(FOTO) Trei echipe din Galaţi CALIFICATE la internaţionala roboţilor

(FOTO) Trei echipe din Galaţi CALIFICATE la internaţionala roboţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Două echipe de la CNVA şi una de la Liceul Tehnologic din Pechea vor reprezenta România la World Robot Olympiad, care se va desfăşura în noiembrie, în Rusia * Elevii au nevoie de sponsorizare pentru biletele de avion


Trei echipe de elevi din Galaţi s-au calificat pentru faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor, ce se va desfăşura între 21 şi 23 noiembrie, în Rusia. Două echipe - ceea de gimnaziu şi una de liceu sunt de la CNVA, iar a treia este de la Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din Pechea.

"Chiracii" au avut probleme cu lumina

Echipa liceenilor de la CNVA, intitulată "Chiracii", după numele celui care s-a calificat şi anul trecut la faza internaţională a acestei competiţii, Cristian Chirac, mai are în componenţă alţi doi elevi celebri ai liceului, multipremiaţi la diferite olimpiade - Vlad Şoltuz şi Tudor Profir.

Am reuşit să stăm de vorbă cu Tudor Profir, cel care ne-a dat şi vestea îmbucurătoare. El ne-a povestit cum a fost la faza naţională, desfăşurată recent la Bucureşti.

 

Echipa de la CNVA - Tudor Profir şi Vlad Şoltuz (lipseşte Cristian Chirac, care este student în Anglia)

 

"Cerinţele de anul acesta au fost mult mai complexe. Robotul trebuia să descopere panourile solare defecte şi să le înlocuiască şi să le poziţioneze corect pe cele care nu stăteau cum trebuie. Am avut emoţii mari, pentru că, la primele două probe de încercare, robotul nostru n-a mers deloc. Am lucrat la el acolo în concurs şi când am intrat în competiţie, în mod surprinzător, am reuşit să obţinem cel mai bun punctaj. Ce se întâmplase? Robotul nostru era obişnuit să lucreze pe lumină artificială, iar în sala de concurs aveam lumină naturală şi nu mai funcţiona. A durat ceva până să ne dăm seama de la ce ni se trage, dar e bine că am descoperit", ne spune Tudor Profir.

Coordonaţi de profesoara Mirela Voinea, cei trei au lucrat la robot de la începutul lui august, iar în cele două săptămâni de dinaintea competiţiei naţionale au stat să meşteşugească la el şi câte opt-zece ore pe zi.

Singura echipă din mediul rural

Imediat după cei de la CNVA, la o distanţă de doar zece puncte, s-a aflat o echipă tot din judeţul Galaţi. A fost o surpriză pentru toţi că "Robotech" din Pechea, singurii elevi din mediul rural prezenţi în competiţie, a luat punctaj atât de apropiat de cel al echipei care a câştigat şi anul trecut faza naţională. Elevii din Pechea s-au clasat şi anul trecut pe un loc fruntaş, ocupând poziţia a patra în clasamentul naţional.

CITEŞTE ŞI: Citeşte şi Profesorii olimpicilor gălăţeni au fost premiaţi

"Am muncit foarte mult şi în vară. Am şi avut noroc, că am primit ca premiu la faza regională, din partea Damen, un kit performant, fără de care nu am fi reuşit să ţinem aproape de cei de la CNVA. Sunt mulţumită de modul în care au mers lucrurile, mai ales că noi kitul l-am primit abia la începutul lui septembrie, şi sperăm să putem face o figură frumoasă şi la faza internaţională", ne dezvăluie profesoara Viorica Artenie. Aceasta ne spune că a lucrat în echipă cu o altă colegă, care predă tot discipline tehnice, Doina Francisco, dar că succesul se datorează şi elevilor doritori de performanţă din şcoală: George Gheorghiţă, Valentin Toia şi Cosmina Lazăr. Primii doi sunt deja studenţi la Facultatea de Arhitectură Navală, unde au intrat cu medii foarte mari. Performanţa lor e cu atât mai lăudabilă cu cât Pechea se poate astfel mândri cu primii elevi calificaţi la o olimpiadă internaţională.

Punctaj astronomic la gimnazişti

Radu Condrea este elev în clasa a VIII-a şi este sufletul echipei "Everest", tot de la CNVA, care, sub coordonarea profesoarei Lizeta Iordache, a obţinut cel mai mare punctaj din concurs - peste 225 de puncte, în condiţiile în care următorii clasaţi au scos doar 60 de puncte. Radu Condrea, care are informatica în sânge, i-a avut coechipieri pe colegii săi Teodor Cavalea şi Cătălin Pamfil. Robotul creat de ei a fost singurul care a parcurs tot traseul şi a făcut tot ce cerea regulamentul:

 

Echipa juniorilor de la CNVA - Radu  Condrea, Teodor Cavalea şi Cătălin Pamfil

 

"Timpul maxim este de două minute. Robotul creat de mine a făcut totul în 54 de secunde. A adunat bilele roşii şi le-a depozitat într-un tub, a colectat deşeurile spaţiale şi a ocolit bilele albastre", ne povesteşte Radu, mândru de performanţa creaţiei lui. Tânărul susţine că a lucrat la robot doar 2-3 săptămâni, partea cea mai grea fiind cea de programare, pentru care şi-a băgat nasul, fără să ştie, şi în materia de clasa a XII-a la matematică. Toată suflarea prezentă la concurs a fost realmente impresionată de ceea ce a reuşit să facă echipa "Everest".

Cine îi sponsorizează pe maeştrii roboţeilor?

Profesorul universitar de la Facultatea de Inginerie din Galaţi, Luigi Mistodie, care este şi preşedintele comitetului ştiinţific al World Robot Olympiad Romania, ne-a declarat că este o performanţă deosebită pentru oraşul nostru să aibă trei echipe calificate la faza internaţională, având în vedere că la faza naţională au participat 97 de echipaje.

 

Echipa de la Pechea - George Gheorghiţă, Valentin Toia şi Cosmina Lazăr

 

"Din nefericire, participarea la internaţională înseamnă bani de drum pentru toate cele trei echipe, prin urmare avem nevoie de sponsori. Am înţeles că la Pechea s-a găsit sprijin pentru o parte din sumă, la primăria din localitate. Noi avem în continuare nevoie de 3.300 de euro, pentru toţi cei şase elevi de la CNVA", ne-a spus Luigi Mistodie.

 

Citit 3976 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.