DIRECTORII de şcoli pot fi DEMIŞI de consiliile de administraţie

DIRECTORII de şcoli pot fi DEMIŞI de consiliile de administraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform unui nou ordin de ministru, managerii şcolari vor putea fi schimbaţi din funcţie dacă două treimi dintre membrii consiliului de administraţie sau consiliului profesoral votează acest lucru


Pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale a apărut ordinul ministrului prin care se aprobă metodologia de funcţionare şi organizare a consiliilor de administraţie din şcoli, act normativ aşteptat de oamenii instituţiilor de învăţământ de aproape trei ani, de când a fost asumată noua Lege a Educaţiei.

Reprezentanta Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, Lidia Antoniu, susţine că sindicatele au fost chemate să aducă amendamente „care au fost luate în seamă”.

Influenţa politicului rămâne

"Singura nemulţumire pe care o avem este faptul că se păstrează din vechea metodologie faptul că profesorii sunt minoritari în consiliul de administraţie, de exemplu, într-o şcoală unde sunt şapte membri, trei sunt cadre didactice (inclusiv directorul unităţii), unul este reprezentantul primarului, doi sunt părinţi şi doi sunt reprezentanţi ai consiliului local. Lucru care nu este în regulă, mai ales că sunt cazuri în care reprezentanţii primăriilor şi ai consiliilor locale consideră că sunt mai mult decât membri şi că au drept de veto", declară Lidia Antoniu.

„Se încearcă limitarea abuzurilor”

Lidera SIP consideră că prin noua metodologie li s-a redat dreptul sindicaliştilor de a participa ca observatori la şedinţele de CA. „Prin Legea 62/2011 s-a pierdut dreptul ca liderul să participe la şedinţe, motiv pentru care suntem mulţumiţi că ni s-a redat acest lucru prin intermediul noului regulament. Astfel, se încearcă limitarea abuzurilor şi a excesului de putere”, mai adaugă lidera SIP.

„Profesorii ar trebui să aleagă directorul”

Faptul că, prin noua metodologie, consiliul de administraţie şi cel profesoral capătă dreptul să demită directorii a adus o stare de nelinişte în rândul managerilor de şcoli, mai ales în cazul celor numiţi pe criterii politice.

Sunt însă şi directori care au recunoscut că măsura li se pare foarte bună: „E foarte bine că două treimi dintre membrii CA sau ai consiliului profesoral pot decide dacă mai vor să lucreze cu directorul respectiv sau nu. Am spus-o şi o mai spun: directorii ar trebui aleşi de oamenii din cancelarie, pentru că aceştia sunt cei care fac echipă cu el sau nu, aceştia sunt cei care-l susţin sau nu. Nu are ce căuta aici acordul primarului sau alte chestiuni politice”, ne spune directorul Colegiului „Spiru Haret” din Tecuci, profesorul Ioan Grecu.

Acesta susţine că o altă măsură corectă este aceea că CA-ul capătă calitate de angajator, adică poate să le desfacă angajaţilor care se fac vinovaţi de abateri grave contractele de muncă.

CITEŞTE ŞI: GHID pentru elevii claselor a VIII-a care susţin EXAMENUL la CLASELE BILINGVE,

Citit 11954 ori Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.