge pe drumul medaliei, pe care, de altfel, a şi obţinut-o. Aurul de anul acesta a venit ca o confirmare.

Cum a devenit geografia o cenuşăreasă

Gina Burghiu e necăjită că, de la an la an, interesul elevilor pentru învăţătură a scăzut. Mai ales în ceea ce priveşte geografia. Atâta timp cât era disciplină obligatorie la bacalaureat şi la evaluarea naţională, a avut şi câte 15 premii pe an la olimpiada judeţeană. În plus, ministerul a redus la unele clase şi numărul de ore pe săptămână, făcând astfel ca materia să fie înghesuită într-un timp foarte scurt, care nu mai permite respiraţia necesară ca disciplina să fie predată aşa cum trebuie.

„Din nefericire, se uită că cei care nu-şi cunosc istoria şi geografia ţării nu au rădăcini. Şi asta se va întâmpla şi cu noi. Testul final, şi la gimnaziu, şi la clasa a XII-a ar trebui să cuprindă itemi din ambele discipline. Geografia este o materie de pe urma căreia chiar te alegi cu lucruri utile pentru viaţă. Trebuie să ştii pe unde călătoreşti, trebuie să ştii să interpretezi o hartă, să interpretezi un grafic cu date sau semnele care prevestesc vremea bună sau rea”, spune dăscăliţa de la „C. Negri”.

Elevi  molipsiţi de "microbul" geografiei

Visează să poată preda disciplina într-un mod cât mai practic, mai aplecat spre realitate, dar sunt tot felul de impedimente. De la lipsa unui laborator special dotat pentru această materie, care să aibă şi computere, unde elevilor să li se prezinte diferite fenomene sau filme. E drept, liceul are computere, dar nu poate în fiecare săptămână să ceară să facă ore în laboratorul de informatică. În plus, geografia este disciplina care se învaţă la pas, în natură. Se descoperă prin excursii. Cum fonduri pentru aşa ceva nu sunt, nu le poţi cere părinţilor tot timpul bani pentru aşa ceva.

„Sper ca măcar un cabinet să pot aranja cât de curând. Îmi doresc acest lucru foarte mult”, spune profesoara, care totuşi, şi în aceste condiţii, a reuşit să-i molipsească pe elevii săi cu „microbul” geografiei. Cosmina Albulescu nu este singura care a devenit studentă la o facultate cu acest profil. Anul trecut, cinci eleve ale Ginei Burgiu i-au îmbrăţişat cariera. La fel şi în anii anteriori.

Deviza după care se călăuzeşte este să facă totul cât mai bine, să dea maxim oricând. Asta e ceea ce a învăţat de la profesorii pe care i-a avut la facultate, cărora vrea să le mulţumească pentru că îi regăseşte zilnic în propria fiinţă prin ceea ce face la clasă: Alexandru Ungureanu, Ion Bojoi, Ion Donisă, Eugen Rusu, Constantin Rusu şi Ion Vârlan.

Citit 5085 ori Ultima modificare Duminică, 31 August 2014 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.